Cadrele didactice sălăjene vor primi în martie prima tranşă pe anul în curs din drepturile salariale câştigate în instanţă. „S-a făcut o eşalonare trimestrială a acestor restanţe, însă nici în acest an fondurile alocate pentru plata sumele câştigate în instanţă nu vor fi suficiente. Deşi în urma centralizării întocmite la nivel judeţean s-a solicitat o anumită sumă, cea alocată de Minister este inferioară. De altfel, în fiecare an facem demersuri până la achitarea integrală a sumelor prevăzute prin hotărârile judecătoreşti”, a explicat Eusebiu Lehene, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) Sălaj, adăugând faptul că cel mai probabil se vor face unele rectificări bugetare.
Diferenţele salariale pe care le au de primit angajaţii din sistemul de învăţământ sunt procente diferite, în funcţie de eşalonările stabilite de Guvern. Plata restanţelor către profesori se face în cinci tranşe, tocmai până în 2016. Astfel, în 2012, profesorii au primit doar cinci la sută din totalul datoriilor, iar în 2013 – zece la sută, banii fiind împărţiţi în patru tranşe trimestriale. În 2014, dascălii ar urma să primească câte 6,25 la sută în fiecare trimestru, aproximativ 25 la sută în total, însă potrivit sindicaliştilor sumele din acest an vor fi probabil la fel de mici ca cele din 2013, cam 1,25 la sută în fiecare trimestru.
De altfel, în 2013, FSLI Sălaj a solicitat 1.300.000 de lei pentru achitarea integrală a acestor restanţe, însă s-au alocat doar 300.000 de lei. Suma a fost primită în ultima lună a anului precedent. Tot la finele anului 2013, circa 2.500 de cadre didactice sălăjene şi-au primit banii pentru achiziţionarea de cărţi. A fost vorba de câte 167 de euro pentru anii 2009-2010, pentru fiecare dascăl. „Acest ajutor financiar nu se mai acordă din 2010, fiind anulat, printr-o ordonanţă, de Executivul de la acea vreme, iar restanţele aferente celor doi ani au fost achitate abia în 2013, în baza unor hotărâri judecătoreşti”, a mai pecizat Eusebiu Lehene.