O singură asociaţie de crescători de bovine din judeţ este pregătită să ceară ajutorul guvernamental.
Cei 5.000 de euro pe care statul îi oferă drept sprijin financiar pentru achiziţionarea de tancuri de răcire a laptelui îi lasă reci pe fermierii din judeţ. Până la această dată, doar trei asociaţii de crescători din bovine din Sălaj şi-au exprimat interesul de a beneficia de ajutorul guvernamental, însă două au renunţat pe parcurs. Cea de-a treia – Asociaţia Proprietarilor de Păşuni Vîrşolţ – mai are la dispoziţie doar câteva zile pentru a depune la Primăria din comună documentaţia necesară.
„Din păcate, deşi aproape în fiecare comună din judeţ există cel puţin o asociaţie de crescători de vaci de lapte, membrii lor nu dovedesc că sunt uniţi şi nici nu vor să înţeleagă că peste tot în lume fermierii sunt asociaţi şi că asociaţiile sunt viitorul agriculturii”, explică Valentin Duca, directorul Direcţiei Agricole Judeţene Sălaj. Fermierii sălăjeni s-au asociat în 2001, când acordarea de subvenţii era condiţionată de aderarea la o formă asociativă. Între timp, majoritatea asociaţiilor au devenit inactive.
Potrivit lui Laszlo Zoltan, preşedintele Asociaţiei Vîrşolţ, organizaţia pe care o conduce şi-a propus să achiziţioneze câte un tanc de răcire a laptelui cu o capacitate de 300 de litri pentru fiecare din cele trei sate aparţinătoare. În aceste recipiente vor putea depozita laptele muls cei 50 de cresctători de bovine din localităţile Vîrşolţ, Recea şi Recea Mică, care deţin un efectiv total de aproximativ 50 de capete.
La primării până în 15 mai, la APIA, până în 30 mai
Pentru a veni în sprijinul crescătorilor de vaci de lapte, Ministerul Agriculturii a luat, la finele anului trecut, măsura acordării unui ajutor de minimis în valoare de 5.000 de euro, pentru achiziţionarea de tancuri de răcire a laptelui. Condiţia principală pentru a primi aceşti bani este ca agricultorii care deţin cel mult cinci vaci de lapte să se organizeze într-o formă asociativă, pentru a putea valorifica laptele către unităţile de procesare. În plus, animalele trebuie să fie înregistrate în Registrul Naţional al Exploataţiilor, iar asociaţia trebuie să nominalizeze o persoană responsabilă cu asigurarea bunei funcţionări a colectării laptelui şi efectuării analizelor privind calitatea laptelui.
Sprijinul financiar asigurat de stat cuprinde costurile aferente achiziţionării unui tanc de răcire a laptelui cu capacitatea de 1.000 de litri sau a mai multe, dar cu capacitate mai mică, precum şi costurile pe care le implică instalarea recipientului, instruirea persoanelor care îl utilizează şi asigurarea service-ului pe o perioadă de 12 luni de la instalare. Suma totală pusă la bătaie la nivel naţional se apropie de 71 milioane de lei.
Spaţiul pentru amplasarea tancului/tancurilor, dar şi utilităţile specifice necesare funcţionării sunt asigurate de către primăriile de comune. Termenul de depunere a documentaţiilor la primării este 15 mai, după care, până cel târziu în 30 mai, dosarul trebuie transmis la Centrul Judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Reprezentanţii instituţiei verifică eligibilitatea cererilor, iar asociaţiile care au solicitări eligibile pot cumpăra tancurile. Factura proformă, din care reiese valoarea de achiziţie, la nivelul preţului de piaţă, este adusă la APIA, iar în termen de 30 de zile, banii intră în contul furnizorului.
interesant ca nu se mai lasa prostiti romanii sa mai faca un CAP nici macar momiti cu bani.
odata ce ti-ai pus laptele la ei in tanc il vor vinde si gestiona cum vor dori muschii lor,si tot cel care munceste va avea de suferit
crescatorii din bovine -buna exprimare
Asociatiile sint necesare pentru fermierii care detin animale in nr mic 1_2 bovine
.
.