1983 rămâne în istoria sportului sălăjean anul în care Elcond Zalău avea să debuteze pe prima scenă a voleiului românesc masculin. A fost un moment trist pentru voleiul şimleuan, având în vedere că Silvania Şimleu Silvaniei, câştigătoare a Cupei Balcanice în acel an, a fost mutată la Zalău, dar un început pentru voleiul de la poalele Meseşului. Au trecut trei decenii cu bune şi rele, perioadă în care voleiul zălăuan s-a făcut cunoscut atât pe plan naţional, cât şi internaţional. Cele şase titluri de campioană naţională, ediţiile în care a câştigat Cupa României, dar şi multiplele prezenţe în cupele europene, demonstrează că echipa din Zalău a făcut performanţă de-alungul anilor, indiferent din ce parte a venit susţinerea financiară.
După 20 de ani în care Elcond Zalău a demonstrat că este o echipă puternică, cu trei titluri câştigate consecutiv (1996 – 1997, 1997 – 1998 şi 1998 – 1999) a apărut un moment de cumpănă, iar echipa s-a desfiinţat la începutul anilor 2000, după ce devenise vicecampioană a României. Au intervenit, însă, oamenii „de suflet” – Tiberiu Marc şi Liviu Ciupe – persoane cărora le-a păsat de voleiul zălăuan. A început o nouă eră, Remat Zalău, cu alte trei titluri câştigate (2009 – 2010, 2010 – 2011 şi 2011 – 2012), o cupă a României, dar şi prezenţe în Champions League, CEV Cup şi Challenge Cup, Remat fiind prima echipă românească prezentă în Liga Campionilor.
Cei 30 de ani de la debutul pe prima scenă a voleiului românesc au fost sărbătoriţi duminică seara, la Brilliant Park, unde au fost prezenţi foşti şi actuali jucători şi antrenori ei echipei zălăuane, foşti şi actuali conducători de club, dar şi reprezentanţi ai mass-mediei locale.
Cei care au avut o contribuţie majoră la dezvoltarea voleiului în oraşul de la poalele Meseşului au primit din partea organizatorilor câte o plachetă nu numele fiecăruia, iar ceilorlalţi invitaţi le-a fost înmânat câte un trofeu.
Doctorul Ioan Puşcaş, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj – Tiberiu Marc, omul de afaceri – Liviu Ciupe, primarul Radu Căpîlnaşiu şi preşedintele FRVolei – Gheorghe Vişan s-au numărat printre cei care au primit câte o plachetă, în semn de mulţumire pentru contribuţia avută în obţinerea rezultatelor.
Antrenorul cu care s-au obţinut primele două titluri de campioană (1996 – 1997 şi 1997 – 1998) de către Elcond Zalău este Mircea Spătăcean, actualmente profesor de volei la CSS 2 Baia Mare. Tehnicianul băimărean îşi aminteşte şi acum că venirea la Zalău nu a fost deloc uşoară, dar au meritat eforturile făcute, fiindcă rezultatele au apărut la scurt timp.
„Venirea la Zalău nu a fost uşoară, dar pot spune acum, după atâţia ani, că am făcut o alegere potrivită, fiindcă am realizat multe lucruri aici. Am găsit un colectiv de sportivi foarte buni, care aşteptau un om care să le fixeze nişte obiective şi să le arate direcţia pe care trebuie să meargă, adică mă aşteptau pe mine. Băieţii au răspuns foarte bine cerinţelor mele şi am obţinut rezultate foarte bune. Soţia mea îmi spune şi acum că echipa cea mai închegată şi care a răspuns cel mai bine cerinţelor mele a fost cea din perioada ’96 – ’98. Au fost momente dificile, dar şi momente frumoase, care au fost mai multe, fiindcă am câştigat două titluri şi Cupa României. Nu pot să uit începutul, care a fost destul de greu. Cei de la Baia Mare erau supăraţi pe mine că am plecat de acolo, iar la un moment dat, îmi arătau din tribuă 5 – 1, faptul că ei au câştigat cinci meciuri din şase, iar noi numai unul în disputele directe. Nu a fost prea plăcut, dar eu ştiam ce am de făcut şi am construit pas cu pas. În ianuarie 2006, am bătut Baia Mare în Cupa României şi din acel moment, ei nu au mai câştigat nici un meci cât am stat eu la Zalău. În momentul în care am preluat Elcond Zalău, echipa avea 12 înfrângeri consecutive. Cine ar fi zis că formaţia respectivă va fi viitoarea campioană? Însă, am crezut în noi şi cu sprijin din partea unei conduceri foarte bune am realizat ce ne-am propus”, rememorează Mircea Spătăcean, cel care a ocupat şi funcţia de selecţioner al României.
