În ţara noastră educaţia fizică şi sportul au prins un contur vizibil pe la mijlocul secolului al XIX-lea., când, în anul 1869, a apărut prima lege de organizare a şcolilor de toate gradele şi categoriile, prin care gimnastica era inclusă, pentru prima oară, ca obiect de studiu obligatoriu. În anul 1869, apărea prima lucrare de specialitate în limba română „Carte de gimnastică”, scrisă de Gheorghe Moceanu – primul profesor de educaţie fizică din România. În anul 1883 s-a înfiinţat în Bucureşti „Societatea Olimpică Română”, iar în 1894 se inaugura prima arenă de sport din ţară „Velodromul Român”, lângă Arcul de Triumf din Bucureşti, fapte ce dovedesc existenţa informaţiilor despre competiţiile olimpice în spaţiul românesc din acea vreme. În această conjunctură, România a fost demult interesată să participe în cadrul Mişcării Olimpice. Primul pas l-a făcut George Gh. Bibescu (fiul fostului domnitor al Ţării Româneşti, Gheorghe Bibescu), care – stabilit la Paris – a fost în prejma lui Pierre de Coubertin, agreând „ideile olimpice” ale acestuia. Aşa a ajuns membru C.I.O. între anii 1899-1901, când România a devenint cea de-a 16-a naţiune a lumii cu un membru în forul olimpic internaţional. Al doilea pas a fost făcut de George Alexandru Plagino – primul sportiv român participant la Jocurile Olimpice Moderne „Paris – 1900”, care a concurat „în nume propriu” la proba de tir (talere), clasându-se pe locul 13 din 51 de concurenţi, fiind, apoi, al doilea român membru C.I.O., între anii 1908-1948. În plus, în contextul Mişcării Olimpice, un rol important (recunoscut şi de către C.I.O.) în renaşterea J.O. l-a avut şi cetăţeanul român de origine greacă, Evanghelie Zappa (1800-1865), stabilit în anul 1833 la Broşteni, judeţul Ialomiţa. Din iniţiativa acestui negustor, mare iubitor de artă şi literatură, au renăscut J.O. la Atena, desfăşurându-se în anii 1859, 1870, 1875 şi 1889, sub numele „Olimpicele”, însă numai cu participare grecească, după modelul celor din antichitate.
Cu prilejul desfăşurării „Congresului Internaţional Atletic”, s-a constituit la 23 iunie 1894, la Paris, Comitetul Internaţional Olimpic (C.I.O.), iniţiator fiind, doar la 33 de ani, marele pedagog francez, baronul Pierre de Coubertin, promotorul renaşterii Jocurilor Olimpice din Grecia Antică.
De atunci, C.I.O. a elaborat un concept al Olimpismului, pe care l-a dezvoltat în continuare, constând în consolidarea sportului ca un puternic factor educaţional şi de perfecţionare multilaterală a fiinţei umane, prin organizarea şi desfăşurarea multiplelor activităţi care încurajează pacea, promovrea fair play-ului şi lupta împotriva violenţei şi discriminării. De asemenea, C.I.O. organizează şi supervizează Jocurile Olimpice de vară şi de iarnă, precum şi Jocurile Olimpice pentru Tineret. În existenţa sa, de aproape 120 de ani, C.I.O. a avut nouă preşedinţi, începând cu primul (grecul Demetrius Vikelas, 1894-1896), până la cel actual, germanul Thomas Bach (din 2013).
Aşa au apărut, apoi, Comitetele Naţionale Olimpice, ca organe de conducere a mişcării olimpice în ţările în care funcţionează cel puţin cinci federaţii sportive naţionale afiliate la federaţiile internaţionale recunoscute de C.I.O. Acum sunt 204 de state membre ale C.I.O.
