Aproape 13 la sută dintre persoanele încadrate în diferite în grade de handicap, ce figurează în evidenţele Direcţiei de Asistenţă Socială Comunitară şi pentru Protecţia Copilului (DGASPC) Sălaj, deţin permis de conducere, deşi nu toate sunt apte pentru şofat. Cu toate că Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor (SPCRPCIV) Sălaj a făcut demersurile necesare pentru depistarea conducătorilor auto cu afecţiuni incompatibile cu şofatul, numărul situaţiilor în care permisul auto a fost retras este unul nesemnificativ. Astfel, zeci de sălăjeni, cu diferite dizabilităţi fizice sau neuropsihice, inapte pentru şofat, continuă să reprezinte un real pericol atât pentru ei înşişi, cât şi pentru ceilalţi participanţi la trafic.
Potrivit lui Remus Stanciu, şeful SPCRPCIV Sălaj, în ultimii doi, au fost depistaţi aproximativ 200 de conducători auto a căror afecţiuni de sănătate nu permit deţinerea unui permis de conducere. „În cazul unui conducător auto cu anumite dizabilităţi fizice condiţia este ca autoturismul să fie modificat corespunzător, însă există o serie de afecţiuni care nu sunt compatibile cu şofatul. Astfel, prin compararea evidenţelor înregistrate la DGASPC Sălaj, în urma analizei pentru depistarea şoferilor cu astfel de afecţiuni, s-a constatat că din cele aproape 14.000 de persoane încadrate în diferite grade de handicap, 1.800 deţin permis de conducere, însă dintre acestea 197 sunt inapte pentru şofat. În aceste situaţii au fost trimise adrese către medicii de familie, permisele putând fi retrase doar cu avizul acestora”, a explicat Stanciu.
Doar 18 permise anulate
De asemenea, aceste cazuri au fost semnalate şi Serviciului Poliţiei Rutiere, însă, după cum a menţionat şeful SPCRPCIV Sălaj, reprezentanţii acestuia au invocat faptul că odată dobândit permisul de conducere nu poate fi retras în orice condiţii, iar simplul „inapt” pus de medicul de familie nu este suficient pentru anularea documentului. Poliţia Rutieră poate dispune anularea dreptului de a conduce numai în baza unui act medical emis de o instituţie medicală abilitată. „În urma depistării acestor conducători auto am trimis înştiinţări şi către Serviciul Rutier, însă s-a invocat faptul că doar dacă se face dovada că afecţiunile şoferului respectiv sunt incompatibile, acest lucru putându-se face numai în urma unei expertize efectuate de o instituţie medicală abilitată, documentul va putea fi anulat. Totodată, pe motiv că în judeţ nu prea sunt astfel de instituţii medicale autorizate, verificarea cazurilor semnalate s-a cam împotmolit. Astfel, în ultimii doi ani au fost retrase doar 18 permise de conducere, în urma constatărilor făcute de specialişti. În schimb, şase sălăjeni au fost declaraţi apţi pentru şofat, iar alte 11 persoane au decedat între timp”, a precizat Remus Stanciu.
Restul persoanelor cu dizabilităţi, circa 1600, din cele 1800 care deţin permise de conducere şi care au dreptul de a şofa, în pofida bolilor, pot conduce doar cu avizul medicului, fiind nevoite să se prezinte periodic la control.
Peste 50 de afecţiuni, incompatibile cu şofatul
Conform legii, pe lista afecţiunilor incompatibile cu şofatul se regăsesc, de pildă: tumorile inoperabile din sfera genitală şi a sânului, glaucomul, lipsa unui glob ocular, surditatea totală bilaterală, deficienţa auditivă peste 50 la sută, necorectabilă prin protezare auditivă, schizofrenia şi tulburările de personalitate. Totodată, suferinzii de hernie de disc netratată şi diabeticii insulino-dependenţi nu vor putea avea niciodată statutul de şoferi cu atestat profesional. În total, legislaţia prevede nu mai puţin de 54 de afecţiuni care sunt incompatibile cu şofatul amator, respectiv permis de conducere categoria B. De asemenea, nu pot deţine un permis de conducere nici persoanele care suferă de tulburări neurologice, asociate cu boli sau intervenţii chirurgicale care afectează sistemul nervos central sau periferic, care conduc la deficienţe motorii sau senzoriale şi afectează echilibrul şi coordonarea. În această categorie se înscrie şi epilepsia. Totodată, la volan nu au ce căuta nici persoanele cu o boală cardiovasculară.
parca ar fi un film cu Stan si Bran. Cei de la permise vad ca sunt probleme dar nu pot face nimic, iar politia rutiera vede si ea, dar nici ea nu vrea sau nu poate sa faca nimic. Atunci solutia ar fi simpla ” sisizati astia de la handicapati sa le suspende indemnizatiile pana la clarificarea situatyiei medicale a acestor peroane, poate chiar cu imputarea pe perioada cand au avut permis de conducere. de ce? insemanca ca acesti soferi handicapati au mintit si au depus acte inf fals la dosarul de handicapat si pentru permis auto.