Nu mai puţin de opt angajatori sălăjeni au fost sancţionaţi în luna martie de către reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Sălaj, după ce au fost identificate 13 persoane care lucrau fără forme legale. Au fost aplicate amenzi în valoare totală de 130.000 de lei. Potrivit informaţiilor primite de la purtătorul de cuvânt al instituţiei, Mariana Pop, în cadrul acţiunilor de control desfăşurate de inspectorii de muncă pe parcursul lunii precedente s-a avut în vedere, în primul rând, identificarea cazurilor de muncă fără forme legale, dar şi respectarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă şi a securităţii şi sănătăţii în muncă. „Combaterea muncii nedeclarate reprezintă unul dintre obiectivele prioritare ale activităţii instituţiei stabilite prin Programul cadru de acţiuni. Prestarea muncii de către o persoană fără încheierea unui contract individual de muncă a fost sancţionată cu amendă de 500 de lei”, a precizat reprezentantul ITM Sălaj.
De asemenea, tot în perioada menţionată, trei agenţi economici au fost sanţionaţi cu amenzi totale de 4.500 de lei pentru nerespectarea dispoziţiilor privind repausul săptămânal. Alţi doi angajatori au fost amendaţi pentru necompletarea elementelor contractelor individuale de muncă în registrul general de evidenţă al salariaţilor în format electronic, valoarea sancţiunilor aplicate fiind de 10.000 de lei. O singură societate a fost sancţionată cu amendă de 5.000 de lei pentru nerespectarea de către conducătorul unităţii a obligaţiei de a pune la dispoziţia inspectorilor de muncă, în termenul stabilit de aceştia, documentele şi informaţiile solicitate.
Potrivit sursei citate, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost controlate 97 de unităţi, fiind aplicate amenzi în valoare de 30.000 de lei, pentru: nedepunerea în termenul legal a raportului de activitate semestrial de către serviciile externe de prevenire şi protecţie, lipsa materialelor de instruire în domeniul SSM şi neprezentarea documentelor solicitate la control. Printre alte deficienţe constatate în cadrul acţiunilor de control s-au numărat şi: neefectuarea controlului medical periodic, lipsa materialelor de instruire în domeniul SSM, lipsa evaluării riscurilor de accidentare şi îmbolnăviri profesionale, lipsa proiectului de execuţie a lucrărilor de exploatare silvică. Angajatorii respectivi au fost sancţionaţi cu avertisment şi au fost dispune, potrivit reprezentanţilor ITM Sălaj, măsuri în vederea remedierii deficienţelor.
la ce firme sa aplicat amenzile