Zilele Revistei Caiete Silvane, una dintre cele mai importante manifestări de pe agenda culturală a județului, a ajuns la cea de a șaptea ediție. Deschiderea evenimentului a avut loc vineri, în sala Dialoguri Europene a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj. Pentru că în acest an se împlinesc o sută de ani de la nașterea Seniorului Corneliu Coposu, manifestările s-au desfășurat sub egida ”Corneliu Coposu – 100” și au debutat cu două lansări de carte: a doua ediție a lucrării ”Jurnal din vremuri de război”, îngrijită de Marin Pop și Cristian Fulger, și ”Monografia familiei Coposu: între istorie și memorie”, scrisă de istoricul Marin Pop. Ambele cărți au apărut la Editura Caiete Silvane și vor fi lansate și la Ateneul Român. ”Istoria rămâne cea mai frumoasă poveste. Pe 20 mai, acum o sută de ani, vedea lumina zilei, în casa parohială din Bobota, Corneliu Coposu, cel care avea să fie denumit președintele moral al României. Proiectul nostru continuă și venim cu o monografie a întregii familii Coposu, bazate pe informațiile primite de la surorile Seniorului. Lucrarea cuprinde peste două secole de istorie ale familiei Coposu, de la primii înaintași găsiți în arhive”, a explicat autorul monografiei, Marin Pop.
Seara de vineri a continuat cu lecturile publice ale scriitorilor bistrițeni invitați la Zalău: Aurel Rău, Ioan Pintea, Olimpiu Nușfelean, Gavril Moldovan, Vasile Dâncu și Marin Mălaicu Hondrari. A urmat lansarea cărților ”Pactul cu ficțiunea. Cronici și alte semne de carte”, autor Carmen Ardelean, și ”Trilogia franciscană”, autor Franciscus Georgius, ambele apărute la Editura Caiete Silvane. Deschiderea celei de a șaptea ediției a Revistei Caiete Silvane s-a încheiat cu prezentarea sau lansarea mai multor cărți și reviste, având ca autori scriitori din Transilvania și din județul Sălaj.
În vizită la Corneliu Coposu
Cea de a doua zi a manifestărilor culturale s-a desfășurat la Bobota, satul natal al lui Corneliu Coposu. Începând cu ora 10 a fost vizitată școala din localitate, casa parohială în care s-a născut Seniorul și biserica, a cărei istorie a fost prezentată de istoricul Marin Pop. A urmat vizita la Centrul cultural ”Șincai – Coposu”, unde copii de la Școala General din Bobota, îmbrăcați în costume populare, au făcut o scurtă prezentare a muzeului. La căminul cultural din localitate a fost lansată ”Monografia familiei Coposu: între istorie și memorie”. La lansare a participat și profesorul universitar Virgil Țîrău, vicepreședintele Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității.
Evenimentul a fost organizat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Revista și Editura ”Caiete Silvane”, în parteneriat cu Consiliul Județean și Primăria Zalău. Partenerii evenimentului sunt Uniunea Scriitorilor din România filiala Cluj, editura Eikon, Primăria Bobota, Fundația ”Corneliu Coposu” filiala Zalău, Prefectura Sălaj, Direcția de Cultură, Biblioteca Județeană, Muzeul Județean de Istorie și Artă, Inspectoratul Școlar, Arhivele Naționale, Universitatea de Vest ”Vasile Goldiș”, Cenaclul literar ”Silvania”, Asociația Culturală JAD și Asociația Colecționarilor din Sălaj.