Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a primit, zilele trecute, o lovitură sub centură, după ce magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au dat câştig de cauză fostului consilier judeţean Ioan Mocan, acuzat de conflict de interese într-un raport din iunie 2012. Instanţa supremă a respins ca nefondat recursul formulat de către inspectorii de integritate împotriva sentinţei civile a Curţii de Apel Cluj, prin care a fost anulat raportul de evaluare întocmit de ANI, în care Mocan figura pe o listă cu 78 de consilieri locali şi judeţeni, din mandatul 2008-2012, găsiţi incompatibili şi în conflict de interese. Respectivul raport fusese realizat la două luni după ce sălăjeanul şi-a pierdut mandatul de ales judeţean, ca urmare a demisiei sale din PDL, în aprilie 2012. Ba mai mult, magistraţii au dispus ca ANI să publice, pe cheltuială proprie, atât pe site-ul propriu, cât şi într-un ziar de largă răspândire naţională şi locală decizia instanţei.
Considerând că includerea pe nedrept a lui Mocan pe lista aleşilor aflaţi în conflict de interese i-a şifonat imaginea, instanţa a obligat Agenţia de Integritate să-i achite fostului consilier suma de 1.000 de lei, reprezentând „reparaţii pentru prejudiciul de imagine suferit în urma întocmirii şi aducerii la cunoştinţa publicului a rapoartelor de evaluare contestate”. Decizia ICCJ este irevocabilă.
Potrivit raportului amintit, Ioan Mocan ar fi încheiat un contract de prestări servicii cu Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, instituţie subordonată Consiliului Judeţean Sălaj, obţinând, astfel, un beneficiu patrimonial de 649 de lei. În replică, fostul ales judeţean a declarat că a cerut Muzeului, contra cost, un serviciu, pentru o descărcare de sarcină arheologică necesară pentru autorizaţia de construcţie a pensiunii pe care o deţine în Şimleu. În urma prestării acestui serviciu, instituţia i-a eliberat lui Mocan o chitanţă în valoare de 649 de lei, pe care acesta a achitat-o. Nu i-a convins, însă, pe inspectorii de integritate, astfel că ex-consilierul a acţionat în judecată ANI.
În septembrie 2012, Curtea de Apel Cluj a dispus anularea raportului de evaluare al Agenţiei, plata a 1.000 de lei drept reparaţii pentru prejudiciul de imagine şi publicarea hotărârii judecătoreşti pe pagina de internet a instituţiei şi într-un ziar naţional. ANI a atacat imediat cu recurs această decizie, însă la mai bine de un an şi jumătate distanţă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins această acţiune ca nefondată.
sa vedem daca va castiga si batalia cu procurorii …
dar cand si-a alocat lucrari de imbunatatiri funciare firmelor sale conduse de tractoristul sau aia nu se numea conflict de interese,de aia nu zic nimic procurorii DNA?
La cat este de verificat fi convins ca DNA ar fi stiut daca era macar urma de conflict de interese. Un subiect care a fost demult clarificat de DNA : Mocan nu avea atributiuni in cadrul ANIF prin care putea sa-si aloce lucrari. Daca nu credeti intrebati-l pe seful politiei judetene ca a cerut personal lamuriri in acest sens.
nu vrem bani nu vrem valuta,
vrem ca Nelu’ sa ne scape tara de mafioti
da sigur e clarificat precum cel in care a fost cercetat ca lua mita 2000 de marci germane pt angajarea unui sondor in calitate de lider de sindicat. stiu sondorii care au dat marcile si va si cred cad ziceti ca a fost clarificat de seful IPJS.
dosarele lui Mocanu sunt doar la inceput de drum
cei de la DNA nu sunt straini de proiectele pe fonduri europene depuse de Mocanu prin tot felul de interpusi
foarte bine asa se obtin fonduri europene
oare nu au fost ele aprobate de cei care au menirea
cu salariii bine platite si cu norme de conduite si statut bine descrise , pentru cine///////