Fostul prefect, Dumitru Tamba, condamnat la un an de închisoare cu suspendare

Judecat pentru producerea unui accident rutier în urma căruia un om şi-a pierdut viaţa, fostul prefect al Sălajului, Dumitru Tamba, a fost condamnat miercuri, 11 decembrie, pentru ucidere din culpă la un an de închisoare cu suspendare, cu termen de încercare de trei ani. După cum a explicat purtătorul de cuvânt al instanţei zălăuane, judecătorul Dana Puiu, inculpatul a beneficiat de o procedură simplificată a judecăţii, întrucât acesta şi-a recunoscut fapta, ceea ce înseamnă că limitele de pedeapsă prevăzute de lege, respectiv între doi şi şapte ani, pentru infracţiunea de ucidere din culpă, au fost reduse cu o treime.

De asemenea, instanţa a stabilit şi sumele ce i se cuvin cu titlul de despăgubiri familiei bărbatului decedat. Astfel, Dumitru Tamba a fost obligat, împreună cu firma de asigurări, unde acesta a încheiat poliţa RCA, la plata a 230.000 de lei daune morale. Soţiei decedatului îi revin 80.000 de lei, 60.000 de lei pentru fiecare din cei doi copii, în timp ce pentru nepoata din partea fiicei, magistraţii au stabilit suma de 30.000 de lei. La sumele precizate se adaugă 7.682 de lei – cheltuieli de înmormântare, 2.461 de lei – cheltuieli judiciare, plus cheltuielile de judecată ale soţiei bărbatului decedat, în valoare de 2.000 de lei.
Soluţia pronunţată săptămâna trecută nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs în termen de zece zile, a mai precizat reprezentantul Judecătoriei Zalău.
Procesul fostului prefect de Sălaj a început la aproape un an de la accidentul rutier în care a fost implicat şi în urma căruia un bărbat şi-a pierdut viaţa. Evenimentul s-a produs în 27 noiembrie 2012, pe drumul E81, între Ciumărna şi Zalău. Dumitru Tamba se afla la volanul autoturismului proprietatea soţiei şi, din cauza neatenţiei şi neadaptării vitezei la condiţiile de drum, a pierdut controlul direcţiei de mers, acroşând un bărbat care se deplasa în calitate de pieton, în afara carosabilului, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Zalău.
Potrivit aceleiaşi surse, în urma impactului, victima a fost proiectată într-o râpă de la marginea drumului şi a decedat pe loc. În urma necropsiei s-a stabilit că moartea a fost violentă şi a survenit în urma unor traumatisme cranio-cerebrale. Imediat după accident, Tamba a fost testat cu etilotestul, aparatul indicând alcoolemie zero.
Stabilit pentru 20 noiembrie, primul termen de judecată a fost amânat pentru data de 11 decembrie pentru administrarea de probe în dovedirea laturii civile, a explicat purtătorul de cuvânt al instanţei zălăuane. Familia victimei fostului prefect a cerut daune în valoare de 600.000 de euro. Soţia bărbatului decedat în accident a cerut daune morale în valoare de 200.000 de euro, fiul şi fiica acestuia au pretins câte 150.000 de euro pentru suferinţa psihică suferită, în timp ce pentru nepoata din patea fiicei au fost solicitaţi 100.000 de euro. Acestor pretenţii li s-au adăugat 12.000 de lei ca daune materiale reprezentând cheltuielile de înmormântare.
În vârstă de 55 de ani, zălăuanul Dumitru-Gheorghe Tamba a fost prefect al judeţului Sălaj în perioada 1996-2000, iar în prezent activează ca arheolog în cadrul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău.

Leave a Comment