Totuşi, pentru a participa la J.O. cu o delegaţie românească oficială trebuia creat un Comitet Naţional Olimpic. Astfel, la 27 martie 1914, din iniţiativa lui George Alexandru Plagino, s-a fondat Comitetul Olimpic Român (C.O.R.), recunoscut imediat de C.I.O., organism de propagare, de conducere şi de dezvoltare a spiritului şi mişcării sportive din România „cu scopul de a pregăti şi asigura participarea atleţilor români la J.O. ale olimpiadelor moderne reînviate din iniţiativa şi stăruinţa veneratului şi merituosului animator francez Baronul Pierre de Coubertin”. De-a lungul timpului, C.O.R. a fost condus, prin alegeri sau numiri, de 14 preşedinţi, începând cu principele Carol al României (1914-1920) şi încheind cu Ion Ţiriac (1998-2004), amintind-o şi pe Lia Manoliu (1990-1998) – campioană olimpică la aruncarea discului (J.O. Mexico-City, 1968), având şase participări consecutive la J.O. (1952-1972), la care a obţinut şi două medalii de bronz.
La 15 noiembrie 2004, C.O.R. şi-a modificat structura, schimbându-şi denumirea în „Comitetul Olimpic şi Sportiv Român” (C.O.S.R.), având în conducere pe: Octavian Morariu – preşedinte, Ioan Dobrescu – secretar general şi Arthur Hoffmann – secretar general adjunct. C.O.S.R. transmite principiile fundamentale ale Olimpismului la nivel naţional, sprijină crearea de instituţii dedicate promovării educaţiei şi culturii olimpice şi susţine sportul de înaltă performanţă, având misiunea de a alcătui delegaţia sportivă a României la J.O. De asemenea, C.O.S.R. formează şi conduce delegaţiile sale la J.O. de Tineret, la Festivalul Olimpic al Tineretului European, precum şi la alte competiţii internaţionale patronate de C.I.O. sau de Comitetele Olimpice Europene.
În cei o sută de ani de la constituirea C.O.R., devenit C.O.S.R., Mişcarea Olimpică românească s-a afirmat pregnant în plan naţional, european şi mondial. Numărul românilor membri C.I.O. a ajuns la patru, adăugându-i primilor doi pe: Alexandru Şiperco (membru C.I.O. timp de 43 de ani, 1955-1998) şi Octavian Morariu – din anul 2013 şi în prezent, fiind şi preşedinte al Asociaţiei Europene de Rugby Amator (FIRA-AER). De asemenea, Octvian Morariu a fost membru în Comitetul Executiv al Asociaţiei Comitetelor Europene (EOC) şi vicepreşedinte al Comisiei EOC pentru Relaţia cu Uniunea Europeană. De-a lungul timpului, membri C.O.R. şi C.O.S.R. au fost şi sunt persoane cu o contribuţie deosebită în dezvoltarea Olimpismului, personalităţi din viaţa sportivă, socială, culturală, ştiinţifică, economică şi politică, printre care: George Alexandru Plagino, Alexandru Şiperco, Anghel Vrabie, Iolanda Balaş-Söter, Emil Ghibu, Marin Dragnea, Haralambie Alexa, Maricica Puică, Alexandru Mogoş, Lia Manoliu, Dan Popper, Ioan Dobrescu, Ion Ţiriac, Octavian Morariu, Arthur Hoffmann, Laura Cârlescu Badea, Mihaela Peneş-Lipetz, Nadia Comăneci, Ivan Patzaichin, Gabriela Szabo, Dan Grecu, Doina Melinte, Elisapeta Oleniuc-Lipă, Nicu Vlad, Ana Pascu, Mihai Covaliu, Marius Urzică, Nicolae Mărăşescu, Octavian Belu, Maria Bitang, Gina Gogean, Adrian Stoica, Cristian Gaţu şi mulţi, mulţi alţii.
