Alexandru Moldovan
Catedrala episcopală „Înălțarea Domnului” (hramul bisericii) din Zalău, județul Sălaj, este prima biserică cu vocație de „catedrală”, a cărei construcție a început după 1989. Un susținător fervent al proiectului acestei construcții a fost preotul paroh Ioan Ghiurco. În anul 2000, clădirea concepută ca o replică la vestita catedrală Sfânta Sofia din Constantinopol era ridicată și se putea vedea pe unul dintre dealurile Zalăului
În fața catedralei se află Monumentul dedicat eroilor neamului și muzeul destinat adăpostirii documentelor de mare valoare istorică ale catedralei. Acest complex edificiu, ce poartă numele de „Sfânta Vinere”, este un ansamblu arhitectural modern în care sunt îmbinate, de către arhitecții Doina și Mircea Nejur, trei funcțiuni arhitectonice: Catedrala „Înălțarea Domnului”, monumentalul obelisc al eroilor — 50 de metri înălțime și spații muzeale pentru bunurile ce fac parte din Patrimoniul Cultural Național.
Catedrala are planul de cruce greacă înscrisă, adică laturi egale — lungime, lățime și înălțime (vorbim despre partea interioară) — forma consacrată în arhitectura Bisericii Răsăritene și adăpostește toate spațiile specifice: pronaos, naos și altar. Spațiul interior se desfășoară pe mai multe niveluri, permițând participarea la slujbe a unui număr de aproximativ 5.000 de credincioși.
Poziționarea spațiilor pentru cor, la nivelul al doilea, dă un aer de monumentalitate. Întregul spațiu interior este luminat prin vitralii înalte, atât dinspre altar, cât și dinspre abside.
Catedrala este o minicopie după biserica Sfânta Sofia din Constantinopol, care are dimensiunile de 72 de metri pe toate laturile, iar biserica Înălțarea Domnului din Zalău are o dimensiune de 36 de metri pe toate laturile (înălțime, lungime, lățime). De altfel, aceasta a fost și intenția mărturisită a ctitorilor, potrivit site-ului oficial Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” — Zalău: dacă Biserica Catolică are ca simbol Catedrala Sfântul Petru din Roma, iar Biserica Ortodoxă are ca simbol Catedrala Sfânta Sofia din Constantinopol, cea mai mare biserică ortodoxă din lume, să construim și noi, pentru ortodocșii zălăuani și sălăjeni, un edificiu sacru, simbol, într-un stil consacrat.
Accesul în catedrală se face pe sub arcul Monumentului eroilor, ce se desface în două aripi, sub formă de portic. Sub arcul monumentului este instalat un clopot ce cântărește 3.000 de kilograme.
Partea de la demisol constituie spații muzeale pentru bunurile ce fac parte din Patrimoniul Cultural Național. Catedrala deține bunuri deosebit de valoroase, constând din carte veche, icoane pe sticlă, icoane pe lemn și alte obiecte cu valoare artistică, istorică și documentară,
În 2001 a fost începută pictura bisericii, o lucrare de mare anvergură, executată de Petru Botezatu.
Până acum au fost efectuate lucrări de peste 250 miliarde de lei (în bani vechi), sumă ce provine din contribuția benevolă a oamenilor de bună credință, a iubitorilor de cultură, a cinstitorilor de eroi și a celor care doresc ca spiritualitatea acestui popor să reintre pe făgașul ei normal. La aceasta se adaugă și contribuția guvernelor ce s-au succedat în perioada construcției, a Secretariatului de Stat pentru Culte, Consiliului Județean Sălaj, Primăriei Zalău și a societăților comerciale, potrivit site-ului Catedralei.
Pentru dotarea bisericii s-a reușit achiziționarea unui frumos iconostas și scaune sculptate în stejar masiv, lucrare realizată de sculptorul Mircea Vasile din Sighetul Marmației
De asemenea, o achiziție deosebit de importantă este cea a policandrului turnat în bronz în greutate de 1.780 kg, având 360 lumini, înalt de 7 metri, cu un diametru, la bază, de 4 metri, realizat, ca unicat, de către o firmă din Atena.
Călătorul care vine în Zalău, dinspre Cluj spre Satu-Mare, vede pe versantul stâng al Văii Zalăului, pe partea superioară, un măreț edificiu ce se înalță ca o vajnică cetate spirituală: Așezământul bisericesc cultural — spiritual „Sfânta Vinere”.
În septembrie 2013, prima vizită în Sălaj a patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a început la Catedrala episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău, unde episcopul Sălajului, Petroniu, a oficiat un „Te Deum”.
„Suntem bucuroși că am ajuns într-o biserică nouă și mâine vom sfinți un paraclis nou, iar poimâine o altă biserică nouă. În mod deosebit apreciem cuvântul Preasfințitului Episcop Petroniu, care ne-a arătat și vechimea și bogăția istorică a acestei zone și a orașului în care ne aflăm. Este foarte important însă să vedem cum credința s-a menținut în perioadele grele ale istoriei, iar astăzi, după 45 de ani de comunism ateu, o mulțime de biserici noi au apărut și se construiesc, întrucât nevoile liturgice sunt reale. Cineva spunea că românii construiesc multe biserici pentru că recuperează timpul în care nu li s-a dat voie să construiască biserici”, a arătat patriarhul Daniel în cuvântul său.
Cu prilejul vizitei, patriarhul Daniel a oferit preotului paroh Ioan Ghiurco de la catedrala episcopală mai multe cărți liturgice și de teologie, precum și o cruce de binecuvântare.
Toate bune şi frumoase, păcat că acest Daniel minte cu neruşinare. Nu este adevărat că pe vremea comuniştilor a fost interzisă construcţia de biserici.Orinde mergem, vedem biserici construite pe vremea comuniştilor. Dacă mergem la Cluj, vedem, de exemplu, în Ciumărna o frumoasă biserică construită înainte.
Patriarhul minte neruşinat, pentru a justifica veşnica milogeală a bisericilor pentru bani de la stat, nu numai pentru construirea de noi şi noi biserici ci şi pentru plata salariilor popilor, lucru nemaiîntâlnit în istorie.
Înainte se construiau întâi cămine culturale, dispensare, şcoli şi apoi biserici.
În prezent este o adevărată nebunie cu construirea de biserici. S-a ajuns că un sat de lângă Vălenii de Munte să aibă 28 de biserici, dar nu are cămin cultural sau dispensar.
Să mai înceteze popii cu această melodie : bani, bani, bani, bani !
n ai dreptate,chiar ca nu se aprobau constructia de biserici,ca mai scapa cate una da rar…si nu te uita numai la cele cu turle ortodoxe, ca mai sunt si altele…apartinand altor culte
Lasa zalaucule ca nu-i dracu chiar atat de negru cum se zice! S-au facut biserici si inj vechiul regim, s-au dat fonduri pentru repararea manastirilor monumente istorice, s-au cheltuit bani pentru salvarea unor biserici de la demolarea impusa din motive de sistematizare, etc. In plus s-au construit o sumedenie de scoli, camine culturale si spitale, dar intr-adevar, regimul comunist nu si-a batut joc de banii poporului in asa hal ca cei de azi, care cheltuiesc o groaza de bani exclusiv pentru construirea de biserici, religi devenind astazi o adevarata industrie, dar si mafie de prim rang!