Liga Naţională de handbal feminin va cuprinde 14 echipe în sezonul competiţional 2014 – 2015, după ce, în acest campionat, au fost înscrise 12 formaţii
Consiliul Director al Federaţiei Române de Handbal a aprobat propunerea Consiliului de Administraţie de a se reveni de la 12 la 14 echipe atât în Liga Naţională la feminin, cât şi la masculin. Pentru a se reveni la un astfel de sistem, la finele sezonului, va avea loc un turneu de baraj între echipele clasate pe locurile 11 şi 12 în Liga Naţională, respectiv ocupantele locului doi din Divizia A, la finalul căruia se vor stabili echipele care vor rămâne sau care vor promova în primul eşalon. Ocupantele primului loc în cele două serii din Divizia A vor promova direct în Liga Naţională la finalul campionatului.
Managerul Gheorghe Tadici consideră că modificarea sistemului competiţional poate avea atât urmări pozitive, cât şi negative. „Această decizie poate să aibă atât urmări pozitive, cât şi negative. Unul dintre aspectele pozitive este faptul că jucătoarele care termină junioratul au şanse mai mare să fie promovate la echipele de senioare. Un alt aspect pozitiv ar fi faptul că aria de răspândire a handbalului ar fi mai mare, iar campionatul ar fi mai relaxat din punct de vedere al presiunii arbirajului. În acest sezon a fost o presiune fantastică asupra arbitrilor, dar şi din partea acestora. Scopul competiţiilor interne ar trebui să fie acela de a depista jucătoare pentru loturile naţionale atât la feminin, cât şi la masculin, pentru a putea evolua la Campionatele Europene, Mondiale şi la Jocurile Olimpice. Însă, din păcate, performanţa nu este principala prioritate”, a afirmat antrenorul zălăuan.
Tot pentru sezonul următor, s-a hotărât ca numărul jucătoarelor străine transferate în campionatul intern să fie nelimitat, decizie pe care selecţionerul Tadici o consideră deficitară. „S-a făcut o greşeală imensă prin faptul că echipele vor avea dreptul să transfere un număr nelimitat de jucătoare străine. Vom ajunge să vedem şi la handbal feminin o finală cum a fost cea de la baschet, între CSM Târgovişte şi ICIM Arad. Este o blasfemie ceea ce se întâmplă în acest sport, unde, la începutul meciului se aliniează câte cinci jucătoare de la fiecare echipă, majoritatea străine, şi se cântă imnul României. O ţară cu economia suferindă nu are cum să-şi permită să plătească jucătoare cu salarii colosale, care semnează contracte cu cluburile doar pe un an. Reducerea numărului de jucătoare străine nu înseamnă naţionalism sau patriotism, ci normalitate. Anumiţi indivizi, fără căpătâi, nu ştiu, însă, decât să ponegrească tot ceea ce este românesc. Eu mă consider un patriot prin ceea ce am făcut pentru România în meseria pe care o am”, a mai declarat Gheorghe Tadici.
În acest moment, în Seria A din al doilea eşalon, pe primul loc se situează CSM Unirea Slobozia, iar pe poziţia secundă, Handbal Municipal Buzău. În Seria B, fotoliul de lider este ocupat de CS Mureşul Târgu Mureş, urmată în clasament de CSM Slatina.
[…] Via: HC Zalău va avea 13 adversare în sezonul viitorul […]