Basescu. Aderarea, integrarea la (in) UE. Raportul de tara (episodul n+1). Combaterea (combaterii) coruptiei. Modernizarea administratiei publice. Aplicarea unui sistem eficient de protectie a copilului. Integrarea minoritatii rromilor. Reforma armatei (si alte m+1 reforme). Politica de achizitii si resursele alocate. Necesitatea unei politici clare cu privire la soarta echipamentelor invechite. Programe de recalificare a personalului disponibilizat.
Reducerea inflatiei. Asigurarea unei cat mai mari transparente in procesul de privatizare. Problema justitiei, problema sanatatii, problema scumpirilor, cea a finantarii agriculturii, a fiscalitatii excesive, a constructiei de locuinte, a infrastructurii, a datoriilor la bugetele de stat, a descentralizarii administrative si economice, problema incurajarii mediului de afaceri, a invatamantului. Bacalaureatul, admiterea in invatamantul superior. Invatamant privat vs. invatamant public. Pe urma, problemele „morale” ale deconspirarii Securitatii ca politie politica, ale libertatii presei, ale retrocedarilor proprietatilor imobiliare si funciare. Legea lustratiei. Autostrada Transilvania. Soseaua de centura a Zalaului. Ploile si agricultura. Subventiile pentru agricultori. Pregatirea profesionala a functionarilor publici. Capacitatea manageriala a directorilor de institutii de stat. Bazele sportive.
Drumurile judetene. Drumurile pline de gropi. Traseismul politic. Serviciile secrete si democratia. Independenta judecatorilor, procurorilor. Proiectele de investitii in invatamant. Calitatea invatamantului. Migrarea fortei de munca. Somajul. Locurile de munca. Spiritul civic al romanilor. Regionalizarea. Canalizarea. Alimentarea cu apa. Parlament bicameral sau unicameral? Pragul electoral. Inundatii. Republica parlamentara sau prezidentiala?…Monarhie constitutionala?… Violenta in spatiul public. Criminalitatea…
Nu-ti trebuie mult timp pentru a face un astfel de inventar de subiecte/teme, aiurea sau ordonat. Puteti si dvs. sa incercati, cu alte si alte subiecte. Ceea ce ma ingrozeste – si in iulie 2011 – este insa faptul ca despre majoritatea dintre aceste teme/subiecte scriem de multi, multi ani. Si mai tragic, in opinia mea, este faptul ca multe asemenea teme/subiecte au devenit fie eterne, fie terne, pentru ca nu s-a gasit inca o rezolvare a lor. Sau macar sa aiba loc dezbateri serioase. Asta e: nu traim inca intr-o tara „asezata”…