Prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013, în judeţ au intrat peste 11 milioane de euro. Beneficiarii acestor finanţări europene sunt 12 comune sălăjene care vor putea implementa, astfel, proiecte de refacere şi modernizare a infrasctructurii distruse de inundaţii.
Sălajul este unul dintre cele trei exemple pozitive pe care vicepremierul Daniel Constantin le-a dat recent în ceea ce priveşte judeţele cele mai active la capitolul amenajări anti-inundaţii prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007-2013. „Judeţele campioane sunt Bistriţa-Năsăud, Mehedinţi şi Sălaj”, a precizat vicepremierul, adăugând că autorităţile locale erau cele care trebuiau să depună cereri de finanţare europeană pentru infrastructura anti-inundaţii.
Potrivit informaţiilor furnizate de către reprezentanţii Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Sălaj, 12 comune din judeţ figurează pe lista celor care în sesiunea de finanţare 2007-2013 a PNDR au semnat contracte pentru investiţii în valoare de peste 11 milioane de euro.
Este vorba despre cinci primării care vor beneficia de fonduri europene în cadrul Măsurii 125 c – „Lucrări de refacere şi modernizare a infrastructurii de prevenire şi de protecţie împotriva inundaţiilor” (Agrij – 1,26 milioane de euro, Meseşenii de Jos – 1,46 milioane de euro, Gîlgău – 1,5 milioane de euro, Ip – 1,2 milioane de euro şi Crasna – 720.000 de euro) şi de şapte primării care primesc bani prin Măsura 322 d – „Investiţii privind lucrări de refacere şi modernizare a infrasctructurii rutiere afectare de inundaţii în anul 2010” (Chieşd – 1 milion de euro, Treznea – 1,1 milioane de euro, Cuzăplac – 430.000 de euro, Creaca – 320.000 de euro, Năpradea – 780.000 de euro, Zimbor – 1,2 milioane de euro şi Carastelec – 200.000 de euro).
Milioane de euro pentru reabilitarea unor văi
La Gîlgău, comună care beneficiază de suma maximă acordată prin Măsura 125 c, cei 1,5 milioane de euro vor fi folosiţi pentru reabilitarea a cinci văi necadrastrate din localităţile Căpîlna, Bîrsău Mare şi Fodora. „Când se formează torenţi, văile necadastrate situate în intravilanul localităţilor ne creează probleme, inundând gospodăriile localnicilor. Pentru a reduce riscul la inundaţii, ne-am propus să reabilităm Valea Căpîlna, Valea Bîrsăului, Valea Caselor, Valea Bolovanului şi Valea Blidării”, a explicat primarul Cristian Ungur. Acesta a mai spus că ultimele inundaţii s-au produs anul trecut, cânt Valea Căpîlna s-a umflat şi a distrus o cale de acces.
Deşi contractul de finanţare a fost semnat anul trecut, lucrările propriu-zise nu au început încă în cele trei localităţi. Asta pentru că autorităţile din comună aşteaptă un aviz din partea Centrului Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 6 Nord-Vest Satu Mare. „Sperăm să obţinem avizul în cel mai scurt timp, pentru ca investiţiile să poată demara la începutul lunii mai”, a adăugat Ungur.
O investiţie similară se va derula şi în comuna Meseşenii de Jos. Comuna a beneficiază de o finanţare de 1,46 milioane de euro pentru punerea în siguranţă a cursurilor de apă necadastrale din localităţile Meseşenii de Sus şi Aghireş, văi care, în cazul unor precipitaţii abundente, se transformă în torenţi.
Investiţie blocată de contestaţii
La Treznea, 6,5 kilometri de drumuri comunale distruse de inundaţiile din 2010 vor fi refăcute şi modernizate cu bani europeni, printr-o investiţie de 1,1 milioane de euro derulată prin PNDR. Startul lucrărilor este, însă, blocat de contestaţii. „Am organizat licitaţie, însă rezultatul ei a fost contestat. În acest moment aşteptăm răspunul Comisiei Naţionale de Soluţionare a Contestaţiilor pentru a şti dacă trebuie să reluăm licitaţia ori putem demara investiţia. Sperăm să putem începe lucrările cel târziu în iulie-august”, ne-a declarat primarul Emanoil Stanciu. Potrivit spuselor sale, contractul de finanţare a fost semnat în 2012 şi vizează drumurile comunale DC 71 Treznea-Românaşi şi DC 71A Bozna-Păuşa. Sever afectate de inundaţiile de acum patru ani, cele două căi de acces sunt practicabile graţie intervenţiilor făcute de către autorităţile locale.
Tot prin PNDR va fi reabilitat şi DC 58 Zimbor-Dolu, pe o porţiune de 3,75 de kilometri, sever afectaţi după ce pârâul Dolului şi afluenţii lui au ieşit din matcă în 2010. „Contractul de finanţare a fost semnat în toamna lui 2013 şi sper ca în cursul lunii mai să putem organiza procedura de achiziţie a lucrărilor, astfel încât startul lucrărilor să aibă loc prin iunie”, a afirmat primarul Gabriel Mureşan.
PNDR 2007-2013 a beneficiat de o alocare de 1,3 miliarde de euro. Din totalul celor peste 3.000 de comune care au depus proiecte, doar aproaximativ 800 au beneficiat de finanţare. Vicepremierul Daniel Constantin susţine că în sesiunea de finanţare 2014-2020, circa 700 de comune vor putea primi astfel de fonduri.
se vede ca a lucrat mocanu la bucuresti