Zilele Zalaului – festival de spart bugete si de inmuiat tencuieli

Cu ce se alege zalauanul dupa Zilele Zalaului? Cateva kilograme in plus, niste toxine, ceva calorii, impozite transformate in fum de gratar, strazi murdare, spatii verzi distruse si zidarie sau fundatii inmuiate din belsug cu un lichid galben-pai sau de culoarea chihlimbarului, constituit din apa in care sunt dizolvate substante minerale si substante organice. Uree, de exemplu.

Bineinteles, nu este vina cetateanului cu oarece probleme de prostata ca i se da voie sa bea noaptea, sub cerul liber, in centrul orasului, cind jena este mica iar nevoia extrem de mare.

Dar ce vina are cetateanul locuitor al bulevardului, unicul bulevard din judet, de trebuie sa rabde trei zile de zgomot, mirosuri amestecate si blocaj rutier? Dupa luni de zile de santier, praf, picamere si excavatoare – o investitie pentru care merita sa rabde cetateanul niste neplaceri – a venit randul invaziei si al blocadei. Asa le-a trebuit daca au avut bani sa-si cumpere apartament in centru, nu? Sa rabde! Ce daca platesc impozite mai mari? Le aducem mititeii si carnatii prajiti la balustrada balconului. Au bani de cumparaturi de la supermarket? Trei zile sa le care pe jos de la locul de parcare gasit, cu greu, la un kilometru distanta de zona de bairam. Pedeapsa!

Primo: facem sarbatoarea orasului ca sa spargem bani de la bugetele locale si

Secondo : mai cheltuim niste bani ca sa remediem ce am stricat tot noi cu marea sarbatoare.

Un oras municipiu resedinta de judet ce nu se lasa desfiintat si vrea sa aiba prefectura, consiliu judetean si alte comitete si comitii , desi este mai mic decat jumatatea cosmopolita a cartierului Manastur din Cluj-Napoca. Un oras cu un centru care nu se poate decide daca seamana cu Venetia sau cu New Orleans la orice ploicica mai nervoasa. Venetia mai putin, pentru ca avem un singur bulevard. Singurul oras din galaxie unde a plouat cu pepeni si cu varza sau unde iti poti spala masina prin imersiune la doi metri adancime intr-o parcare subterana. Un oras cu echipa de fotbal in Liga 3 unde se lupta pe viata si pe moarte cu FC Iara si cu Unirea Tarlungeni. Un oras a carui centura ocolitoare nu ocoleste orasul si in loc sa te scoata spre Cluj s-ar putea sa te intoarca de unde ai venit, via Crasna! Dar un oras si un judet care are bani de referendum pe tema reorganizarii teritoriale si de „vedete” surprinse si ele ca isi mai aminteste cineva ca au existat, cum ar fi DJ Rynno & Sylvia. Ce daca America este la un pas de faliment? Are Zalaul bani destui. Daca guvernul face sali de sport prin sate izolate de ce sa nu platim si noi niste artisti pe care nu-i baga in seama niciun post de radio cu audienta si pe o sonorizare de balul bobocilor de la un fost liceu agroindustrial?

Dar oare mai conteaza ceva cand trebuie sa cheltuim bugete? Cheltuim, ca doar si producem. Este deosebit de important sa fim asaltati de tarabe. Daca in viata de zi cu zi evitam acest tip de comert si acele produse, atunci municipalitatea trebuie sa ni le aduca pana langa scara blocului! Daca nu se duce Mahomed la munte , vine muntele la Mahomed. Daca nu vrem sa sustinem un comert evazionist, lasa ca il promoveaza municipalitatea. Ar fi de bun-simt, de exemplu, ca firmele participante la zilele oricarui oras sa prezinte un atestat fiscal curat ca sa poata primi aprobarea? Ar fi, dar le cere cineva? Cand spargi bugete fara sa te temi de cenzura cetatenilor de ce le-ai interzice participarea celor ce nu platesc impozite? Doar sunt de-ai nostri si ei, oameni de omenie.

Daca dupa un asemenea dezmat se strang cincizeci de tone de gunoaie de pe strada cine sa cenzureze prin spirit civic puterea locala? Producatorii de gunoi si stropitorii de boscheti? Poate doar bunul Dumnezeu, care face lucrarea temeinic si regulat, an de an, varsand zeci de galeti cu apa pe metrul patrat sau in capul fiecarui participant, stricand serbarea, doar-doar o pricepe si organizatorul mesajul, intr-un final.

Leave a Comment