Până la sfârşitul lunii octombrie, 425 de firme au fost înfiinţate de către studenţi în judeţul Sălaj, potrivit datelor statistice ale Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). Ei au beneficiat de scutiri de la plata mai multor taxe. Doar 67 la sută dintre acestea sunt încă în funcţiune, după ce 140 de societăţi au fost radiate.
Studenţii care doresc să înfiinţeze o afacere proprie beneficiază de o serie de facilităţi. Astfel, ei nu trebuie să scoată niciun leu din buzunar pentru plata serviciilor de asistenţă prestate de către oficiile registrului comerţului, a operaţiunilor de înmatriculare şi a autorizării funcţionării solicitate comercianţilor la constituire, pentru obţinerea de la administraţia publică locală a autorizaţiei de desfăşurare a unor activităţi economice în mod independent, pentru publicarea, în extras, în Monitorul Oficial, a încheierii de înmatriculare şi a taxei de timbru pentru activitatea notarială, în cazul actelor a căror încheiere în formă autentică este obligatorie. Mai precis, la ORC va fi scutit de plata taxei de înmatriculare în valoare de 194 de lei, dacă îşi înfiinţează un PFA, respectiv de 400 de lei, pentru SRL, dar şi de 200 de lei pentru actul constitutiv.
Pentru a beneficia de aceste facilităţi, studentul care înfiinţează o afacere proprie trebuie să urmeze cursurile unei forme de învăţământ superior la o instituţie de învăţământ acreditată, să fie cel puţin în anul II de sdiu şi să fi promovat toate obligaţiile prevăzute de senatul universităţii şi să nu fi depăşit vârsta de 30 de ani.
Îndeplinirea acestor condiţii legale trebuie să fie atestată printr-un act doveditor emis de instituţia de învăţământ superior acreditată al cărei student este solicitantul. Aceste facilităţi fiscale se acordă o singură dată şi pentru constituirea unei singure firme, individual sau împreună cu alţi studenţi care îndeplinesc condiţiile legale menţionate mai sus. Prin urmare, facilităţile fiscale de mai sus se acordă numai pentru constituirea unei firme, nu şi în cazul dobândirii acesteia prin cesiunea părţilor sociale de la o altă persoană.
Dacă în termen de 3 ani de la înmatricularea societăţii intervine cesionarea parţială sau totală a părţilor sociale sau acţiunilor, societatea este obligată să restituie integral sumele pentru care s-a acordat scutirea de plată.
Conform datelor ONRC, la finalul lunii octombrie 2013, în Sălaj existau 11.123 de comercianţi activi din punct de vedere juridic, cu 7,86 la sută mai mulţi decât în urmă cu un an. Mai mult de jumătate dintre aceştia sunt persoane juridice.
425 firme -cate locuri de munca ? Ce contributie la PIB-ul tarii, ce prosperitate adusa judetului ?