Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Sălaj are pe stoc lapte praf suficient doar pentru două luni, susţin oficialii instituţiei. Situaţia este dată de fondurile reduse alocate în acest an Sălajului pentru Programul de profilaxie a distrofiei la copiii cu vârsta cuprinsă între 0 şi 12 luni, care nu beneficiază de lapte matern. De altfel, viitorul acestui program depinde mult aşteptata reformă a Sănătăţii.
„Bugetul alocat Sălajului pentru acest an, pentru achiziţia de lapte praf este de 21.000 de lei. Potrivit estimărilor noastre, suma este suficientă pentru a acoperi necesarul aferent lunilor martie şi aprilie. În primele două luni din 2014, micuţii au primit lapte din stocurile de anul trecut”, ne-a declarat directorul Ligia Marincaş. Oficialul sălăjean susţine că pentru a putea asigura lapte praf unui număr cât mai mare de sugari, şi pentru o perioadă cât mai mare de timp, s-a decis ca fiecare beneficiar să primească patru cutii, în loc de şase.
În fiecare lună, la nivelul judeţului Sălaj, beneficiază de lapte praf prin programul Ministerului în jur de 160-170 de bebeluşi, fiecare având dreptul la cel mult şase cutii.
De lapte praf gratuit beneficiază copiii cu vârste până la un an, care nu pot fi alăptaţi natural, ale căror mame suferă de o serie de afecţiuni precum TBC pulmonar activ, neoplazii, septicemie, boli psihice grave, epilepsie, scleroză în plăci, insuficienţă renală, hepatică sau cardiacă, diabet zaharat decompensat. De asemenea, de acest produs beneficiază sugarii la care medicul a constatat o creştere nesatisfăcătoare, din cauza absenţei sau insuficienţei cantitative a laptelui matern, copiii adoptaţi sau aflaţi în plasament familial, da şi cei ale căror mame au decedat. Medicii de familie stabilesc dacă bebeluşii înscrişi pe listele lor au sau nu dreptul la lapte praf gratuit şi transmit informaţiile la primăriile de care aparţin.