În urma finalizării perioadei de tranziţie acordată României pentru îmbunătăţirea calităţii laptelui proaspăt, începând din acest an, produsul poate fi comercializat doar în anumite condiţii.
Producătorii care vând lapte proaspăt în pieţe trebuie să deţină documente prin care să facă dovada stării de sănătate a animalelor de la care provine laptele, completate de către medicul veterinar, carnetul de sănătate al comerciantului, vizat de medicul de familie, certificat de producător, precum şi un buletin de analiză să ateste conformitatea produsului, se arată într-un comunicat de presă al Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj.
În ceea ce priveşte analizele, acestea se realizează la DSVSA Sălaj, contra cost. Potrivit informaţiilor furnizate de către Vasile Chindriş, purtătorul de cuvânt al instituţiei, producătorii trebuie să prezinte pentru două luni, consecutiv, câte două probe – una din prima parte a lunii, iar cealaltă din a doua jumătate a lunii, în vederea determinării numărului total de germeni şi câte o probă lunară, timp de trei luni, pentru stabilirea numărului de celule somatice.
Pentru obţinerea acestor buletine de analiză, care atestă că laptele îndeplineşte standardele europene, ţăranii vor trebui să scoată din buzunare 67 de lei, ne-a declarat Chindriş.
Toţi producătorii înregistraţi la DSVSA Sălaj pentru vânzarea directă de lapte au fost informaţi asupra noilor condiţii pe care trebuie să le îndeplinească, în cadrul întâlnirilor pe care oficialii instituţiei le-au avut cu aceştia în pieţele din judeţ.
Referitor la produsele lactate procesate, acestea nu fac obiectul vânzărilor directe şi pot fi produse doar în centre de prelucrare a laptelui integrate în exploataţii înregistrate sanitar-veterinar, care îndeplinesc condiţiile structurale şi tehnologice pentru acest scop.
La nivelul DSVSA Sălaj sunt înregistraţi pentru vânzarea directă a laptelui crud 521 de producători.