Pacienţii trebuie să solicite, la externare, pe lângă biletul de ieşire, şi foaia cu decontul chetuielilor. Dacă cea mai mare unitate medicală din judeţ eliberează acest document deja de câţiva ani, nu acelaşi lucru se întâmplă şi în celelalte spitale sălăjene.
Potrivit reprezentanţilor Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Sălaj, fiecare pacient primeşte la externare şi decontul cheltuielilor făcute pentru el pe parcursul internării. „Pe lângă biletul de ieşire, este întocmită şi o listă cu cheltuielile de spitalizare. Sistemul informatic al unităţii medicale permite deja de câţiva ani eliberarea acestui decont detaliat”, a precizat Codruţa Puşcaş, purtătorul de cuvânt al SJU Zalău.
În schimb, la Spitalul Orăşenesc Jibou, abia în anul precedent s-a reuşit informatizarea completă a unităţii medicale. „În cursul anului trecut am reuşit să avem un sistem informatic complet astfel încât să putem culege toate datele necesare pentru întocmirea foii de decont. Aşadar, acum avem posibilitatea ca, pe lângă biletul de ieşire, să-i eliberăm pacientului un decont al cheltuielilor cu serviciile medicale acordate”, a explicat Gabriela Boldea, managerul unităţii, adăugând faptul că investiţia a fost de aproximativ 20.000 de lei, fondurile fiind asigurate din bugetul propriu.
Într-o situaţie similară este şi Spitalul de Boli Cronice din Crasna. Potrivit directorului unităţii medicale, Nagy Andrea, se eliberează pacienţilor un decont detaliat abia începând de anul trecut.
La Şimleu Silvaniei, eliberarea decontului încă se testează
Pe de altă parte, reprezentanţii Spitalului Orăşenesc din Şimleu Silvaniei susţin că în prezent pacienţilor li se eliberează un decont, însă nu unul amănunţit. „De când s-a introdus obligativitatea eliberării unui astfel de document, am reuşit să eliberăm şi foaia de decont, pe lângă biletul de ieşire, însă sistemul pe care îl avem nu ne permite întocmirea detaliată a cheltuielilor făcute cu bolnavul pe parcursul spitalizării. Abia de o lună avem softul necesar şi deocamdată îl testăm, iar costurile pentru întreţinerea acestuia, de aproximativ 4.300 de lei lunar, sunt suportate din sursele proprii ale spitalului”, a explicat Mihai Vigu, purtătorul de cuvânt al unităţii spitaliceşti din Şimleu.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a atenţionat spitalele că au obligaţia de a emite aceste facturi fiecărui pacient la externare şi i-a ameninţat cu controale pe managerii unităţilor ce nu se vor conforma. Aceste deconturi trebuiau date bolnavilor încă din 2006, de când a apărut o lege în acest sens. Unităţile sanitare publice şi cabinetele medicale trebuie să elibereze pacienţilor un decont de cheltuieli pentru valoarea serviciilor medicale acordate. Scopul este de a avea o evidenţă clară a banilor cheltuiţi pentru spitalizarea şi tratarea fiecărui pacient, dar şi pentru ca bolnavii să-şi poată recupera sumele cheltuite de ei pe timpul spitalizării, dacă este cazul.
Eu am fost internata de 2 ori in ultimul an la spitalul judetean din zalau si n-am primit nici o lista cu cheltuieli. mi s-a pus sub nas, sa semneze un formular ca sunt de acord cu tratamentul pe care mi-l dau ei desi foaia era alba si nici nu mi s-a spus, decat daca am intrebat, ce tratament imi da.
Domna Codruta minte!
Dupa dictonul vom trai pacalindu-ne unii pe altii
si care ideea cu lista lu peste,moartea mintii frate,dar chitanta pentru spaga dau ?ce ma intereseaza pe mine lista de cheltuieli cand platesc sanatatea plus si spaga,in tara asta numai tam penii vezi
Cum s-a spus la tv. la lovilutie -in celebrul Studiou4? ,,Petrica fa-te ca lucrezi”. Si asta facem de atunci.