La finalul acestui sezon de încălzire, Uzina Electrică Zalău va stinge pentru totdeauna focul cazanelor, după 35 de ani de activitate. Măsura reprezintă o consecinţă a deciziei municipalităţii de a instala centrale termice pe gaz în unităţile de învăţământ din Zalău, până acum racordate la sistemul centralizat.
Lăsată fără obiectul muncii, societatea locală de termoficare va fi pusă în situaţia de a renunţa la o parte dintre angajaţi şi de a aştepta până ce municipalitatea va finaliza procedura de achiziţie a echipamentelor necesare pentru încălzirea şcolilor şi grădiniţelor din Zalău. Până atunci, societatea va asigura „cu ţârâita” agentul termic către puţinii abonaţi pe care îi mai are. „De aproximativ două săptămâni, furnizăm încălzire în baza unui program. Astfel, cazanele funcţionează în principal pe timpul nopţii, începând de la orele 20-21 şi până dimineaţa, în jurul orei 10, peste zi focul fiind oprit”, ne-a declarat Viorel Marian, directorul Uzinei Electrice, explicând că decizia a fost luată întrucât temperaturile nocturne sunt, în continuare, scăzute, în timp ce ziua, vremea se dovedeşte mai caldă.
Daţi afară pe capete
De îndată ce se vor înregistra, timp de trei nopţi consecutiv, temperaturi medii de peste 10 grade, reprezentanţii Uzinei vor sista furnizarea agentului termic, întreg patrimoniul operatorului economic urmând să intre în conservare. Cel mai probabil, acest lucru se va întâmpla imediat după Sărbătorile Pascale. După încetarea activităţii, soarta celor 86 de angajaţi este incertă. „Vreo şapte lucrători vor intra în pensie, o parte vor fi disponibilizaţi, alţii îşi vor efectua concediile de odihnă până ce autoritatea locală va finaliza proiectele care vizează centralele termice din unităţile de învăţământ şi din clădirile aflate în patrimoniul municipalităţii. Abia atunci vom putea definitiva şi schema de personal necesar pentru mentenanţa respectivelor instalaţii”, a explicat Marian. Surse neoficiale susţin, însă, că mai mult de jumătate dintre lucrătorii pe care îi are în prezent Uzina Electrică vor rămâne fără un loc de muncă, întrucât pentru asigurarea mentenanţei va fi nevoie de cel mult 35 de persoane. Primele disponibilizări ar urma să se producă la finalul lunii mai.
Cum pe imobilul în care încă mai funcţionează Uzina Electrică va fi pus, cât de curând, lacătul, societatea va fi nevoită să-şi mute sediul. Potrivit directorului, cel mai probabil acesta va fi în incinta Punctului Termic 1, situat în cartierul Păcii, o altă variantă luată în calcul fiind Punctul Termic 9, din vecinătatea Adăpostului de Noapte.
Investiţiile încep în mai
Reamintim că la începutul lunii februarie a acestui an, autorităţile zălăuane au decis să renunţe la păgubosul sistem centralizat de alimentare cu energie termică, optând pentru instalarea de centrale termice în şcoli, grădiniţe şi în clădirile Primăriei. Deocamdată, oficialii nu se pot pronunţa în privinţa cheltuielilor pe care le implică o astfel de investiţie. Un studiu întocmit în urmă cu câţiva ani estima că pentru dotarea tuturor unităţilor de învăţământ din municipiu şi a clădirilor din patrimoniul municipalităţii cu instalaţii pe gaz ar fi nevoie de cel mult două milioane de euro. „Până la următoarea şedinţă de Consiliu Local, vom avea suma finală. Cel mai probabil, primele lucrări de montare a centralelor termice vor putea începe în cursul lunii mai. Nici nu vreau să mă gândesc că nu vom finaliza investiţia până la debutul următorului sezon rece. Sper doar ca luna septembrie să nu ne aducă un val de frig cum s-a întâmplat anul trecut”, a spus primarul Radu Căpîlnaşiu.
atentie SRI,
se va vinde la fier vechi aceasta fabrica, pe comisioane grase!!!