Drumul județean 108S, ce face legătura între satele Zalha și Valea Lungă, este într-o stare jalnică și arată mai rău decât o potecă forestieră. Cu o lungime de doar 12 kilometri, ”ulița” devine impracticabilă după fiecare ploaie torențială sau ninsoare. Pentru a nu rămâne izolați de centrul de comună, sătenii din Valea Lungă, o așezare cu 80 de suflete, apelează la căruțe, tractoare și la tradiționalele ”cizme de gumă” pentru a răzbi cu drumul plin de noroi. În urmă cu câțiva ani, calvarul oamenilor era și mai mare. Circulau prin grădini deoarece drumul din sat arăta ca și o mlaștină. Oamenii au preferat la un moment dat să nu-și mai trimită animalele slabe la pășune, de frică să nu rămână împotmolite în noroi. Sătenii se plâng că după Revoluție drumul a fost neglijat, iar de pietruirea lui se pomenește doar în campaniile electorale. Infrastructura rutieră din zonă, dacă o putem numi așa, arată mai rău ca în urmă cu o sută de ani. De asfalt nici nu vine vorba, mai ales că primăria Zalha este cea mai săracă din județ, făcând parte dintr-o zonă defavorizată.
Buget de primărie cât un kilometru de asfalt
În urmă cu doi ani, în timpul guvernului Boc, primăria Zalha a depus la Ministerul Dezvoltării un proiect pentru asfaltarea drumului județean 108S, însă fondurile pentru Programul Naționale de Dezvoltare a Infrastructurii au fost sistate. ”Există proiectul, dar nu sunt bani”, explică primarul Simion Rogoz. Un kilometru de drum asfaltat costă aproximativ 100.000 de lei, adică aproape tot bugetul comunei pe un an. ”Noi colectăm 150.000 de lei din taxe și impozite. Atât reprezintă veniturile noastre. În rest, stăm la mila Consiliului Județean, mai ales că avem de contribuit și la salariile asistenților personali”, se plânge Simion Rogoz. Bugetul pentru investiții rămâne doar un vis frumos. Conform datelor de la recensământul din 2011, comunele Zalha şi Treznea au sub o mie de locuitori şi se ridică problema eficienţei şi a sustenabilităţii funcţionării acestor instituţii publice.
Consiliul Județean dă bani doar pentru pietruire
În bugetul pe anul 2014 al Consiliului Județean Sălaj au fost cuprinși 150.000 de lei pentru pietruirea mai multor drumuri județene, printre care și DJ 108S, între Zalha și Cernuc. ”Drumul este programat în acest an pentru lucrări de reprofilare, asigurarea colectării şi scurgerii apei şi completarea cu material pietros. Anul trecut au fost executate lucrări de reparaţii pe acest drum, dar au apărut alte zone cu surpări și trebuie refăcut profilul drumului”, ne-a declarat Sebastian Olaru, purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean.
Din păcate, DJ 108S nu face parte din strategia Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest, care va implementa în perioada următoare proictul ”Transilvania – drumuri județene”. În județul Sălaj vor fi reabilitați peste 90 de kilometri de drum județean.