Cu toate că suntem în Săptămâna Patimilor, care precede sărbătoarea Învierii Domnului, sălăjenii nu s-au înghesuit, marți după amiază, la vernisajul expoziției ”Icoane pe lemn”, organizată de Muzeul Județean de Istorie, la Galeriile de Artă ”Ioan Sima” din Zalău. În afară de angajații instituției, puțini au fost cei care au venit să admire lucrările. Printre aceștia s-au numărat directorii de la Direcția de Cultură sau Arhivele Naționale, dar și preotul Ştefan Lucaciu, protopopul ortodox al Zalăului.
Expoziția enumeră o suită de icoane provenite din patrimoniul muzeal din Zalău și din colecția Parohiei Ortodoxe din Șimleu Silvaniei, dar și piesele artiștilor plastici Lina Niste și Ioan Longodor din creațiile proprii în acest gen. În spațiul românesc, icoanele au o mare importanță mai ales pentru religia ortodoxă. În patrimoniul Muzeului Județean se regăsesc icoane din secolele XVIII sau XIX, provenind din localitățile sălăjene Criștelec, Nușfalău sau Colonia Sighetu Silvaniei. Icoanele pe lemn pot fi admirate până la sfârșitul lunii mai, iar lucrările artiștilor Lina Niste și Ioan Longodor pot fi cumpărate de doritori, o listă cu prețuri fiind disponibilă la Muzeu.
În altă ordine de idei, la sfârșitul vernisajului, directorul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, Corina Bejinariu, a anunțat că, după patru ani de așteptare în care secția de istorie ”Vasile Lucăcel” a lipsit din conștiința cetățenilor, Muzeul va fi redat sălăjenilor. ”Vrem să fie o deschidere impresionantă odată cu Noaptea Muzeelor”, a declarat Corina Bejinariu.