Trei şcoli gimnaziale din judeţ au reuşit „performanţa” de a obţine promovabilitate zero la simularea examenelor naţionale din acest an, potrivit centralizărilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ). Lor li se adaugă opt licee ai căror elevi nu au reuşit să obţină notă de trecere la cel puţin una dintre probele simulării bacalaureatului.
Niciunul dintre elevii de clasa a VIII-a de la Şcoala Gimnazială nr. 1 Dragu, Şcoala Gimnazială Preoteasa şi Şcoala Gimnazială „Petre Hossu” Cheud nu a reuşit să obţină cel puţin media cinci la simularea examenului de evaluare naţională, a anunţat vineri, în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural, inspectorul şcolar general Gheorghe Bancea. Potrivit centralizării ISJ Sălaj, dacă la limba română, doar două şcoli au avut promovabilitate zero, la proba de matematică rezultatele au fost dezastruoase, lista ruşinii cuprinzând 12 unităţi de învăţământ din judeţ ai căror elevi s-au dovedit total nepregătiţi. Este vorba despre şcolile gimnaziale din Fildu de Mijloc, Marin, Poiana Blenchii, Făgetu, Dobrin, Cheud, Aghireş, Meseşenii de Sus, Dragu, Tusa, Valcău de Sus şi Preoteasa.
La polul opus, cu cele mai bune procente de promovabilitate la limba română, regăsim, în ordine, şcolile gimnaziale „Silvania” Şimleu Silvaniei (94,39 la sută), „Corneliu Coposu” Zalău (93,67 la sută), „Gheorghe Lazăr” Zalău (92,53 la sută), Cristolţ (90, 90 la sută) şi „Simion Bărnuţiu” Zalău (89,32 la sută).
Prăpăd şi la simularea Bac-ului
Şi rezultatele simulării Bacalaureatului sunt îngrijorătoare. În timp ce la limba română, toţi participanţii la examen au reuşit să primească măcar salvatorul cinci, la celelalte probe, liceenii au căzut pe capete. Lista unităţilor de învăţământ cu elevi nepregătiţi la matematică este cea mai lungă. Aici regăsim Liceul Tehnologic nr. 1 Sărmăşag, Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” Şimleu Silvaniei, Liceul Tehnologic „Voievodul Gelu” Zalău, Liceul Tehnologic nr. 1 Surduc, Liceul Tehnologic nr. 1 Sîg şi Liceul Tehnologic „Cserey-Goga” Crasna.
Din totalul celor 16 licee unde s-a susţinut proba la biologie, două – Liceul Tehnologic „Octavian Goga” Jibou, Liceul Tehnlogic „Ioan Ossian” Şimleu – au avut elevi care au uitat să se pună cu burta pe carte, fiind, astfel, taxaţi cu note mai mici de cinci.
Niciunul dintre elevii Colegiului Tehnic „Iuliu Maniu” Şimleu intraţi în simularea la informatică nu a dovedit că deţine cel puţin cunoştinţe minimale la această materie, a mai spus Bancea.
Prefectul vrea un plan de remediere a situaţiei
Pentru identificarea cauzelor care au determinat aceste rezultate ruşinoase, dar şi pentru luarea unor măsuri care să determine îmbunătăţirea procentelor de promovabilitate, oficialii ISJ Sălaj au dispus ca fiecare unitate de învăţământ să întocmească un raport. „Şcolile trebuie să organizeze întâlniri cu părinţii, discuţii cu elevii şi să propună planuri de remediere a situaţiilor de la clasă. Vor fi întocmite, mai apoi, rapoarte pe şcoală, care vor fi depuse la ISJ Sălaj, care va realiza, la rândul său, un raport pe judeţ”, a explicat inspectorul şcolar general.
Întrucât simulările au scos la iveală faptul că foarte mulţi elevi nu ştiu să abordeze subiectele din testele examenelor, Inspectoratul a decis ca profesorii să pună un accent mai mare la clasă pe rezolvarea unor astfel de teste. „După măsurile pe care le-am dispus în urma simulărilor de anul trecut, am putut observa o uşoară creştere a procentului de promovabilitate la examenele finale”, a explicat Gheorghe Bancea.
Îngrijorat de situaţia prezentată, prefectul Ionel Ciunt a solicitat o sinteză a planurilor de remediere, precum şi detalii cu privire la modul în care ISJ Sălaj îşi propune să verifice respectarea acestora. „Vreau să-mi transmiteţi zilele următoare cine răspunde de la Inspectorat de remedierea problemelor în fiecare unitate de învăţământ în parte. Până la examene ne veţi prezenta în cadrul şedinţelor de Colegiu Prefectural, pe şcoli, ce verificări aţi făcut, dar şi constatările”, a afirmat prefectul.
………..din titlu se intelege SCOLILE DIN SALAJ…………TOATE ???????????te cred ..pe cuvint…………..scriitorule………..
Tepes, vezi vreo virgula in titlu? Te bagi in seama, dar la gramatica esti zero.
Un profesor diriginte clasa a XII-a
Elevii de la profilul tehnic,care sustin bacalauraeatul la biologie, au facut biologie doar in clasele a IX-a si a X-a,din clasa a XI-a nu mai au ora de biologie in programa scolara.Acum sistemul le permite sa aleaga pentru probe la alegere fizica,chimia sau biologia .Evident,ei sunt la fel de slabi atat la fizica cat si la chimie si biologie ,dar la fizica macar au cate doua ore pe saptamana,dau si teza ,la chimie au cate o ora pe saptamana.La biologie ,numai orele de pregatire suplimentare,la care participa cei care doresc ,profesorul nu le poate obliga,nu le poate constrange nici prin note date in catalog.Cine vrea,invata ,dar majoritatea se asteapta sa traca bacalaureatul fara truda lor personala.Profesorii sunt catalogati dupa rezultatele elevilor,dar la liceele bune majoritatea elevilor invata,la profilul tehnologic s-a intrat cu media mult sub 5, minuni nu se intampla in cei patru ani de liceu cu acesti elevi.Bacul diferentiat pentru ei ar trebui dat din module de meserie,la care au 10-11 ore pe saptamana,nu din aceesi biologie ca si cei de profil stiinte ale naturii,fara nicio ora in orar!
diriginte la clasa a XII-a
Ehei,o perit rusinea din lume,ca morcodu’ cela negru spus pe ardeleneste. Pe vremea mea,si va asigur ca nu se tragea cu arcul in armata,nu-ti trebuia rusine mai mare decat sa nu treci clasa,mai ales intr-un targusor de marimea Zalaului. Sa nu-ti fi luat examenul de maturitate era un dezastru,un oprobiu public,parintii erau disperati,nu ieseau din casa,sa intre-n pamant de rusine. Acum cred ca-i doare-n c*r si pe parinti da si pe magarii de scoleri si cred ca se distreaza contempland dimensiunea dezastrului. Dascalii erau priviti cu spaima si admiratie in acelasi timp dar si cu mare respect. Cand mergeai pe strada si vedeai pe dl. sau d-na Pernes,pe dl Coco Cobarzan sau pe d-na Hicea sau d-na Galos,si multi altii,ori te ascundeai,ori scoteai mainile din buzunare de departe,si ia sa nu fi fost cum trebuie c-apoi vedeai tu pe dracu’ si la scoala si acasa.
Rusine celor de la Poiana Blenchii. Ce faceti acolo?