Mersul ideilor

Din cauza sau datorita a nu stiu ce, in general oamenii (cei care mai citesc ziarele, fie tiparite, fie on-line) asteapta de la editoriale opinii transante. Dubiile, citatele (explicative), pistele cognitive nu au nu stiu ce succes in fata convingerilor ferme, chiar exprimate sub forma unor minunate platitudini. Imi place, intr-un fel, sa-mi bat joc de cea mai propagandistica specie jurnalistica: editorialul. In acest episod cu cateva randuri despre mersul ideilor pe aici pe la noi, prin „satul global” (expresia apartine unui tip pe nume Marshall McLuhan, care avea ceva dreptate, daca e s-o luam pe o panta ironica – si daca injuri pe forum si stai la oras, tot taran esti – luati aici taran exclusiv in varianta urban – peiorativa; „care are sens defavorabil; depreciativ, dispretuitor”).

In FP Romania (numarul din iulie – august 2011), Henry Kissinger zice ca „in 1848, aproape toate revolutiile au esuat intr-un final”. In Franta, revolutia ar fi esuat prin instaurarea celui de-al doilea imperiu. Apoi, continua personajul considerat cel mai faimos diplomat al Americii, pe parcursul sec. al XIX-lea, s-a dezvoltat ideea votului universal „in timpul unor regimuri conservatoare si, ulterior, ea a fost pusa in practica de regimuri liberale”. „Concluzia” pare ca vine cu maciuca: „Deci, nu este clar care va fi soarta revolutiilor arabe”. Posibil raspuns „diplomatic” pentru a masca fie necunoasterea, fie cunoasterea soartei revolutiilor arabe. Oricum, nu da bine sa dai impresia ca nu stapanesti subiectul. Iar daca zicerea este cu mesaj asta inseamna ca trebuie sa asteptam…50 de ani pana cand vom afla soarta revolutiilor arabe. (Soarta revolutiei romane, destul de probabil, este cunoscuta de multi.)

In „Catavencii”, nr. 7, am avut o revelatie citind interviul realizat de Eugen Istodor (cel mai bun jurnalist „intrebator” din presa noastra) cu guru-ul (fost si actual) prezidential Sebastian Lazaroiu. Intrebare: „Alba – ca – Zapada?” Raspuns: „Regionalizare”. Aha! Deci: „Nu este clar care va fi soarta regionalizarii”. Sau PD-L, daca regionalizarea gandita in laboratoarele de la Cotroceni, recte si de Lazaroiu, se va intampla, va fi „Alba – ca – Zapada” profetita de actualul ministru al Muncii cu 35 la suta la alegerile din 2012. Ar urma „Scufita rosie” (PSD) cu 26 la suta.

Simona Popescu, in „Adevarul” din 6 – 7 august 2011 (mamutul de week-end cu 128 de pagini format A3 – sunt curios si nu prea cat va dura acest nou experiment), a fost intrebata si ce inseamna „poezia buna”. Raspuns cam arogant: „Doar semidoctii judeca poezia buna dupa cei cativa autori de prestigiu cu care au avut de-a face la scoala (uneori fara sa-i fi citit cu adevarat) respingand ca prostii tot ce-i depaseste”. Cam multi prosti. Si, poate, prea multa poezie buna.

Leave a Comment