De o jumătate de an, oficialii se căznesc să pună pe roate cea mai de temut instituţie a statului: Direcţia Generală Antifraudă Fiscală. Supranumită „DNA-ul Fiscului”, structura a fost înfiinţată cu surle şi trâmbiţe cu obiectivul precis de a spulbera economia subterană, de a-i demasca pe evazionişti şi de a atrage sume consistente la bugetul statului.
Deşi au trecut luni bune de la naşterea noului organism, instituţia nu are nici acum schema completă de personal. Pentru ocuparea posturilor vacante s-a ajuns la a treia strigare, după ce în toamna anului trecut, din cele 1.100 de joburi puse la bătaie la nivel naţional, au fost ocupate 850. Un alt concurs a fost programat pentru începutul lunii martie, pentru 300 de posturi de inspector antifraudă, iar cel de-al treilea proces de selecţie a 280 de persoane va avea loc la final de martie.
Pentru a prinde un loc de muncă, foştii comisari ai defunctei Gărzi Financiare din judeţele patriei dar şi foştii inspectori vamali, au făcut coadă la Bucureşti. Nici că a contat că majoritatea posturilor sunt în cadrul regionalelor, adică departe de casă, şi că astfel, ex-comisarii s-au transformat în navetişti de dragul serviciului. Nici că nimeni nu le decontează naveta ori cazare, pentru aceia dintre angajaţi care au ales să stea la hotel ori în chirie.
Ce-a făcut în tot acest timp armata de inspectori antifraudă? În niciun caz nu au dat iama în marii evazionişti! Dar cu siguranţă mega structura a consumat bani de la stat pentru a se întreţine.
Prima şi probabil singura acţiune de amploare i-a vizat pe comercianţii mărunţi. Aşa se face că mai multe echipaje au descălecat în judeţele arondate regionalelor, s-au cazat la hotel pentru câteva zile, pe banii statului, evident, şi au împărţit amenzi cu nemiluita unităţilor de alimentaţie publică. Numai în Zalău au dat amenzi de aproape 100.000 de lei, în doar o săptămână, şi au dispus suspendarea activităţii a doi agenţi economici. Cât s-a încasat, efectiv, la bugetul statului, rămâne o necunoscută, nu de alta dar legea le permite contravenienţilor să achite jumătate din minimul amenzii în termen de 48 de ore. Ba mai mult, aceştia au posibilitatea de a contesta sancţiunea în instanţă, unde pot obţine câştig de cauză.
Până de Antifrauda reuşeşte performanţa de a-şi tura motoarele şi a-şi dovedi eficienţa, va mai trece mult. Asta în ideea în care lupta de la distanţă cu evaziunea fiscală poate da randamente, nu de alta dar pentru Sălaj, de exemplu, oficialii îşi propun să-i vină de hac economiei subterane tocmai din birourile orădene.
Tragic si comic.