Unităţile de cult şi asociaţiile care acordă asistenţă socială persoanelor cu nevoi sociale asistate din judeţul Sălaj s-au înghesuit şi în acest an la uşa Consiliului Judeţean (CJ) Sălaj pentru a primi finanţarea necesară ajutorării celor necăjiţi. În cadrul ediţiei din 2014 a programului derulat în aceast sens de către administraţia judeţeană, 38 de biserici şi asociaţii au depus cereri de finanţare, toate acestea aplicaţii fiind în acest moment în evaluare. Suma totală pusă la bătaie de la bugetul judeţului este de 800.000 de lei, cu 61.000 de lei mai mult decât în 2013.
Potrivit reprezentanţilor CJ Sălaj, cererile urmează să fie analizate de o comisie din cadrul CJ Sălaj, după care se va stabili cine sunt beneficiarii şi care este numărul de posturi finanţate pentru fiecare beneficiar în parte.
Programul derulat de CJ Sălaj urmăreşte îmbunătăţirea calităţii vieţii şi a confortului psiho-social în rândul persoanelor vârstnice dependente, afectate de boală, sărăcie şi excluziune socială, care nu se pot gospodări singure şi necesită îngrijire, dar şi în rândul persoanelor cu dizabilităţi, prin implicarea unităţilor de cult, a asociaţiilor şi fundaţiilor.
Peste 600 de sălăjeni cu nevoi speciale au beneficiat, anul trecut, de serviciile sociale asigurate de diverse biserici şi asociaţii şi finanţate din fonduri de la bugetul judeţului. Programul a fost accesat de 32 de biserici şi trei asociaţii, numărul total al personalului solicitat pentru angajare fiind de 82. Fiecare lucrător social a primit o indemnizaţie lunară de 600 de lei, la care s-a adăugat plata contribuţiilor către stat. Printre lacaşurile de cult care au ajutat cei mai mulţi nevoiaşi se numără Parohia Reformată Archid, cu 35 de persoane asistate, Parohia Reformată Valea Pomilor, cu 32 de beneficiari Parohia Reformată Nuşfalău, cu 28 de beneficiari, Parohia Ortodoxă Aleuş, cu 24 de asistaţi şi Parohia Ortodoxă “Sfânta Vineri” Zalău, cu 21 de beneficiari.
Finantatorul ar trebui sa vada ce fac concret lucratorii sociali. Ar merita si o ancheta jurnalistica Ar putea fi si lucruri frumoase, de urmat.Stiu insa ca bolnavii in ultima faza din Zalau-adica rudele lor-se descurca greu. ..mai ales daca n-au bani.
nu sunt impotriva ajutorului acordat bisericilor pentru a-i ajuta pe nevoiasi deoarece tot banii nostrii sunt,ma deranjeaza faptul ca nimeni nu verifica veniturile acestora rezultate din exploatarea padurilor si terenurilor pe care acestea le detin
TRebuie sa fii de acord stimabile,deoarece popii astia cand vor imparti aceste ajutoare, vor da indicatii pretioase ,cu cine trebuie sa voteze ,la europarlamentare,precum si la prezidentiale !!!
Sf.Vineri – ?
Sf.Vinere – ?
Lucartori sociali -?
Igrijitori persoane varstnice -?
Asistent social -?
Nu se face deosebire, oricum e bine.Cu cat dezinformam cu atat lucrurile merg in directia debandadei.
Acreditati ca FSS -?
Neacreditati – ?
Verificare, de cine frate. Daca presa, Tv. ar organiza un interviu in cunostinta de cauza in acest domeniu si ar avea cu adevarat interes, sa vezi frate ce ar iesi.
cine a vazut vreo actiune de intrajutorare in care sa fie implicata sincer biserica ortodoxa? si fara sa cerseasca din nou bani de la CJ ar putea folosi daca ar dori cu adevarat sa ajute banii din arendarea pamantului ce apartine bisericii din vanzarea alt
or produse obtinute de pe terenurile bisericii etc.
cine isi mai aminteste de FONDUL LIBERTATEA sau altfel zis, FONDUL REVOLUTIEI ??
Isi mai aminteste cineva de milioane/miliardele luate de popa ghiurco, dupa revolutie de la statul Roman sa faca marea catedrala Sf Vineri? Omul a prinit dupa revolutie banii necesari sa edifice toata biserica, dar MINUNE mare !! toti banii au disparut fara urma la un an dupa ce i-au intrat in cont ! si partea fruoasa este ca in aceasta situatie statul Roman a contnuat sa-i vireze alte milioane/miliarde de lei i speranta ca pana la urma acest popa se va satura si o sa faca si biserica . Dar se pare ca nici un popa nu se stura, buzunarul lor e lafel de mare ca si imparatia cerurilor, incap in el la bani fara numar.
singura solutie ar fi ca biserica ortodoxa sa nu mai fie bugetata de catre stat si sa functioneze independent din resurse proprii ca slava domnului are destul si am vedea si noi cum se regleaza de la sine si numarul mare de popi si cine are nevoie de popa sa-l plateasca cu cat vrea acum popii au devenit o sarcina prea greu de suportat pentru stat si nici nu au de gand sa se restructureze dimpotriva tind sa devina stat in stat