Crin Antonescu i-a dat termen lui Victor Ponta ca până luni să se decidă dacă își mai dorește un arc guvernamental alături de PNL. Ieșirea liberalilor de la guvernare și formarea unui noi Cabinet Ponta, susținut de parlamentarii PSD, UNPR, PC și poate UDMR, va fi un calvar pentru actorii politici. Cel mai greu va fi pentru blocul USD, adică alianța dintre PSD, UNPR și PC, care până la alegerile prezidențiale din noiembrie va trebui să-și mobilizeze exemplar parlamentarii la ședințele de vot. De asemenea, rateurile guvernamentale vor fi încasate în plin de PSD și Victor Ponta, iar imaginea le va fi grav afectată chiar înainte de alegerea președintelui. Pe lângă asta, trebuie să se aștepte la un volum mare de contestații la Curtea Constituțională și de moțiuni de cenzură. Guvernul Ponta va fi asaltat cu proteste de amploare, venite din partea opoziției, precum Guvernul Boc și Ungureanu. Confruntat cu o moțiune de cenzură, Guvernul USD trebuie să strângă 288 de voturi ca să nu fie demis. Fără UDMR adună 291 de voturi, iar cu ajutorul maghiarilor își asigură liniștea cu 317 parlamentari.
Nici pentru peneliști lunile ce urmează nu vor fi roz, mai ales că trebuie să renunțe la toate privilegiile guvernării, iar activiștii lor vor fi schimbați din funcțiile politice pe care le ocupă momentan. Bineînțeles, toate acestea vor culima cu nemulțumirile venite din teritoriu, din partea șefilor de organizații locale, care își vor mobiliza cu greu oamenii pentru alegerile europarlamentare din primăvară. Însă, piatra de moară în toată ecuația va fi stabilirea candidatului liberal la prezidențiale. Este clar că Antonescu poate intra în turul doi, dacă strânge în jurul său simpatizanții dreptei, însă fără ajutorul PSD nu-i va lua niciodată locul lui Băsescu la Cotroceni.
Timp de doi ani, pedeliștii au hibernat și nu au arătat ca un adevărat partid de opoziție, iar ieșirea PNL de la guvernare înseamnă încă un partid care va critica vehement măsurile luate de putere, ceea ce le va pune serioase probleme electorale. Dar, cea mai gravă problemă cu care se confruntă pedeliștii e exodul membrilor de partid, a primarilor și parlamentarilor către Mișcarea Populară a lui Traian Băsescu. Fără ajutorul președintelui, este greu de crezut că la alegerile europarlamentare PDL va obține un scor apropiat de cel al liberalilor și că vor fi în stare să negocieze pentru susținerea unui candidat în turul doi la prezidențiale, și, de ce nu, intrarea la guvernare din 2015.
Tot calvarul prin care vor trece principalii artizani de pe scena politică va înseamna instabilitate, iar noi trebuie să ne așteptăm la un curs euro crescut, majorare de prețuri și șomaj.