Tribunalul Sălaj a hotărât marți să prelungească măsura arestului preventiv în cazul a cinci inculpați acuzați de evaziune fiscală de cinci milioane de euro, spălare de bani, delapidare și grup infracțional organizat. Nicoară Pavel, Chira Sebastian Dacian, Galiș Ioan, Huluban Ioan și Boer Vasile Valer vor sta după gratii cel puțin până în data de 28 mai. Decizia poate fi contestată și va fi judecată de Curtea de Apel Cluj. În cazul celorlalți patru inculpați anchetați în dosarul instrumentat de DIICOT Sălaj, instanța sălăjeană va judeca prelungirea măsurii arestului la domiciliu cu 30 de zile în 28 aprilie. Dejeu Gheorghe Dorel, Baidoc Marinel, Biriș Gavril și Boita Emil au fost arestați preventiv alături de ceilalți cinci inculpați, însă au contestat decizia Tribunalului Sălaj și au primit o măsură mai blândă din partea magistraților Curții de Apel Cluj.
Tot marți, Tribunalul Sălaj a respins ca nefondată cererea fostului polițist sătmărean, Nicoară Pavel, de înlocuire a măsurii arestului preventiv. Și această decizie este cu drept de contestație în termen de 48 de ore de la comunicare. Nicoară Pavel este cel care, potrivit procurorilor DIICOT Sălaj, coordona activitatea firmelor fantomă cu ajutorul cărora mai mulți oameni de afaceri sălăjeni au prejudiciat bugetul de stat. Presa sătmăreană scria că Nicoară nu se află la prima încălcare a legii, după ce la sfârșitul anilor ’90 a fost dat afară din Poliție pentru că s-a implicat în traficul cu migranți afro-asiatici, care erau trecuți fraudulos granița în Ungaria. ”La vremea respectivă, Pavel Nicoară ocupa funcţia de şef de post în comuna Foieni. Alertaţi de trecerile ilegale tot mai dese, în cursul anului 1998, poliţiştii de frontieră au capturat în apropierea graniţei un microbuz în care se aflau mai mulţi migranţi, însoţiţi de un şofer. În urma anchetei, a reieşit implicarea poliţistului Pavel Nicoară în traficul de migranţi. Acesta coordona o grupare de călăuze, pe care o şi proteja de organele abilitate, profitând de calitatea sa de poliţist. Pavel Nicoară a fost dat afară din Poliţie şi s-a ales cu dosar penal, fiind apoi trimis în judecată. După ani de procese, a reuşit să scape de închisoare, fiind condamnat cu suspendare”, potrivit presei din județul Satu Mare.
Nicoară Pavel era unul dintre liderii grupării care se ocupau de racolarea persoanelor fără adăpost, a unor persoane cu o stare materială precară, care, în schimbul unor sume modice de 100 sau 200 de lei, erau de acord să devină administratori ai acestor societăţi comerciale „fantomă”. Unii dintre aceştia, după efectuarea controalelor de către organele fiscale, au fost sancţionaţi fără să aibă cunoștință însă despre fraudele fiscale desfăşurate cu ajutorul acestor societăţi de către liderii grupării de crimă organizată. Astfel, aceste persoane erau transportate de către liderii grupării în municipiul Zalău, respectiv la notarul public, la Oficiul Registrului Comerţului, la diferite unităţi bancare, unde semnau actele de cesiune, de deschidere de conturi, ulterior actele societăţii fiind preluate de către membrii grupării, inclusiv cardurile bancare şi codurile PIN aferente. De asemenea, aceste persoane fără adăpost erau obligate să semneze chitanţe şi facturi fiscale în alb, contracte de prestări servicii, contracte de vânzare cumpărare, împuterniciri, acestea fiind folosite ulterior pentru desfăşurarea unor activităţi economice fictive, respectiv achiziţionarea de bunuri, prestări servicii sau vânzarea unor bunuri. Un exemplu elocvent este preluarea unei societăţi comerciale de către o persoană fără adăpost din oraşul Tăşnad, județul Satu Mare, care trăia într-un garaj în acest oraş, fără apă curentă şi electricitate, singurul venit al acestuia fiind ajutorul social în sumă de 127 de lei.
[…] Via: Tribunalul Sălaj a prelungit arestul preventiv pentru afaceriștii acuzați de evaziune fiscală […]