Comercianţii care îşi desfăşoară activitatea în municipiul Zalău nu sunt interesaţi să-şi vândă marfa de sezon, aflată pe stoc în magazinele pe care le administrează, la preţ redus. Chiar dacă oficial, din 15 ianuarie începe sezonul soldărilor la produsele de toamnă-iarnă, în municipiul Zalău nici un comerciant nu a notificat până în prezent primăria din municipiu cu privire la faptul că vor să aplice soldări. Şi asta, cel mai probabil, din cauza faptului că, procedura este una destul de complicată. Mai exact, comercianţii sunt obligaţi să întocmească liste cu produsele pe care trebuie să le depună la sediul primăriei, într-o notifcare. Aceasta din urmă, trebuie înregistrată cu 15 zile înainte ca soldarea să înceapă, iar listele trebuie să conţină toate produsele pe care comercianţii le supun soldării cu precizarea preţurilor şi a numărului de bucăţi din fiecare sortiment existent pe stoc. În plus, pe toată perioada soldării, care poate dura maxim 45 de zile, în 15 ianuarie -15 aprilie, comercianţii nu au voie să vândă decât marfa din lista întocmită şi nu au voie să-şi aprovizioneze magazinele cu alte produse. Reducerile pot fi aplicate numai produselor nealimentare a căror desfacere are caracter sezonier, cum ar fi confecţii, marochinărie, tricotaje, încălţăminte sau articole sportive.
Comercianţii care nu respectă dispoziţiile legale privind vânzările de soldare pot fi amendaţi cu sume cuprinse între 2.000 şi 10.000 de lei, iar cei care vând produse de sezon la preţ redus fără să notifice primăria pot primi amenzi cuprinse între 200 şi 1.000 de lei. Vânzările de soldare se pot realiza numai în cursul a două perioade într-un an, respectiv: 15 ianuarie -15 aprilie inclusiv, pentru produsele de toamnă-iarnă şi 1 august – 31 octombrie, pentru produsele de primăvară – vară.
Soldările, înlocuite reduceri şi promoţii
Chiar dacă perioada de soldare a fost gândită ca o măsură necesară pentru lichidarea stocurilor de produse rămase nevândute după sezonul de iarnă, administratorii magazinelor de profil declară că procedura este de complicată. În detrimentul soldărilor, mulţi patroni fac reduceri sau oferte promoţionale.”Nu mai fac de ani buni soldări la marfa de sezon. Nu are rost să mă duc la primărie, să notific, să declar marfa, e pierdere de vreme. Nu sunt obligat să fac soldări, pot aplica şi reduceri la anumite produse, nu la toate. Scad preţul la produsele la care văd că nu trec. Oricum pe eticheta de vânzare, sunt două preţuri. Preţul vechi şi cel nou, redus. Clientul vede asta şi dacă e mulţumit, cumpără”, a declarat un comerciant al unui magazin din Zalău, care nu a dorit să-şi facă public numele pentru a nu fi vizitat de anumiţi inspectori, care în opinia administratorului sunt destui de mulţi.