Razboiul lalelelor

Saptamana care tocmai se incheie va intra, probabil, in istorie pentru un eveniment inedit: Razboiul Lalelelor. Invocand suspiciunea prezentei unei bacterii in transporturile de flori, bulbi si seminte dinspre Olanda cu destinatia Romania, autoritatile romane au retinut la frontiere aceste transporturi. Masura a intervenit la o zi dupa decizia guvernului de la Haga de a bloca aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen.

Dar ce este Acordul Schengen si de ce a devenit o miza atat de importanta pentru diplomatia romaneasca? Alaturi de principiul de baza al UE, circulatia libera a marfurilor si capitalurilor, acest acord se refera la principiul libertatii de miscare a cetatenilor. Prin acesta, prin Conventia de Implementare si prin Aquis-ul Schengen au fost eliminate controalele la frontierele interne ale statelor membre si s-a creat o singura frontiera externa. Mai pe inteles, intre Romania si Ungaria, de exemplu, dispar gheretele si barierele.

Mai mult, daca un chinez, de exemplu, a intrat in Romania el poate sa ajunga la Amsterdam fara sa-i mai fie controlate documentele de calatorie. Este evident ca aderarea Romaniei la acest spatiu este o chestiune delicata, iar pentru aceasta au fost stabilite niste condtii tehnice. Problema tehnica fiind rezolvata, mai ramanea ca statele membre sa voteze aderarea. Insa, aceste decizii se iau prin consens. Daca o singura tara membra voteaza impotriva, aderarea Romaniei si Bulgariei este blocata. Asta a facut Olanda: ne-a blocat.

Fiind o masura care are efecte imediate asupra cetateanului obisnuit, miza politica este imensa. Desi decizia Olandei nu are absolut deloc vreo legatura cu ceea ce putea sa faca si nu a facut guvernul Romaniei, esecul aderarii la Spatiul Schengen va fi alocat ca un esec in contul ministrului de externe Baconschi, al guvernului Boc si al PDL. In conditiile in care PDL se afla intr-o cursa contra-cronometru pentru recuperarea increderii populatiei, incredere zdruncinata de criza, de masurile de austeritate si de incapacitatea premierului Boc de a gandi si lansa un program de relansare economica. O problema care devine o miza politica interna si care da munitie nemeritata opozitiei.

Ce este inedit in acest razboi al lalelelor este ca pentru prima oara dupa 1989 romanii joaca tare, cel putin aparent. Mesajul codificat al acestei masuri razboinice ar putea fi interpretat ca:

Leave a Comment