Dacă ai avut ghinionul să lucrezi cu zeci de ani în urmă la o întreprindere care astăzi nu mai există, iar despre arhivă nu se știe nimic, întocmirea unui dosar de pensionare se poate transforma într-o veritabilă aventură, demnă de un film cu detectivi. Vidul legislativ a lăsat în bătaia vântului arhivele unor foste societăți de stat ce în ultimii 20 ani fie s-au închis, fie au trecut prin mâinile a mai mulţi proprietari, fie au fost pur şi simplu lichidate. Legea spune că în cazul desfiinţării unei instituţii sau societăţi comerciale, Arhivele Naţionale pot să preia documentele firmelor sau pot acorda unor societăți specializate autorizaţia de a prelua arhivarea documentele cu valoare practică emise de unităţile desfiinţate. Preluarea activităţii de arhivare de firme private va fi făcută în cazul documentelor care nu au ajuns la nici o instituţie, precum şi pentru documentele cu valoare practică ce vor fi create în viitor.
Sute de sălăjeni, foști angajați ai Întreprinderii de Armături Industriale din Fontă și Oțel (IAIFO) Zalău se găsesc în imposibilitatea de a depune dosarele de pensionare, după reintroducerea grupei I de muncă, din cauză că fosta întreprindere de armături a fost închisă, iar societatea privată care funcționează acum acolo nu i-a preluat arhiva. Astfel, oamenilor nu li se pot elibera adeverințe din care să reiasă încadrarea în grupele de muncă, îngrădindu-li-se dreptul constituțional la pensie.
Arhivele Naționale nu au preluat documentele fostelor întreprinderi de stat din cauză că nu aveau resursele financiare necesare înființării unor departamente specializate în gestionarea acestor arhive, dar nici nu au autorizat firmele private specializate în arhivistică. În județul Sălaj există firme, nou înființate, care ar dori să preia arhiva societăților lichidate, însă nu au obținut autorizație din partea Arhivelor Naționale, deși documentațiile au fost depuse în urmă cu câteva luni. Senatorul Gheorghe Pop i-a adresat o interpelare ministrului de Interne, Gabriel Oprea, prin care îi cere să deblocheze această situație care afectează nu doar foștii angajați ai IAIFO Zalău, ci și alți foști angajați ai unor firme desfiinţate. De asemenea, Pop i-a cerut lui Oprea și să ia măsuri pentru ca Arhivele Naționale să răspundă mai eficient solicitărilor venite din partea firmelor private de arhivistică.
Fostul ministru al Muncii ne ia la mișto
Mariana Câmpeanu, fostul Ministru al Muncii, cunoscută mai ales după ce i-a acordat soţului cel mai grav grad de handicap şi pensie de invalid, deși acesta este apt să conducă autovehicule, și-a dat cu părerea despre situația foștilor angajați ai societăților desfiinţate. Răspunzând unor solicitări venite din partea deputatului Iuliu Nosa și a senatorului Gheorghe Pop, Mariana Câmpeanu a dat cu copy-paste mai multe citate din legile în vigoare și a preferat să explice procesul birocratic de preluare a unei arhive, în loc să ofere o soluție sau un răspuns practic și concludent.
Până la autorizarea unei firme specializate care să preia arhiva întreprinderilor de stat desfiinţate și să poată elibera adeverințe privind vechimea în muncă, foștii angajați bat la ușile diverselor instituții publice în speranța că își vor putea obține dreptul la pensie.
Fostii angajati de la Armatura ar trebui sa bata la usa lichidatorului (si sa bata tare de tot, pt. ca acesta a supt bani grei de acolo !), deoarece, conform legii, in raportul final de radiere de la registrul comertului trebuia sa rezolve problema arhivei !!!