Democrat-liberalul Dan Cherecheş a atras atenţia, luni, în cadrul şedinţei Consiliului Judeţean (CJ) Sălaj, faptul că programele „Cornul şi laptele” şi „Fructe în şcoli” nu au rezultatele dorite şi a propus acordarea de bonuri valorice pentru alimente, pentru copiii care frecventează cursurile. „Majoritatea copiilor le aruncă, poate o populaţie minoritară mai foloseşte cornul, laptele şi merele. Tocmei de aceea această schemă ar trebui regândită şi aş propune acordarea unor bonuri valorice pentru cei care vin la şcoală. Asta pentru că părinţii sunt cei mai în măsură să pună mâncare de calitate copiilor lor, la şcoală”, a opinat consilierul judeţean. Aceasta consideră că în formele actuale, cele două programe nu fac altceva decât să „îmbogăţească nişte firme care aduc mâncare proastă copiilor, pe care oricum micuţii nu o folosesc”, motiv pentru care trebuie regândite.
Preşedintele CJ Sălaj, Tiberiu Marc, a admis că „programele nu mai dau rezultatele aşteptate la momentul introducerii lor” şi a precizat că orice modificare este imposibilă date fiind sursele de finanţare. „Povestea este lungă şi anual constatăm că numărul celor care folosesc efectiv aceste suplimente alimentare scade. Din păcate, sursele de finanţare ale celor de programe – unul, finanţat de la Uniunea Europeană, iar celălalt fiind program guvernamental – împiedică luarea de măsuri. Ce vă pot promite este că vom susţine o revizuire a acestora”, a mai spus şeful administraţiei judeţene.
Aceasta a adăugat că în fiecare an distribuţia merelor în şcoli a ridicat probleme, „mai ales pentru că cei ce au licitat au avut dificultăţi în derularea programului”, făcând aluzie şi la blocajul din acest an şcolar, cauzat de rezilierea contractului cu SC Pomicola SRL Zalău privind furnizarea de fructe proaspete în unităţile de învăţământ. Ca urmare a problemelor existente la depozitul pe care firma îl deţine în Hereclean, peste 13.000 de elevi sălăjeni, adică mai mult de două treimi din totalul beneficiarilor din judeţ, nu mai primesc mere.