Tehnicianul consideră că voleiul românesc a ajuns pe o pantă descendentă în ultimii ani, din cauză că sportivii români se mulţumesc cu puţin. „Am trăit momente neplăcute chiar şi la lotul naţional, când eram selecţioner. Am convocat 16 sportivi, dintre care s-au prezentat şapte, iar cinci aveau scutiri medicale. La fete era antrenor un sârb, care s-a mirat foarte tare. Mi-a spus că la ei, jucătorii se duc la lot în pas alergător când sunt convocaţi. Ai noştri, din păcate, se mulţumesc cu puţin şi nu pot face pasul spre marea performanţă, iar de aici rezultă situaţia actuală a voleiului românesc”, a mai afirmat Mircea Spătăcean care vede o luptă finală pentru titlul de campioană între Volei Municipal Zalău şi Tomis Constanţa.
La începutul anilor 2000 l-a prins „microbul” voleiului, cu care a rămas şi după ce a decis să se retragă din acest sport. Liviu Ciupe a avut o contribuţie majoră la ultimele trei titluri de campioană şi la cele trei prezenţe în Champions League. „A fost una dintre cele mai frumoase perioade din viaţa mea, fiindcă, aşa cum am mai spus, am făcut totul din suflet. Puţină lume m-a crezut, dar am vrut să demonstrez că ceea ce promit, realizez şi mă bucur că am obţinut acele rezultate. Sper ca cei care au venit după mine şi au preluat ştafeta să o ducă, din nou, acolo sus, unde îi este locul. Evenimentul din această seară a fost unul deosebit. O organizare ireproşabilă. Mă bucur că alături de noi se află şi domnul Puşcaş, care este pilonul voleiului sălăjean. Nu ştiu dacă m-aş întoarce în volei, fiindcă a fost o perioadă foarte reuşită şi mi-ar părea rău dacă nu ar ieşi la fel. Nu am plecat cu niciun regret de la Zalău, fiindcă am obţinut tot ce se putea cu echipa respectivă”, a declarat, la evenimentul de duminică, preşedintele grupului de firme Rematinvest.
„Este reconfortant să vezi că o echipă care a început voleiul de performanţă în urmă cu 30 de ani poate să joace la nivel înalt atâta vreme. Sunt cazuri întâlnite rar în sport, în special în volei. Au fost perioade bune, perioade mai dificile, iar între timp s-au schimbat şi cei care au susţinut echipa. Până la urmă, cel mai important este ca în momentele grele să se găsească cineva care să poată evita dizolvarea echipelor. Aţi văzut, după ce echipa a fost aproape să devină campioană, a fost la un pas să se desfiinţeze. A apărut, însă, un sponsor important şi Remat, noua denumire sub care echipa a început reconstrucţia, a avut trei succese consecutive. Cred că voleiul masculin înseamnă mult pentru Sălaj. Oricine vrea să vorbească despre voleiul românesc nu poate să nu aducă în discuţie şi echipa din Zalău, iar în această seară (duminică, n.r.) au fost aici principalii actori” a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Tiberiu Marc, omul care la începutul anilor 2000, alături de Liviu Ciupe, a început o nouă reconstrucţie a echipei.
