Veşti bune pentru zălăuanii care au în proprietate apartamente, case, terenuri şi autoturisme. Începând de anul viitor, la Zalău, impozitele pe bunurile deţinute nu vor creşte. Cel puţin asta afirmă primarul Municipiul Zalău, Radu Căpîlnaşiu. La Şimleu Silvaniei şi Jibou, din 2014, este foarte posibil ca taxele şi impozitele locale să fie mai mari.
Veşti bune pentru zălăuani!
Consilierii municipali se vor întruni joi, 19 decembrie 2013, în cadrul unei şedinţe ordinare de Consiliu Local pentru a supune la vot nu mai puţin de 16 proiecte de hotărâre. Printre acestea se va numara şi Proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2014, a tarifelor şi chiriilor pentru administrarea bunurilor ce aparţin domeniului public şi privat al municipiului Zalău. Chiar dacă în ultimii ani, creşterea impozitelor locale a fost „în trend”, nu doar la Zalău ci şi în alte localităţi din Sălaj, pentru anul 2014, primarul oraşului Radu Căpîlnaşiu, asigură cetăţenii că în anul 2014 impozite şi taxele locale nu vor fi majorate. „Impozitele pentru anul 2014 nu se modifică. Am mai spus acest lucru!”, a precizat edilul zălăuan. În ceea ce privesc „facilităţile” pentru cei care reuşesc să îşi achite intergal impozitul pe bunuri, bani care vor intra la bugetul local, reducerea va fi de cinci la sută. În acest an, la nivel de municipiu, peste 12.900 de persoane fizice care şi-au achitat integral impozitul aferent anului 2013 şi peste 500 de persoane juridice au beneficiat de reducerea de cinci la sută.
Facilităţi pentru zălăuanii cu venituri mici
Şi persoanele cu venituri familiale lunare mai mici decât salariul minim pe economie vor beneficia anul viitor de anumite facilităţi fiscale. Este vorba despre reducerea cu până la 50 la sută din impozitul datorat la bugetul local pentru imobilele şi terenurile aflate în proprietatea acestora. De asemenea, persoanele încadrate în gardul I de invaliditate vor fi scutite de la plata impozitului pe clădiri şi teren. Potrivit unui proiect de hotărâre afişat pe site-ul Primăriei Municipiului Zalău, în anul 2014, nu doar cetăţenii care îşi plătesc integral impozitul pe locuinţă pot beneficia de reducere, ci şi cei care au un venit mic, sub salariul minim pe economie. Astfel, persoanele singure, care au un venit mai mic decât leafa minimă, vor beneficia de o reducere cu zece la sută a impozitului pe clădirea folosită ca domiciliu şi pentru terenul aferent acestuia. Pentru familiile alcătuite din două persoane reducerea va fi de 20 la sută pe clădirea folosită ca domiciliu şi pentru terenul aferent acesteia, iar pentru familiile formate din trei persoane, reducerea va fi de 30 la sută. De reducere cu 40 la sută la plata impozitului vor putea beneficia şi familiile alcătuite din patru persoane, iar familiile cu mai mult de patru persoane vor beneficia de o reducere de 50 la sută. Facilităţile, reducerea cu 50 la sută a impozitului, se acordă şi familiilor care au întreţinere copii cu invaliditate de gradul I sau II, respectiv handicap grav sau accentuat, dar şi familiilor în care cel puţin unul dintre soţi este încadrat în gardul I sau II de invaliditate. Reducerea în totalitate de la plata impozitului pe clădiri, locuinţa de domiciliu şi terenul aferent acesteia, se acordă tuturor persoanelor încadrate în gradul I de invaliditate.
Cetăţenii care vor să beneficieze de aceste facilităţi fiscale acordate în 2014 trebuie să ştie că pentru a-şi justifica situaţia financiară au nevoie de un dosar care să cuprindă: dovada veniturilor prin adeverinţă de salarizare, cupon de pensie, ajutor de şomaj, ajutor social sau adeverinţă de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice că nu este privatizat, o declaraţie pe proprie răspundere privind veniturile realizate pe familie, componenţa familiei şi actele de identitate. Scutirea se va acorda şi în baza unei anchete sociale realizată de reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială.
În evidenţele Serviciului Impozite şi Taxe Locale sunt înregistraţi cu facilităţi fiscale 185 de refugiaţi, nouă deţinuţi politici, şapte beneficiari cu venituri mici, cinci revoluţionari, nouă facilităţi pentru situaţii de calamităţi naturale şi 18 locatari dintr-un imobil reabilitat termic.
La Şimleu Silvaniei, legislaţia prevede o creştere a impozitelor şi a taxelor locale
Potrivit unor informaţii furnizate de Septimiu Ţurcaş, primarul oraşului Şimleu Silvaniei, pentru anul 2014, este foarte posibilă o creştere a taxelor şi impozitelor locale cu 16 la sută. Şi nu pentru că aşa se vrea la nivel local, ci pentru că asta impune legislaţia în vigoare. Primăriile unde în cursul anului trecut nu au fost majorate impozitele şi taxele locale pentru anul 2013 sunt obligate, ca pentru anul 2014, să crească aceste taxe cu 16 procente, iar cele care le-au majorat în 2012 pentru 2013 pot, ca timp de trei ani, să păstreze valorile majorate fără nicio o altă modificare. „Anul trecut, impozitele şi taxele la Şimleu Silvaniei nu au fost majorate, însă este posibil ca pentru 2014 să creştem aceste impozite cu 16 la sută. Dacă Guvernul va cere acest lucru printr-o ordonanţă de urgenţă, trebuie să respectăm legea”, a precizat edilul din Şimleu.
La Jibou – taxe şi impozite mai mari
Şi în oraşul de pe Someş, începând cu anul 2014, jibouanii proprietari de terenuri, case şi autoturisme vor fi nevoiţi să scoată din buzunare, pentru plata impozitelor pe bunurile ce le deţin, bani mai mulţi. De la anul, la Jibou, taxele şi impozitele locale cresc cu 16 la sută. „Noi nu am majorat impozitele anul trecut, pentru că am avut această posibilitate de a alege, însă de la anul le vom majora cu 16 la sută. Aşa prevede legislaţia. Dacă le majoram cu 16 la sută pentru anul 2013, începând cu 2014 nu mai eram obligaţi la această creştere. Aşa că, de la anul, trebuie să le majorăm!”, a precizat primarul oraşului Jibou, Eugen Bălănean.
La Cehu Silvaniei – taxe neschimbate
În oraşul Cehu Silvaniei taxele şi impozite locale au fost majorate la finalul anului trecut cu 16 la sută, ceea ce înseamnă că pentru anul 2014 aceste „dări” râmân neschimbate. „Noi am majorat taxele şi impozite locale la finalul anul trecut, cu 16 la sută şi nu mai suntem obligaţi să le creştem. Dacă nu le majoram atunci, cred că eram obligaţi să le majorăm acum. (…) Valoarea taxelor şi impozitelor pentru 2014 râmâne neschimbată”, a precizat Andrei Varga, primarul oraşului Cehu Silvaniei.
stim ca nu se majoreaza impozitele la Zalau. Ati mai scris asta acum o vreme… Sa fiti in criza de idei ori in pana de chef?