Seria manifestărilor şi acţiunilor culturale organizate de Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului (CCAJ) Sălaj continuă şi în acest an. Nelipsite pentru întreg publicul sălăjean vor fi festivalurile, festivalurile – concurs folclorice, festivalurile de literatură şi arte vizuale spectacolele corale, taberele de meşteşuguri şi folclor şi festivalurile de teatru.
Daniel Săuca, directorul CCAJ Sălaj, a prezentat miercuri, 29 ianuarie, în cadrul unei conferinţe de presă agenda principalelor manifestări şi acţiuni culturale pe anul 2014 organizate de instituţia pe care o coordonează. Potrivit acestuia, pe tot parcursul anului, în fiecare lună, vor fi organizate diferite manifestări şi activităţi culturale. Conform „agendei”, în cursul lunii ianuarie 2014, CCAJ Sălaj a organizat activităţi prilejuite de „Ziua Culturii Naţionale” – 15 ianuarie; Concursul interjudeţean de compoziţie plastică şi recitare „Sub steaua lui Eminescu”, „Ziua Culturii Maghiare”, lectură publică cu prozatorul şi eseistul Ovidiu Pecican, „Ziua Unirii Principatelor Române” – 24 ianuarie şi „Hora Unirii” la Plopiş – spectacol folcloric oferit de secţia Ansamblului folcloric „Meseşul”.
Manifestări culturale
În luna februarie activităţile organizate de CCAJ vor continua cu: „Farsang” – obicei tradiţional maghiar, care se va desfăşura la Casa de Cultură din Cehu, sâmbătă, 1 februarie, în parteneriat cu Primăria şi Casa de Cultură din Cehu Silvaniei, dar şi cu un „Târg de mărţişoare tradiţionale” care va avea loc în perioada 22 februarie – 1 martie la „Sala Dialoguri Europene” a CCAJ. De asemenea, în luna martie, la Jibou, va avea loc Festivalul-concurs judeţean de recitare a poeziilor umoristice; în 15 martie – „Ziua maghiarilor de pretutindeni”, activitate în care CCAJ este partener; în perioada 21-23 martie – Zilele revistei „Caiete Silvane”, a VII-a ediţie; „Kanyadi Sandor” – concurs de recitări poezie, faza judeţeană, care va avea loc în localitatea Vîrşolţ.
În luna aprilie, în agenda manifestărilor culturale a CCAJ sunt cuprinse: un spectacol coral închinat Învierii Domnului, care va avea loc la Zalău; Festivalul „Primăvara Poeziei”, concurs de recitare a poeziei, în limbile maghiară şi română, dar şi cea de a VI-a ediţie a „Festivalului Vinului”, care se va desfăşura la Centrul de Cultură din municipiul Zalău. În luna mai va avea loc: Serbarea pastorală „Măsurişul de la Pria”; sesiunea ştiinţifică „Cercetări sălăjene – Tradiţii populare sălăjene”; „Târgul Colecţionarilor” – 10 mai la CCAJ; Concursul naţional de interpretare „Viva la musica”, în perioada 9-10 mai; concurs de recitări de poezie „Kanyadi Sandor” la Vîrşolţ; Festival-concurs judeţean de interpretare de cântece populare româneşti şi maghiare pentru şcolari şi preşcolari, 11 mai şi 16-18 mai; Festival-concurs „Mândru Cântec Sălăjean” pentru solişti vocali şi instrumentişti, ediţia a VII, 16-18 mai; „Festivalul Minorităţilor din Sălaj”, ediţia a IV-a; Festival coral „Ecouri transilvane”, ediţia VI-a, 24-25 mai; „Corneliu Coposu -100”.
Vară „fierbinte” în 2014
Programul activităţilor culturale va continua şi în lunile iunie, iulie august şi septembrie cu: Festivalul concurs de interpretare a cântecului maghiar „Sunt fecior de sălăjean” – 7 iunie; Concurs Naţional de Muzică Populară pentru Tinere Talente „Tradiţii”; Festivalul Naţional al Cântecului şi Dansului Codrenesc; Tabără pentru învăţarea dansurilor populare maghiare şi ameşteşugurilor populare din Sălaj, 5-12 iulie; Festivalul-concurs judeţean pentru formaţii-ansambluri de dansuri populare „Dor de cântec şi de joc”, 14-15 iulie; „La Fântâna Dorului” – festival internaţional de folclor pentru românii de pretutindeni, 11-13 iulie la Şimleu Silvaniei; Tabără de pictură pe sticlă „Icoana sufletului meu”, în localitatea Iaz, comuna Popiş,în perioada iulie-august; Tabără de creaţie artistic-plastică „Szabo Vilmos”, în localitatea Doba, luna august; Festivalul naţional de folclor şi meşteşuguri artistice tradiţionale „Someş, cântecele tale” – Jibou; Festivalul folcloric internaţioal „Ecouri Meseşene”, 8-10 august; Zilele culturale „Tovishat”, 30-31 august, la Cehu Silvaniei; „Satul Sălăjean. Resursă. Iniţiativă. Acţiune. Dezvoltare”, ediţia a VIII-a, 7 septembrie, la Zalău şi în judeţ; „Ziua Maghiarilor din Sălaj”; „Muza Fest – Festivalul artelor”, în perioada septembrie-octombrie şi Festivalul de umor „Cucuruz, mălai de toamnă”, ediţia a VII-a.
Activităţi culturale în lunile octombrie, noiembrie şi decembrie
De asemenea, activităţile şi manifestările culturale vor continua şi în lunile octombrie, noiembrie şi decembrie cu: „Sărbătoarea strugurilor” care se va desfăşura la Zalău în luna octombrie; Concursul Naţional de Teatru „Padif” care se va desfăşura la Cehu Silvaniei în perioada 24-26 octombrie; Şcoala Populară de Arte şi Meserii Zalău la 40 de ani de existenţă – spectacole, concursuri, prezentări specifice şi editarea şi tipărirea unei monografii a şcolii la Editura „Caiete Silvane”; Concurs judeţean „Seara poveştilor populare” la Cehu Silvaniei – 8 noiembrie; Festivalul- concurs judeţean de teatru pentru elevi în perioada 21-23 noiembrie; Program judeţean de promovare a tradiţiilor de iarnă în judeţul Sălaj, în localităţile Cehu Silvaniei, Jibou, Şimleu Silvaniei, Plopiş, Zalău şi în diferite biserici din judeţ şi activităţi culurale organizate cu ocazia zilei Sfântului Nicolae. Astfel de acţiuni au fost organizate şi în cursul anului 2013 de instituţia precizată.
Marele manager, cu liceul la seral, un incapabil, amator de alcool si de bere negre din Alba ca Zapada, bal-balbait fara pereche. Ce-i drept, nu-i stramb : din cand in cand il pup in *** pe securistul Marc absolut gratuit !
Felicitari domnule Sauca.
Felicitari, domnule Daniel Sauca! Faceti foarte mult – si multe – pentru cultura salajeana.
Un bou, balbait, betiv, incult cu o singura calitate il foloseste securistul Marc pe post de hartie igienica. De fapt cine se aseamana se aqduna, altfel cum dracu il tineti pe gunoiul asta acolo cand sunt atatia oameni de cultura in Zalau si judet? Cotizeaza bine balbaitul?
Asa judet,asa cultura,asa director.Sa