Screeningul pentru depistarea cancerului de col uterin nu a fost reluat încă în Sălaj. După cum a explicat Ligia Marincaş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, până în prezent, nu a fost aprobat bugetul, pentru anul în curs, pentru programele naţionale. „În momentul de faţă nu avem buget aprobat, însă, imediat ce vom cunoaşte sumele alocate pentru acest an, vom informa factorii implicaţi în acest program. De altfel, medicii de familie au reînceput consilierea pacientelor privind necesitatea efectuării testului Babeş Papanicolau”, a explicat oficialul DSP Sălaj.
Ultima suma alocată judeţului a fost de 50.000 de lei pentru trimestrele III şi IV ale anului 2013. De la debutul programului, Sălajul a înregistrat cele mai bune rezultate, la nivel naţional, în depistarea acestei maladii prin efectuarea testării menţionate la populaţia feminină eligibilă. “Targetul, stabilit la aproximativ 10.000 de teste într-un an de zile, a fost depăşit în 2012 în Sălaj”, a mai precizat Ligia Marincaş.
De altfel, în ultimul an, au fost efectuate 7.224 de teste Babeş Papanicolau, din care aproape 5.840 au avut rezultate negative. „În 99 de cazuri testele au fost nesatisfăcătoare din punct de vedere al recoltării probelor, iar în restul situaţiilor, circa 1.285, au fost depistate diverse leziuni inflamatorii, femeile testate fiind sub tratament sau altele deja vindecate”, a menţionat directorul DSP Sălaj. Potrivit sursei citate, în 2013, au fost depistate doar două cazuri noi de cancer de col uterin, observându-se o scădere semnificativă faţă de anul precedent. În anul 2012, au fost diagnosticate 46 de astfel de cazuri, mai mult cu 14 faţă de anul precedent, când au fost validate 32 de noi cazuri. În 2010 au fost depistate 40 de cazuri noi, iar în 2009, 39.
Printre principalii factorii care duc la apariţia cancerului de col uterin se numără vârsta precoce a începerii vieţii sexuale şi partenerii multiplii. Importanţa descoperirii precoce a bolii este cu atât mai mare cu cât ea apare la paciente tot mai tinere, fiind şi denumită, din această cauză, „cancerul femeii tinere”, susţin specialiştii. Cancerul de col uterin este determinat de un virus, Papiloma virusul, care apare la opt din zece femei, în România înseamnând 3.000 de cazuri pe an.
Sălăjencele peste 40 de ani, interesate de testarea gratuită
În Sălaj, în program sunt înscrişi aproximativ 120 de medici de familie din judeţ, care le pot consulta şi le pot trimite pe femei spre medicul ginecolog pentru a fi testate în mod gratuit în cadrul programului naţional de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin. De asemenea, mai sunt cuprinşi zece medici ginecologi şi doi medici cu specialitatea planificare familială. În acest moment, sunt centre de recoltare la Spitalul Judeţean de Urgenţă, la Ambulatoriul de Ginecologie şi la cabinetul de Planificare Familială, la Centrul Salvosan din Zalău, la Şimleu Silvaniei, la cabinetul de Planificare Familială, precum şi la Ambulatoriul de Ginecologie şi la Jibou. Programul lansat de Ministerul Sănătăţii se desfăşoară pe o perioadă de cinci ani, iar în cadrul acestuia toate femeile cu vârsta între 24 şi 64 de ani îşi pot face gratuit un test Babeş Papanicolau. Printre condiţiile impuse pentru realizarea acestei testări se numără: femeile nu trebuie să aibă un diagnostic confirmat de cancer de col uterin şi să nu aibă antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin.
Potrivit Ligiei Marincaş, în Sălaj, cele mai receptive s-au dovedit a fi femeile cu vârsta de peste 40 de ani. „Ponderea cea mai mare a femeilor care s-au înscris în program, pentru a beneficia de testarea gratuită, a fost cea a celor cu vârste cuprinse între 40 şi 49 de ani”, a mai spus Marincaş.