În statisticile Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sălaj figurau, la finele anului trecut, 807 copii care au cel puţin un părinte plecat la muncă în străinătate. Statisticile sunt întocmite în baza raportărilor pe care le fac serviciile publice de asistenţă socială din cadrul primăriilor din judeţ, însă este imposibil de spus dacă ele reflectă realitatea.
Violeta Milaş, directorul instituţiei amintite, susţine că nu se cunoaşte cu exactitate numărul copiilor rămaşi acasă în urma plecării unuia sau a ambilor părinţi în străinătate pentru perioade lungi de timp. „Datele oficiale sunt relative. O situaţie exactă a numărului de copii cu părinţi plecaţi în alte ţări, la muncă, nu există. Cei 807 pe care îi avem noi în bazele de date sunt cei raportaţi de primării. Numărul lor poate fi mai mare sau chiar mai mic, întrucât unii dintre părinţi au revenit acasă, alţii şi-au luat, mai apoi, şi copiii cu ei”, ne-a declarat Milaş.
Datele oficiale disponibile la nivelul DGASPC Sălaj arată că 138 de copii din judeţ au ambii părinţi plecaţi peste hotare, 601, doar unul, iar 68 au părintele unic susţinător plecat să muncească în altă ţară.
Din păcate, o parte dintre părinţii plecaţi „uită” de cei pe care i-au lăsat acasă. În aceste situaţii, statul şi instituţiile lui sunt obligate să intervină pentru a prelua copiii „nimănui”. „În evidenţele noastre sunt vreo 20 de copii ai căror părinţi au plecat şi nu s-au mai întors. Sunt situaţii în care, spre exemplu, minorii sunt lăsaţi în grija bunicilor, iar aceştia din urmă decedează. Noi îi preluăm, însă ne trezim în imposibilitatea de a lua legătura cu părinţii lor, pentru că singura informaţie pe care o avem este ţara în care aceştia se află”, explică oficialul DGASPC Sălaj.
Toată această căutare a acului în carul cu fân îngreunează, dacă nu chiar anulează un posibil proces de adopţie pentru copiii în cauză.
Amenzi pentru părinţii care nu-şi anunţă plecarea
Un act normativ ce a intrat în vigoare la finele anului trecut impune măsuri clare privind protecţia copiilor cu părinţi plecaţi. Astfel, cei care merg să muncească în străinătate şi îşi lasă odraslele acasă au obligaţia de a desemna o persoană majoră din familia extinsă (rudele până la gradul IV inclusiv) care să se ocupe de întreţinerea celor mici pe toată perioada absenţei lor. Părintele trebuie să notifice serviciul public de asistenţă socială de la domiciliu cu minim 40 de zile înainte de a părăsi ţara. În caz contrar, ei riscă o amendă cuprinsă între 500 şi 1.000 de lei.
Instanţa este cea care dispune delegarea temporară a autorităţii părinteşti către persoana desemnată de părinţi, pe durata absenţei lor, dar nu mai mult de un an. La rândul său, persoana căreia urmează să-i fie delegată autoritatea părintească trebuie să-şi exprime acordul personal, în faţa instanţei, printr-o cerere care va fi soluţionată în termen de trei zile de la depunere.
Odată ce instanţa hotărâşte delegarea drepturilor părinteşti, persoana în sarcina căreia cad îngrijirea şi creşterea copilului trebuie să urmeze un program de consiliere, pentru a preveni situaţii de conflict, neadaptare sau neglijenţă în relaţia cu minorul. Instanţa de judecată va comunica o hotărâre de delegare primarului de la domiciliul părinţilor sau tutorelui, precum şi primarului de la domiciliul persoanei căreia i se acordă delegarea autorităţii părinteşti.
La nivel naţional, nu mai puţin de 80.000 de copii au cel puţin un părinte plecat, potrivit Ministerului Muncii.
Trebuie sa fie recunoscatori politicienilor de mucava .Dupa 1989 aprope patru milioane de romani au parasit tara.Au plecat peste 15.000 de medici .Si nu s-au dus cei mai slabi.