Anul 2013 a fost unul destul de greu pentru Tribunalul Sălaj şi pentru cele trei judecătorii aflate în circumscripţia acestuia, întrucât s-a implementat Noul Cod de procedură civilă. Intrarea în vigoare a acestui act normativ i-a solicitat atât pe judecători, cât şi pe ceilalţi angajaţi ai instanţelor, „în condiţiile lipsurilor tehnico-informatice şi de resurse materiale şi umane care să asigure un echilibru între exigenţele privitoare la calitatea judecăţii impuse de Noul Cod şi de capacitatea fiecărei instanţe de a le realiza cât mai adecvat”, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, judecătorul Claudia Tomşa, purtătorul de cuvânt al Tribunalul.
Potrivit spuselor sale, din totalul celor 36 de posturi de judecător aprobate la nivelul instanţei sălăjene, patru sunt vacante – trei la Tribunal şi unul la Judecătoria Şimleu Silvaniei. Lipsa de judecători la Tribunalul Sălaj este considerată o problemă, Tomşa susţinând că „neocuparea posturilor vacante de vreme îndelungată nu poate fi suplinită doar prin devotamentul profesional al judecătorilor şi al personalului auxiliar de specialitate, care devine ineficient în aceste condiţii de dezechilibru, iar justiţia rămâne greu de realizat”. În aceste condiţii, a mai spus magistratul, calitatea actului de justiţie poate fi afectată prin insuficienta pregătire a şedinţelor de judecată, prin operativitatea scăzută de soluţionare a cauzelor şi existenţa restanţelor în redactarea hotărârilor judecătoreşti în termenele procedurale.
Operativitate în creştere la Judecătoria Jibou
În cursul anului trecut, Tribunalul Sălaj a avut de soluţionat 10.747 de dosare, aproape 13 la sută mai puţin decât în 2012 şi cu 14,25 la sută sub nivelul din 2011. În ceea ce priveşte judecătoriile, acestea au avut de soluţionat 13.380 de dosare, cu 12,2 la sută mai puţin decât în anul anterior şi cu 14 procente sub nivelul din 2011. Cel mai mult de muncă au avut magistraţii Judecătoriei Zalău – 8.939 de dosare, de trei ori mai multe decât magistraţii şimleuani şi de cinci ori mai multe decât cei de la Jibou.
Potrivit purtătorului de cuvânt, încărcătura pe judecător a fost mare în 2013, valoarea acestui indicator plasând Tribunalul pe locul secund în rândul tribunalelor din raza Curţii de Apel Cluj şi pe poziţia a noua pe ţară. „În 2013 s-a înregistrat o încărcătură medie efectivă pe judecător de 1.181 de cauze, faţă de 1.401 în anul precedent. Valoarea acestui indicator statistic a scăzut întrucât în 2013 au fost activi 12 judecători, iar în 2012, 11, iar volumul de dosare s-a diminuat”, a explicat Claudia Tomşa. La nivelul celor trei judecătorii, încărcătura medie efectivă pe judecător a fost de 2.152 de cauze, faţă de cele 1.016 de dosare în anul precedent.
În schimb, operativitatea înregistrată anul trecut a fost superioară celei din 2012: 78,8 la sută, faţă de 76,69 la sută. Instanţa din Jibou, propusă, de altfel, pentru desfiinţare, este fruntaşă între cele trei judecătorii sălăjene din acest punct de vedere. Magistraţii de aici au avut de soluţionat în cursul anului trecut 1.454 de dosare, din care 1.213 dosare au fost soluţionate, obţinând un coeficient de operativitate de 85,6 la sută, în uşoară creştere faţă de 2012. Spre comparaţie, la Judecătoria Zalău, operativitatea a fost de 83,16 la sută, iar la Judecătoria Şimleu Silvaniei, de 73,81 la sută.
E şi normal ca dosarele să se adune grămadă, dacă sunt amânate până la paştele cailor !
atata se plang judecatorii in tot anul! si oricum nu se intelege nimi din atatea cifre.
Este multa incompetenta in justitie. Dosare care se pot rezolva in max 6 luni dureaza 3-4 ani. Grefierele nu stiu sa intocmesca o adresa, iar judecatorii semneaza fara sa verifice. Este infiorator! Greseala porneste de la faptul ca nu pot fi trasi la raspundere sau sa fie dati afara la 5 sentinte gresite. Judecatorii nu cunosc nici legile si nici dosarele nu le studiaza. Este o catastrofa nationala, iar in Salaj si mai rau.
au multe dosare pt. ca multi sunt incompetenti si permit autoritatilor toate abuzurile in loc sa le opreasca din prima, astfel ca acestea continua practicile ilegale iar oamenii sunt obligati sa-si caute dreptatea in instante
sa mai angajeze personal neicusorule, ca nu mai pot saracii de atata treaba sau sa-i stimuleze cu ceva prime si sporuri