Sportivii români, participanţi la 19 ediţii ale J.O. de vară (cea de la Paris-1900, nu a fost oficială) şi la 21 de iarnă, au cucerit 302 de medalii: 88 de aur, 94 de argint şi 120 de bronz. La toate ediţiile J.O. de vară România a fost reprezentată de 2.256 de sportivi (feminin – 739 şi masculin – 1517). Judeţul Sălaj a fost reprezentat cu cinste de 10 olimpici născuţi sau stabiliţi pe meleaguri silvane: Farmati Zoltan (fotblal, J.O. Helsinki-1952); Ştefan Birtalan (două medalii de bronz la handbal, J.O. Munchen-1972 şi J.O. Moscova-1980 şi medalie de argint, J.O. Montreal-1976); Mircea Tutovan (volei, J.O. München-1972); Cristina Iloc Casandra (atletism, J.O. Beijing-2008 şi J.O. Londra-2012); Florin Bonca (polo, J.O. Atalanta-1996); Gheorghe Guşet (atletism, J.O. Barcelona-1992, J.O. Sydney-2000 şi J.O. Atena-2004); Ramona Farcău Maier, Talida Tolnai şi Valeria Motonga-Beşe (handbal, J.O. Sydney-2000 şi J.O. Beijing-2008), precum şi antrenorul Gheorghe Tadici (handbal, J.O. Beijing-2008). De remarcat că, la J.O. Beijing-2008, Valeria Motonga-Beşe a fost purtătoarea Drapelului Olimpic pentru România !
România sportivă este acum cu privirile peste Atlantic, în Brazilia, unde se vor desfăşura J.O. de vară, Rio de Janeiro-2016, ediţia a XXXI-a. Iată, aşadar, un motiv foarte bun pentru a felicita Comitetul Olimpic şi Sportiv Român la celebrarea centenarului său, urându-i un sincer:
La mulţi ani!
Prof. Marin Ştefan, Şimleu Silvaniei
Un articol bun. Ca de obicei profu se documenteaza si ne tine la curent cu diferite evenimente din viata sportiva. Felicitari dle prof.Stefan Marin ! La fel olimpicilor nominalizati ! Cred ca ne puteati spune si pe ce loc in lume se situeaza Romania la medalii olimpice sau la puncte. Spun si eu. de ce nu ?, La multi ani, COSR ! Olimpicul
Pentru olimpic/Olimpicul: Exista tot felul de clasamente, mai ales dupa fiecare editie a J.O., in functie de medaliile de aur, de totalul medaliilor sau de totalul punctelor, luandu-se in consideratie si locurile IV-VI. Aceste clasamente sunt facute la diferite niveluri, dar difera din cauza evolutiilor politice de-a lungul timpului, care au schimbat configuratia statelor si a Comitetelor Olimpice Nationale respective (ex.:URSS, RS Cehoslovaca, Iugoslavia, R.D.Germana etc.). Totusi, in contextul intrebarii si a celor specificate de mine, sunt in posesia unui clasament general al J.O. de vara, in care primeaza numarul total de medalii de aur: ROMANIA este pe locul 15, in lume, cu 88 de medalii de aur !!! Pe primele locuri:1. SUA – 975; 2. URSS – 395 (Rusia de acum, locul 12, cu 132); 3. Marea Britanie – 234; 4. Franta – 204; 5. China – 201; 6. Italia – 199; 7. Germania – 172… iar dupa Romania: 16. Coreea – 81; 17. Olanda – 78; 18. Cuba – 71;19. Polonia – 64; 20. Canada – 58; 22. Norvegia – 56; 23. Bulgaria – 51;24. Cehoslovacia – 49; 25. Elvetia – 47; 27. Danemarca – 43; 29. Belgia – 39; 30. Turcia – 39; 31.Spania – 37; 33. Grecia – 30; 37. Brazilia – 23; 40. Austria – 19; 41. Argentina – 18; 47. Mexic – 13 etc. Cam asa stau lucrurile…S-auzim de bine ! Doamne-ajuta ! Marin STEFAN