Investiţii de mii de euro la Marca într-un centru de colectare şi ambalare a veninului de albine

Graţie competiţiei „Fabricat în Ţara lui Andrei” – competiţie de proiecte de antreprenoriat social, care încurajează dezvoltarea pe termen lung a comunităţilor din România, pe Valea Barcăului, în comunităţile Marca şi Suplacu de Barcău, se va dezvolta un centru de colectare şi ambalare polen şi venin de albine. „Centrul” va funcţiona în comuna Marca, iar produsele care urmează să fie dezvoltate sunt: polenul crud şi veninul de albine.

Ideea dezvoltării unei astfel de afaceri privind „exportul veninului de albine” aparţine lui Alin Prunean, preşedintele Fundaţiei „Agapis” – care se ocupă cu sprijinirea şi dezvoltarea agricolă durabilă, dar şi cu produsele tradiţionale şi specificul local. Această idee de afacere a fost declrată recent,alături de alte nouă, la nivel naţional, câştigătoare în cadrul competiţiei „Fabricat în Ţara lui Andrei”. Valoarea finanţării acestei afaceri, asigurată de compania Petrom, este de 32.000 de euro, iar prin proiectul privind exportul polenului şi al veninului de albine, Alin Prunean şi-a propus extinderea ariei de acţiune a afacerii sociale pe Valea Barcăului în comunităţile Marca şi Suplacu de Barcău. În scurt timp, apicultorii din Marca vor deveni cei mai mari producători de venin de albine din ţară. Noua afacere de la Marca presupune colectarea şi ambalarea veninului de albine, care apoi va lua drumul exportului pentru industria farmaceutică şi cosmetică din întreaga Europă.
Proiectul prevede, pentru început, organizarea unor cursuri de calificare pentru 25 de apicultori care provin din grupuri vulnerabile social, din zona Marca – Suplacu de Barcău. După cursuri vor fi selectate zece familii din zonă care vor primi colectoare de venin şi de polen, iar în cazul persoanelor care nu au albine, le vor fi asigurate. Cele zece familii implicate în acest proiect vor putea realiza un venit anual de 13.984 de lei.
Tot prin intermediul Fundaţiei „Agapis”, România, în special zona Sălajului a ajuns să fie cunoscută în aproape întreaga lume datorită produselor fabricate aici. Însuşi Alteţa Sa Regală, Prinţul Chearles al Marii Britanii, într-una din vizitele sale în Transilvania a apreciat mierea produsă pe Valea Barcăului.

Mierea lui Alin Prunean, în „Colecţia Reuşite Româneşti”

Povestea lui Alin Prunean a început să se aştearnă pe hârtie în anul 1997, când a înfiinţat Fundaţia „Agapis”, care îşi propunea dezvoltarea comunităţilor rurale din judeţul Sălaj din punct de vedere economic, social şi cultural. Au urmat apoi o serie de programe implementate cu succes în câteva comune din judeţ, dezvoltate în parteneriat, care aveau la bază principiul „Dar din dar”.
Zeci de familii nevoiaşe din zonă au primit stupi şi bovine şi au învăţat să îşi asigure un venit minim lunar, iar la rândul lor să ajute alţi semeni aflaţi în dificultate. În anul 2011, Fundaţia „Agapis” s-a numărat printre câştigătorii competiţiei „Beneficii Economice din investiţii sociale”, organizată de Ministerul Familiei, Muncii şi Protecţiei Sociale, în cadrul proiectului „Economia socială – model inovator pentru promovarea incluziunii active a persoanelor defavorizate”. Aşa s-a transformat în realitate visul de a crea o întreprindere socială – „Valea Barcăului” şi un brand – „Sănătate Dulce”. Prin Fundaţia „Agapis”, micii producători locali de pe Valea Barcăului au primit susţinerea de care aveau nevoie. Întreprinderea preia miere, polen, fructe, propolis de la întreprinzători, cărora le oferă preţuri peste limita pieţii, în schimbul unor produse de calitate superioară. Produsele de pe Valea Barcăului i-au încântat şi pe francezi la un târg de profil de la Paris, iar compania Petrom, susţinătoare a produselor româneşti, le-a inclus în „Colecţia Reuşite Româneşti”.

4 Thoughts to “Investiţii de mii de euro la Marca într-un centru de colectare şi ambalare a veninului de albine”

  1. Anonim

    Felicitari Aline! Baga veninu-n europeni!

  2. rodica

    DE ADMIRAT ASEMENEA OAMENI ,SINCERE FELICITARI SI DIN PAREA MEA

  3. Anonim

    D-le ALIN povestea d-voastra se poate extinde si in alte localitati din SALAJ ? care ar fi procedura? ma bucur de reusita -d-voastra felicitari.

  4. Anonim

    ce sa zic, sa crezi ca o sa faci productii de venin si polen cu cativa moldoveni habarnisti in domeniu eu cred ca e o mare eroare, treaba asta nu e pentru oricine…,iar cat despre prince charles, daca ar fi gustat miere de la Palilula de Dolj, garantat ca i-ar fi placut la fel de mult!

Leave a Comment