Seria lecturilor publice pentru zălăuani continuă şi în acest an la Zalău. Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului (CCAJ) Sălaj, Asociaţia culturală „Jad”, Asociaţia Scriitorilor din Sălaj, Cenaclul literar „Silvania” şi Colegiul Naţional „Silvania” din Zalău invită publicul la lecturi publice susţinute de profesorul universitar Ovidiu Pecican. Întâlnirea publicului cu prozatorul şi eseistul Pecican va avea loc joi, 23 ianuarie 2014, de la ora 13 în Sala Festivă de la CNS Zalău, iar de la ora 16 în sala „Dialoguri Europene” a CCAJ Sălaj.
Din activitatea prozatorului
Ovidiu Pecican este prozator şi eseist, membru al Uniunii Scriitorilor din România din anul 1994. A publicat romanele „Eu şi maimuţa mea”, „Razzar”, „Imberia”, „Bokia”, „Arhitecturi mesianice” şi „Noaptea soarelui răsare”, „Darul acestei veri”, „Clipuri”, „Zilele şi nopţile după-amiezei”, „Poveşti de umbră şi poveşti de soare”, „Clujul în legende”, „Aventurile lui Matiaş Corvin la Cluj”, „999 minciuni” şi „Migrene”. A editat volumul de teatru „Arta rugii” în anul 2007, împreună cu Alexandru Pecican şi a obţinut premiul filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor. A realizat antologia de interviuri cu Nicolae Breban „O utopie tangibilă” în anul 1994, volumul de convorbiri polemice „Vorbind” în anul 2004 – în colaborare cu Gheorghe Grigurcu şi Laszlo Alexandru şi polemicile culturale din „Mituri publice, mitologii cotidiene” în anul 2010. De asemenea, a reunit o serie de mese rotunde în „Trasee culturale Nord – Sud” în anul 2006 şi a publicat volumele de critică literară: „Rebel fără pauză” – 2004, „Puncte de atac” – 2006, „Sertarul cu cărţi” – 2007, „Reuniunea anuală a cronicilor literare”- 2008, „Voluptăţi literare” – 2011 şi „Acorduri şi dezacorduri literare” în anul 2012. În anul 2008 a mai publicat volumul de poeme „Nord. Moduri de locuire”.
Din anul 1998, Ovidiu Pecican este doctor în istorie şi profesor la Facultatea de Studii Europene a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Este autorul a numeroase volume de eseuri, studii şi monografii istorice printre care amintim: „Troia”, „Veneţia”, „Roma”, „Lumea lui Simion Dascălul”, „Arpadieni”, „Angevini, români”, „Realităţi imaginate şi ficţiuni adevărate în evul mediu românesc”, „Trecutul istoric şi omul evului mediu”, „Haşdeenii. O odisee a receptării”, „Originile istorice ale regionalismului românesc”,Poarta leilor”şi altele. A publicat mai multe lucrări de europenistică: „Europa, o idee în mers” în anii 1997, 1999, 2002, 2004; „România şi Uniunea Europeană” în anul – ediţii revăzute şi adăugite şi „Acasă înseamnă Europa”.