Pentru a fi siguri că întâmpină sărbătorile de iarnă cu masa plină, de pe care să nu lipsească preparatele tradiţionale din carne de porc, şi anul trecut sălăjenii au dat iama în magazine, în târguri, dar şi la samsari. Potrivit estimărilor, în decembrie 2013, aproape 20.000 de porci au fost sacrificaţi în mod tradiţional în gospodăriile sălăjenilor.
Cu ocazia sărbătorilor ce s-au încheiat, aproximativ 20.000 de porcine au fost tăiate după metode tradiţionale în gospodăriile din judeţ, susţin oficialii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj. În ciuda recomandărilor anuale făcute de reprezentanţii instituţiei, de cei ai Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, dar şi a experienţelor neplăcute din anii anteriori, mai puţin de 10 la sută dintre sălăjenii care au sacrificat porci au făcut examenul trichineloscopic al cărnii înainte de a o consuma. „Din totalul porcinelor tăiate tradiţional în 2013, doar pentru 1.643 au fost solicitate examene trichineloscopice”, ne-a declarat Vasile Chindriş, purtătorul de cuvânt al DSVSA Sălaj.
În lipsa preocupării sălăjenilor pentru propria lor sănătate, nu este de mirare că şi anul trecut mai multe persoane au avut de suferit şi au primit tratament după ce au consumat carne de porc infestată cu Trichinella Spiralis.
Potrivit lui Chindriş, în cursul lunii decembrie, în judeţ au fost identificate două focare de trichineloză: unul într-o gospodărie din Mirşid, iar celalălalt, în localitatea Stîrciu, comuna Horoatu Crasnei. „Este vorba despre doi porci crescuţi într-o gospodărie din Mirşid. Unul dintre ei a fost comercializat unei persoane din municipiul Zalău, care imediat ce a sacrificat animalul a solicitat examinarea sanitar-veterinară. În urma analizelor s-a stabilit infestarea cărnii cu Trichinella Spiralis. Carnea rezultată a fost retrasă din consum şi dirijată pentru neutralizare la unitate specializată”, a explicat reprezentantul DSVSA Sălaj, adăugând că acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul celui de-al doilea porc crescut în gospodăria de la Mirşid. În ambele situaţii, proprietarii vor fi despăgubiţi la valoarea de piaţă a animalului, întrucât au respectat în totalitate condiţiile prevăzute de normele legale în vigoare.
Dacă în cazul acestui focar, nicio persoană nu s-a ales cu trichineloză, nu acelaşi lucru s-a întâmplat cu cei 13 sălăjeni care au consumat carnea unui porc infestat dintr-o gospodărie din Stîrciu. Proprietarul animalului nu a solicitat examinarea trichineloscopică, astfel că atât membrii familiei sale, cât şi alte persoane care au consumat din carnea de porc s-au îmbolnăvit, a mai spus Vasile Chindriş.