Ajuns la cea de-a XI-a ediţie, concursul naţional „Mesajul meu antidrog”, iniţiat de Ministerul Afacerilor Interne prin Agenţia Naţională Antidrog, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi Ministerul Tineretului şi Sportului, propune elevilor din judeţ tema „Colorează-ţi viaţa altfel… fără droguri!”
Concursul se desfăşoară pe mai multe secţiuni: eseu literar, pagină web, film de scurt metraj, fotografie digitală, sport, arte vizuale, sport, prin care organizatorii şi-au propus să ofere adolescenţilor posibilitatea de a contribui la lansarea unor mesaje pozitive în favoarea unei vieţi sănătoase, fără droguri. De asemenea, există şi două secţiuni speciale – eseu literar pentru minorităţile maghiară şi rromă.
Regulamentul concursului va fi distribuit în toate unităţile şcolare, iar lucrările pot fi trimise la Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al judeţului Sălaj, până în 30 aprilie. Cele mai bune vor participa la faza naţională a competiţiei. La ediţia de anul trecut a competiţiei, sălăjeanca Nagy Sidonia Eniko a obţinut premiul al treilea la faza naţională, secţiunea eseu literar – limba maghiară. Tânăra, elevă a Liceului Tehnologic „Gheorghe Pop de Băseşti” din Cehu Silvaniei, a fost îndrumată de către consilierul şcolar Antal Katalin.
Toţi câştigătorii fazei naţionale din acest an vor beneficia de o tabără gratuită în cadrul Şcolii de vară antidrog, oferită de Ministerul Educaţiei şi Ministerul Tineretului.
„Mesajul meu antidrog” reprezintă un proiect de tradiţie al Agenţiei Naţionale Antidrog şi un exemplu de bune practici în domeniul cooperării cu instituţiile reprezentative din mediul şcolar. Obiectivul general îl reprezintă conştientizarea şi implicarea copiilor şi a tinerilor în programe de prevenire a consumului de droguri, în scopul întăririi factorilor de protecţie şi reducere a factorilor de risc.
Cererea de droguri în rândul populaţiei din România, îndeosebi în rândul elevilor, este în creştere. Potrivit unui studiu realizat la nivel naţional în 2011, consumul de droguri ilicite de-a lungul vieţii în rândul adolescenţilor români de 16 ani este de 10 la sută, cu opt procente sub media europeană înregistrată, dar de două ori mai mare decât în urmă cu patru ani.
Practic necunoscute în România în 2007, substanţele noi cu proprietăţi psihoactive au avut un impact mare în rândul adolescenţilor. Astfel, 5,3 la sută dintre cei implicaţi în studiu au declarat că au consumat astfel de substanţe, care se numără, de altfel, printre drogurile preferate de către elevii de 16 ani din România anului 2011, alături de canabis/haşiş şi inhalante.
Disponibilitatea mare a acestor tipuri de substanţe pe piaţă, atât prin intermediul magazinelor de profil, cât şi a celor online, reprezintă unul dintre factorii care au favorizat şi favorizează dezvoltarea acestui tip de consum.