Şoferii beţi ar putea scăpa doar cu amendă

 

Noul Cod penal, în vigoare începând din 1 februarie, aduce schimbări importante şi în domeniul rutier. Astfel, şoferii care încalcă regulile de circulaţie nu vor mai fi pedepsiţi la fel de aspru, unele pedepse cu închisoarea fiind reduse sau chiar înlocuite cu amenda penală.
Conform noilor norme, conducătorii auto care au o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 grame/litru alcool pur în sânge vor putea fi pedepsiţi doar cu o amendă penală. Aceasta în condiţiile în care, până în prezent, Codul rutier stabilea că pedeapsa în aceste cazuri este doar închisoarea de la unu la cinci ani. Pedeapsa scade şi în cazul în care şoferii refuză recoltarea probelor biologice. Astfel, dacă până în prezent, refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei unor substanţe psihoactive se pedepsea cu închisoarea de la doi la şapte ani, Noul cod penal reduce cu doi ani sancţiunea. Aşadar, potrivit noilor reguli, şoferii care refuză să le fie prelevate mostre pentru depistarea alcoolemiei riscă închisoare de la unu la cinci ani.
Amenda a fost introdusă şi în cazul în care şoferii circulă pe drumurile publice cu un autovehicul neînmatriculat sau neînregistrat potrivit legii. Astfel, aceştia vor fi sancţionaţi cu închisoare de la unu la trei ani, pedeapsa prevăzută şi până acum, sau cu amendă.
De asemenea, tot cu amendă ar putea fi sanctionaţi şi cei care conduc un autovehicul cu număr fals de înmatriculare. O altă modificare introdusă de legislaţia în materia penală se referă la pedepsele acordate pentru părăsirea locului accidentului. Mai exact, fapta şoferului de a părăsi locul accidentului nu va fi considerată infracţiune atunci când în urma impactului s-au produs doar pagube materiale. Aceasta este o prevedere nou introdusă, adăugându-se celorlalte situaţii în care părăsirea locului accidentului nu constituie infracţiune, precum: conducătorul vehiculului, în lipsa altor mijloace de transport, transportă el însuşi persoanele rănite la cea mai apropiată unitate sanitară în măsura să acorde asistenţa medicală necesară şi la care a declarat datele personale de identitate şi numărul de înmatriculare sau înregistrare a vehiculului condus, consemnate într-un registru special, dacă revine imediat la locul accidentului, victima părăseşte locul faptei, iar şoferul anunţă imediat evenimentul la cea mai apropiată unitate de poliţie. O altă situaţie este cea în care conducătorul autovehiculului cu regim de circulaţie prioritară anunţă de îndată poliţia, iar după terminarea misiunii se prezintă la sediul unităţii de poliţie pe a cărei rază de competenţă s-a produs accidentul, în vederea întocmirii documentelor de constatare.

One Thought to “Şoferii beţi ar putea scăpa doar cu amendă”

  1. Anonim

    asta trebuie la noi betivi sa urce la volan

Leave a Comment