Daniel Săuca
Ați mai auzit ceva/pe cineva povestind, doinind, hăulind despre descentralizare? În anul electoral 2014, destul de probabil nici nu veți auzi. Haideți să vă (re)amintesc povestea țâțelor unui bust din Gorjul lui Brâncuși, story care dă socoteală și despre minunatul proces de descentralizare. Pe scurt, povestea zice că lângă „axa operelor lui Brâncuși” din Târgu – Jiu au fost amplasate, cu aviz sau nu de la ministerul de resort, două busturi, ale soților Tătărescu, Arethia și Gheorghe. În cazul bustului Arethiei, onor reprezentanții culturii au considerat că sânii sunt prea mari. Adică prea sexy ori, în limbaj mai administrativ, țâțele cu pricina „nu corespund din punct de vedere estetic”. Rămâne de văzut dacă primăria locală va reamplasa busturile cu pricina, dacă va obține avizele necesare și dacă sculptorul va remodela bustul frumoasei doamne. Dincolo de aceste aspecte, probabil justificate legal, se ițește din nou minunatul, inexistentul proces de descentralizare. Aici, faza busturilor. Autonomia locală nu înseamnă (mai) nimic. Procesul decizional local ajunge să fie interpretat „estetic” de reprezentanții unui minister (generic vorbind). Unii, nu puțini, vor replica tăios că nu se poate construi orice și oricum în această țară, inclusiv statui și busturi. Serios? Poate, totuși, au dreptate aceștia din urmă. Și toate comitetele și comițiile au un rol fundamental în propășirea materială și spirituală a poporului român, în creșterea nivelului de cultură și educație socialistă a oamenilor muncii de la orașe și sate. În opinia mea, dacă ar fi așa, atunci onorabilii ar trebui să se implice cu adevărat în tot ceea ce se construiește „artistic” în patria noastră dragă. Lucru care, evident, nu se întâmplă. Și pentru că „centrul” e tot mai departe de noi, este tot mai vag, mai absent. Și în văgăuna Zalău, la capătul (sau la începutul) lumii civilizate. Sunt curios dacă în locul discuției despre Zilele Zalăului, locuitorii acestei urbe și-ar exprima opinii despre ridicarea câtorva bustui și statui dedicate marilor personalități ale Sălajului și municipiului care nu mai sunt în viață. Vezi de exemplu suplimentul revistei „Caiete Silvane”, Fadrusz János și Zalăul (http://www.caietesilvane.ro/indexcs.php?cmd=articolcca&idart=64). E o posibilă idee. Alegerea, ca de obicei, vă aparține. Descentralizarea, sigur nu.
[…] Via: Descentralizarea, faza busturilor […]
Chiar asa!…Sanii Arethiei sunt primordiala problema a Romaniei! Unii domni ,,estetici,, s-au umplut brusc de pudibonderie ,,scumpii,,…Probabil, ca in multele si arhicunoscutele situatii nu si-au primit ,,tainul,,… Dar ,,estetica,, sanilor ce invadeaza televiziunile!?
… Nu, despre descentralizare deocamdata nu.
Felicitari pt. ,,Caiete,,. Probabil ultima reduta salajeana in fata asaltului haosului si neantului. Sper sa reziste pana la capat, oricare ar fi acesta!
Poate ca si autorul acestor adinci cugetari merita o statuie in Zalau.
Autorului de ce sa i se faca bust???Bust ar trebui sa i se faca jupanului politic local ,securistului care conduce judetul spre propasirea materiala si spirituala a oamenilor muncii???de la orase si sate de vreo 14 ani.Bine ai zis nene Sauca vagauna .Pai daca nu era o vagauna locuita de oameni fara prea multe pretentii oare era posibil sa se eternizeze la putere unu asa ca seful tau de la CJ.In Cluj unu ca asta nu ajungea persoana publica nici in 100 de ani.Sa traiesti si sa fii sanatos.
Dacă trebuie operaţii estetice, avem Spitalul de arşi din Bucureşti, care, pentru o şpagă de 5.000 euro la Antohi, se rezolvă !