Acte necesare autorizaţiilor şi licenţelor pentru energie

În data de 15 noiembrie 2013 a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul Preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei („ANRE”) nr. 80/2013 cu privire la aprobarea Condiţiilor generale associate autorizaţiilor de înfiinţare şi a licenţelor de exploatare a capacităţilor de producere a energiei electrice şi, după caz, a energiei termice produse în cogenerare.
Întrucât actul normativ reflectă dispoziţiile noului Regulament de emitere a autorizaţiilor şi licenţelor în domeniul energiei, aprobat prin Ordinul ANRE nr. 48/2013 („Regulamentul”), vă rugăm să aveţi în vedere şi Legal Alert-ul pregătit la momentul apariţiei acestor prevederi legale.

Reglementarea condiţiilor generale asociate pentru licenţele de producere

Menţionăm că în reglementarea anterioară nu există un act normativ cu privire la condiţiile generale pentru licenţe, în general, sau pentru licenţa de producere a energiei electrice şi, după caz, a energiei termice produse în cogenerare, în special. Cu toate acestea, ANRE a publicat modele pentru fiecare tip de licenţă. Deşi acestea nu erau aprobate în mod oficial, reprezentau poziţia generală a autorităţii şi un model de informare pentru s olicitanţii de licenţa.

Posibilitatea de a transfera autorizaţia de înfiinţare/licenţă

Iniţial, condiţiile-cadru privind autorizaţia de înfiinţare aprobate prin Ordinul ANRE 12/2012 prevedeau expres că este interzis transferul autorizaţiei de înfiinţare către o altă persoană fizică sau juridică, cu excepţia cazurilor în care titularul autorizatiei trecea printr-un proces de fuziune sau de divizare. Noile condiţii generale ale autorizaţiei de înfiinţare reiau prevederile Regulamentului cu privire la posibilitatea transferului acesteia către o altă persoană fizică sau juridică, cu notificarea intenţiei de transfer către ANRE cu 60 de zile înainte de data efectivă a transferului. ANRE va emite o autorizaţie provizorie operatorului economic care preia activitatea ce face obiectul autorizaţiei, valabilă până la data obţinerii autorizaţiei definitive, dar nu mai târziu de 6 luni de la data emiterii acesteia. Menţionăm că licenţa se va transfera în aceleaşi condiţii.
Cu toate că prevederile Regulamentului şi ale condiţiilor generale oferă posibilitatea transferului autorizaţiei/licenţei, cesionarul acesteia va trebui să parcurgă întregul proces de solicitare şi obţinere a unei autorizaţii/licenţe emise de ANRE, în termen de 6 luni de la emiterea autorizaţiei/licenţei provizorii. Modificări privind obligaţia de informare a autorităţii competente despre schimbările intervenite în persoana titulară a autorizaţiei/licenţei.
Cu privire la autorizaţia de înfiinţare, titularul este obligat să informeze autoritatea competenta cu privire la schimbările ce apar în persoana ce deţine autorizaţia (de ex. denumire, schimbarea sediului, a statutului juridic, a structurii acţionariatului sau a valorii capitalului social) în termen de 30 de zile, spre deosebire de termenul de 10 zile prevăzut în reglementarea anterioară. De asemenea, noua reglementare menţionează că schimbarea denumirii titularului constituie şi caz de modificare a autorizaţiei.
În ceea ce priveşte licenţa de exploatare a capacităţilor energetice de producere a energiei electrice sau a energiei termice în cogenerare, titularul licenţei are obligatia de a notifica ANRE cu privire la numeroase aspecte, precum:
• notificarea cu 60 de zile lucrătoare înainte a intenţiei de efectuare de operaţiuni în urma cărora se vor transmite activele corporale destinate activităţilor autorizate prin licenţă;
• notificarea în termen de 8 zile a oricărui fapt ce constituie încălcare a Condiţiilor licenţei, cazul decăderii, incapacităţii sau falimentului titularului, încetarea concesiunii sau a locaţiunii capacitatii energetice, precum şi pierderea titlului legal asupra imobilelor unde sunt amplasate capacităţile energetice;
• notificarea în termen de 30 de zile de la producerea acestora a modificărilor de apar în statutul titularului de licenţă (fuziune, divizare, transformare, schimbare a denumirii, a acţionariatului, a capitalului social sau a patrimoniului);
• notificarea în termen de 10 zile de la producere a schimbării reprezentantului legal sau a datelor de contact;
• notificarea în termen de 8 zile de la apariţia unui caz de anulare de către emitent sau de expirare a valabilităţii unuia dintre actele care au stat la baza acordării licenţei şi care conduce la imposibilitatea desfăşurării activităţilor permise de licenţă sau la respectarea condiţiilor acesteia
Se reglementează expres, pentru clarificare, ca schimbarea sediului, datelor de contact, a structurii acţionariatului, valorii capitalului social sau a patrimoniului nu constituie motive pentru modificarea licenţei. Garanţii financiare constituite de titularii de licenţă.
Se reglementează valoarea garanţiilor financiare pe care titularii de licenţă au obligaţia să le constituie în baza Legii 123/2012 a energiei electrice şi a gazelor naturale. Astfel, pe durata de valabilitate a licenţei, titularul constituie şi menţine o garanţie financiară prin care să se asigure desfăşurarea continuă a activităţii pentru care s-a acordat licenţa, ce va reprezenta 1‰ din valoarea activelor aferente activităţilor ce fac obiectul licenţei, dar nu mai puţin de 1% din valoarea cifrei de afaceri anuale aferente activităţilor ce fac obiectul licenţei.
Cabinet de avocat Coltuc
www.coltuc.ro
av. COLTUC MARIUS
(P)

Leave a Comment