Caldura sufleteasca ajunge la buzunare

Scaderea temperaturilor la inceput lunii octombrie aduce o scadere majora si in buzunarele populatiei. Costurile de intretinere inregistreaza un boom substantial care depasesc, deseori, mai mult de jumatate din veniturile familiei. Fie ca au montate in apartamente centrale cu gaz, fie ca sunt racordate calorifere la sistemul de incalzire centralizat al orasului, factura lunara la incalzire strica ziua sau saptamana fiecarui consumator. Iar pentru ca lista sa fie intreaga, de anul acesta s-au inasprit conditiile pentru potentialii beneficiari de reduceri la gaz. Si de parca nu ar fi fost suficient, se mai scumpeste si gazul, ceea ce va atrage majorari de preturi la absolut toate marfurile.

Cert este ca toate utilitatile sunt o necesitate in ziua de astazi. Nu se mai poate trai fara apa curenta, care in ultima vreme pare sa fi devenit un lux, scumpindu-se cu zeci de procente in doar cateva luni. Energia electrica de multa vreme a atins valorile foarte ridicate, economiile de rigoare facute de fiecare gospodina fiind de prisos. Frigiderul sau combina frigorifica trebuie tinuta non-stop la curent. Lumina, masina de spalat, televizorul, computerul, fierul de calcat etc. sunt cateva din cele necesare pentru a ramane in prezent, pentru a nu ajunge in antichitate. Mai sunt facturile de cablu tv, abonamentele pentru telefonul mobil, pentru cel fix si pentru internet, asigurarile de locuinta obligatorii, iar lista continua cu taxele si impozitele care seaca de bani.

Doar ca problemele economice au ajuns la os multor oamenii care s-au trezit peste noapte fara serviciu. Au deschis ochii si au constatat ca nu pot cumpara o paine ca trebuie sa achite factura la curent, la incalzire, la… etc. Institutiile publice se scutura in prag de iarna de angajati care se bazau pe aceste locuri de munca atunci cand s-au adancit in credite. Iar acum, someri, se lupta sa-si pastreze locuintele.

Solutii? Nu vine nimeni cu solutii pentru acele persoane care raman cu buzele umflate si cu buzunarele goale. Se inchid firme cu un numar urias de angajati, iar seful statului se lauda ca a prezis acest lucru. Care sunt masurile luate de el, de guvernanti pentru ca investitorii straini sa ramana in aceasta tara? Spun ca trebuie sa elimine birocratia, sa atraga investitorii puternici… dar, nimic. Promit sa aduca luna de pe cer, iar multi spera chiar sa o faca. Pentru ca doar speranta este ceea ce le-a ramas multor oameni batuti de soarta, care au avut ghinionul de a-si pierde locul de munca, acei care isi cresc copiii din putinul pe care il au. Inevitabil, iarna ce vine va fi o alta crunta pentru multi romani, cu salarii mici, mancare scumpa si facturi de zece ori mai scumpe. Cert este ca nici nu a sosit anotimpul rece, iar prea multi isi doresc deja sa fi trecut.

Leave a Comment