Proprietarii câinilor au obligaţia să identifice şi să-şi înregistreze animalele în Registrul de evidenţă al câinilor cu stăpân (RECS), începând din 1 martie, în termen de 90 de zile de la fătare sau înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spaţii publice a acestora. În cazul câinilor cu vârsta mai mare de 90 de zile, proprietarii sunt obligaţi să identifice şi să înregistreze animalele în RECS înainte de vânzarea, donarea, vaccinarea contra rabiei ori scoaterea în spaţii publice a acestora.
Potrivit informaţiilor furnizate de către reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor (DSVSA) Sălaj, costul mediu al unei identificări prin microcipare şi al completării Carnetului de sănătate pentru câinele cu stăpân este de aproximativ 65 de lei. Costurile pot creşte, însă, în cazul în care proprietarul solicită sterilizarea animelului ori paşaport pentru acesta. Microcipul este un dispozitiv de dimensiunea unui bob de orez, se inserează cu ajutorul unei seringi şi conţine un cod numeric personalizat al căţelului şi, opţional, numărul de telefon al stăpânului. Animalele neidentificate şi neînregistrate aflate în spaţiile publice sunt considerată fără stăpân şi sunt trataţi conform prevederilor legislaţiei specifice în vigoare.
Cei care nu îşi vor identifica patrupedele prin microcipare, dar şi cei care încredinţează câini spre revendicare şi adopţiei fără a-i identifica riscă amenzi cuprinse între 2.000 şi 3.000 de lei.
La nivelul judeţului Sălaj, peste 40.000 de patrupede trebuie înregistrate în RECS
In parcul Bradet,dinspre partea Centrului de Recuperare, de la casa tip vila , de langa Centrru,un caine de o ferocitate infioratoare,amenita pe cei ce se plimba pe alei ! Rugam primaria sa rezolve aceasta problema !!!
Hai domne ca-i un biet Rottweiller.Aia nu musca.Cel putin asa crede stapanu-so cel iresponsabil care-l lasa pe afara.