De cate ori nu am ajuns acasa, fiecare dintre noi, cu produse alimentare abia luate de pe rafturile magazinelor, dar avand termenul de valabilitate expirat. Au trecut vremurile in care fiecare familie avea, in functie de numarul de membri, ratie la cumparaturi: o paine si jumatate, trei oua, o sticla de ulei, un kilogram de orez etc. zilnic sau saptamanal, calculata la milimetru pentru masa de zi cu zi a romanilor. Ce sa mai vorbim de mezeluri, lactate, cafea, ciocolata, fructe exotice sau alte bunatati care astazi putrezesc pe rafturile pline ale magazinelor de cartier si pe standurile din supermarketuri.
Cum e la romani, nu-i la nimeni. Daca in urma cu mai bine de 20 de ani avea romanul bani, chiar daca nu sa-l scoata afara din casa, sa cumpere produse alimentare ce rar se gaseau in magazine, astazi lucrurile stau exact pe dos. Sunt pline ochi raioanele cu legume si fructe, de panificatie, de carne si preparate din carne, produse lactate, dulciuri, sucuri si vinuri s.a.m.d. Sunt rafturi care abia rezista sub tonele de orez, zahar si faina, paste fainoase etc. Dar la ce folos cand majoritatea cumparatorilor isi lasa jumatate din salariu la casa si pleaca spre… case cu doua plase, in cazurile fericite, indesate cu alimente, si acelea, la oferta.
Produsele cu pret redus sunt o alta poveste cusuta cu ata alba. Sunt acele reduceri menite sa acopere adaosul urias la pretul de vanzare, si doar atunci cand produsul este pe cale sa-si incheie perioada de viata, respectiv cu termenul de valabilitate la limita. Si mai josnic este pretul redus intre 10 si 30 la suta, atat cat comerciantul sa iasa tot in profit, la bunurile aproape expirate, mai ales la fructele si legumele ce sunt pe jumatate bune de aruncat la cosul de gunoi.
La magazinele de cartier, situatia este cu mult mai grava. Nevoite sa supravietuiasca colosilor din industria alimentara, tin produsele expirate pe rafturi fara a mai tine cont si de consecinte. Asa ajunge omul acasa si despacheteaza o bucata de pulpa de porc cu nuante de verde si miros intepator. Ca doar arata in vitrina cum arata, iar vanzatorul sigileaza marfa inainte sa o dea cumparatorului, astfel incat sa nu strice surpriza pentru acasa. Cand mai auzi ca unele spala mezelurile cu otet sa nu salte buchetul de mucegai pe ele… Iar vai cand se intoarce omul cu marfa si bonul de casa la magazin. Unde mai are putin si este scos afara in suturi ca si-a permis acest drept. Iar de cele mai multe ori, reactia clientilor este mai mult decat inexistenta.
Saracia nu mai tine, insa, cont, daca produsul este proaspat sau alterat. Din pacate, mentalitatea unor oameni se rezuma simplu la mai bine mate crapate, decat bucate-aruncate!. In fapt, produsele de pe piata alimentara sunt, majoritatea, din orice alte ingrediente decat cele la care s-ar astepta omul sa contina. Mai este putin pana si sarea va fi inlocuita de acele E-uri daunatoare sanatatii. Acele substante chimice care tin produsul cu lunile in termen, cand varianta naturala s-ar altera in cateva zile. Iar cand si acelea sunt depasite de termenul de valabilitate, in plus, la niste preturi piperate… Concluzia ramane la latitudinea fiecarui consumator.