Organizatorii au adus la evenimentul de duminică seara trofeele câştigate de-alungul celor trei decenii de Elcond şi Remat Zalău, care au fost expuse într-un colţ al sălii.
Loturile echipelor care au câştigat cele şase titluri naţionale:
Elcond Zalău (1996 – 1997): Marius Lazăr, Aurel Vlaicu, Mircea Abraham, Dănuţ Ciontoş, Sorin Iancu, Iulian Briscan, Radu Stoica, Arian Korca, Sergiu Ilieş, Cristian Boroeanu, Andrei Păun, Valentin Zadacenko: Antrenori: Mircea Spătăcean şi Vasile Ştreang
Elcond Zalău (1997 – 1998): Sorin Pop, Marius Lazăr, Aurel Vlaicu, Mircea Abraham, Sorin Iancu, Radu Stoica, Iulian Stoian, Dănuţ Ciontoş, Iulian Briscan, Arian Korca, Sergiu Ilieş, Cristia Boroeanu. Antrenori: Mircea Spătăcean şi Vasile Ştreang
Elcond Zalău (1998 – 1999): Sorin Pop, Marius Lazăr, Aurel Vlaicu, Mircea Abraham, Sorin Iancu, Cristian Boroeanu, Radu Stoica, Mihai Barna, Sergiu Ilieş, Andrei Păun, Marius Drăghici. Antrenor: Florin Tiucra
Remat Zalău (2009 – 2010): Dan Borota, Adrian Feher, Marius Ciortea, Djoko Josifov, Alexandar Ljubicic, Adriano Lamb, Mads Ditlevsen, Şerban Paşcan, Vasile Afloarei, Mihai Mărieş, Mihai Ciupe, Sergiu Ilieş, Valentin Pereu, Radovan Gavrilovic, Goran Ivkovic. Antrenori: Dragan Djordevic, Michael Warm şi Aurel Vlaicu
Remat Zalău (2010 – 2011): Djoko Josifov, Peter Nagy, Andras Geiger, Szabolcs Nemeth, Andrei Stoian, Vasile Afloarei, Adrian Feher, Mihai Ciupe, Mihai Mărieş, Cristopher Seiffert, Dan Borota, Adrian Pop, Andrei Laza. Antrenori: Radovan Gacic, Michael Merten şi Ovidiu Macarie.
Remat Zalău (2011 – 2012): Djoko Josifov, Peter Nagy, Andrei Stoian, Adrian Feher, Mihai Mărieş, Şerban Paşcan, Răzvan Mihalcea, Joao Massinatori Dias, Andrei Laza, Zoltan Mozer, Athanasios Terzis, Michalis Sarikeisoglou. Antrenor: Marius Sordyl şi Ovidiu Macarie
Felicitari jucatorilor, antrenorilor, organizatorilor, felicitari tuturor !
Sa nu-i uitam nici pe comunistii care au construit frumoasa Sala a Sporturilor din Zalau.
Dar Zamfir Gheorghe a evoluat la Elcond? Macar in treacat trebuia amintit si numele acestui jucator venit in orasul nostru de la Dinamo Bucuresti in perioada in care se juca volei adevarat in tara asta!
Ce mai conteaza Zamfir sau altii care au jucat volei, importanti sunt Somoi(cu accect pe i). Si altii care pupa dosuri. Va las voi sa-i identificati. Se vad in poze dintre ei.
Cei care au promovat voleiul salajean in div.A sunt cei de la Silvania Simleu.Cred ca Geiger,Costinas,Triteanu,Faur,Ilies si multi altii care au facut volei din pasiune,in tipul lor liber,fara sponzori si indemnizatii,meritau macar sa fie si ei pomeniti daca nu chiar recompensati cu cate o placheta sau trofeu in locul unora care nu merita acest lucru.