Oricat tam-tam au facut parintii si cadrele didactice cu privire la clasele pregatitoare ce vor functiona de anul urmator in sistemul de invatamant romanesc, pana la urma, tot cum au vrut ei a iesit. Toate discutiile aprinse ca etapele de inscriere, in prima faza in unitatile din circumscriptia scolara, apoi la scolile altele decat cele din apropierea domiciliului, apoi din nou la scolile din circumscriptie, ca, in cele din urma, sa se inscrie care unde poate, le vor sta in calea alegerii scolii preferate s-au stins incet, cand o buna parte dintre acestia si-au dat seama ca parca e mai bine decat in anii anteriori.
Analizand situatia inscrierilor la scoala din anii anteriori, se stie ca majoritatea parintilor isi depuneau dosarele preventiv, cu un an sau chiar doi inainte de a-si trimite copiii, in opinia lor, la cea mai buna scoala din oras, pentru a fi siguri ca obtin un loc. Mai mult, faptul ca parintii cunosteau din timp invatatoarea de la clasa le permitea acestora unele insistente, fie ca era vorba de o cunostinta, de o prietenie sau alte metode la limita legii. Asa se ajungea ca scolile de renume vuiau de copilasi tinuti de manute de parintii care dadeau din coate sa ajunga primii.
Acum, toata aglomeratia a fost redusa la etapele de inscriere in clasele pregatitoare, respectiv clasa I. In ciuda faptului ca parintii au sarit doi metri in sus cand au fost instiintati ca sunt obligati sa-si dea copilul la scoala de langa casa, doar aproximativ 40 de copilasi salajeni nu au fost inmatriculati in scolile preferate de parintii lor. Si asta inainte de incheierea perioadei de inscrieri. Individual, acest numar inseamna mult pentru parinti, care considera un neajuns enorm ca odrasla lor sa invete intr-o scoala in care lipseste competitivitatea intre elevi, care le-ar creste nevoia de invatare.
In cele din urma, o solutie ar exista la orizont si pentru acesti parinti nemultumiti ca noul sistem le-a fost potrivnic. Mai precis, la decizia unitatilor de invatamant ar putea fi suplimentat numarul de clase sau numarul de copii din clasa, pentru inscrierea copiilor care, pe ultima suta de metri, mai au aceasta sansa.
Aceasta clasa pregatitoare, menita sa faca tranzitia intre gradinita si scoala, a fost si este, in continuare, privita cu reticenta de catre parinti. Elementul de noutate este factorul care-i sperie, de regula, dar si faptul ca schimbarile vin de la un an la altul, chiar de la o zi la alta, in conditiile in care cei aflati la guvernare sunt schimbati periodic. Actuala conducere a Ministerului Educatiei a precizat faptul ca, daca toate pregatirile pentru functionarea in bune conditii a claselor pregatitoare nu vor fi finalizate inainte de inceperea anului scolar, aceasta clasa de tranzitie ar putea disparea chiar inainte de a lua fiinta. Tot ce mai ramane, in final, este celebrul citat al marelui poet si dramaturg englez William Shakespeare: To be or not to be (tr. A fi sau a nu fi).