Prezentă, ieri, la Zalău, Aurelia Cristea, ministrul delegat pentru Dialog Social, a dat asigurări reprezentanţilor sindicatelor şi patronatelor din judeţ că legislaţia muncii, şi în special legea dialogului social, va suferi modificări pentru a întruni consensul părţilor implicate, în condiţiile în care forma actuală a actului normativ a fost asumată de către Guvernul Boc fără consultarea prealabilă a partenerilor sociali. „Le-am comunicat participanţilor la Comisia de Dialog Social că în acest sens a fost constituit un grup de lucru format din patronate şi sindicate, care beneficiază de asistenţă din partea Direcţiei de Dialog Social. Ne-am propus ca până la 1 septembrie, în baza armonizării punctelor de vedele ale celor doi parteneri sociali, să înaintăm Parlamentului spre dezbatere şi aprobare un proiect de act normativ”, a precizat ministrul delegat în cadrul conferinţei de presă ce a urmat întâlnirii Comisiei.
Referindu-se la revendicările formulate de către sindicalişti şi care vizează legea dialogului social, Aurelia Cristea a menţionat patru aspecte care sunt luate în discuţie, respectiv reprezentativitatea organizaţiilor patronale şi sindicale, conflictele de muncă, introducerea contractului colectiv la nivel naţional şi extinderea protecţiei pentru liderii sindicali. Întreg procesul de modificare a legii, agenda grupului de lucru, dar şi minutele încheiate pot fi urmărite pe site-ul Ministetului Muncii.
La rândul lor, patronatele sălăjene au ridicat problema relaxării fiscale. „Reprezentanţii patronatelor au apreciat creşterea economică şi măsurile luate până în prezent, îmbunătăţirea mediului economic, dar au insistat pe reducerea CAS-ului cu cinci cote procentuale, eliminarea impozitului pe venit pentru IMM-uri şi reducerea TVA-ului la nouă procente la produsele alimentare de bază. Le-am transmis că Guvernul ia în calcul introducerea, începând de anul viitor, a unei astfel de măsuri, în baza unei analize serioase a efectelor TVA-ului redus la pâine”, a precizat ministrul delegat pentru Dialog Social.
Cu prilejul vizitei sale în Sălaj, Aurelia Cristea le-a comunicat participanţilor la Comisia de Dialog Social că s-a extins schema de ajutor pentru antreprenorii debutanţi, prin eliminarea limitei de vârstă impuse celor care vor să se lanseze în afaceri. Astfel, orice persoană, indiferent de vârstă, care se află la prima iniţiativă privată, poate beneficia de schema de ajutor de 10.000 de euro la înfiinţarea firmei, de scutirea de la plata taxelor de înmatriculare, precum şi de posibilitatea de a fi garantat până la 80.000 de euro la creditare.