Cei doi bărbaţi acuzaţi de trafic de minori au fost lăsaţi în libertate de către Tribunalul Sălaj, după ce instanţa a respins, miercuri, propunerea de arestare preventivă formulată de către Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Sălaj împotriva inculpaţilor Z.Z.Ş. şi M.N.S. În schimb le-au interzis inculpaţilor să părăsească ţara în următoarele zile şi să ia legătura cu partea vătămată. Procurorii au făcut recurs, acesta urmând să fie judecat de către magistraţii Curţii de Apel Cluj.
Este primul dosar de trafic de minori instrumentat în ultimii 11 ani de către procurorii DIICOT Sălaj.
Mama a alertat poliţia
Potrivit informaţiilor furnizate de către Dan Buduşan, procuror-şef al DIICOT Sălaj, bărbaţii, unul din Zalău şi celalălat din Iaşi, sunt acuzaţi că ar fi încercat să tranzacţioneze copilul în vârstă de doar 10 luni al concubinei celui dintâi. Femeia, O.C., în vârstă de 21 de ani, a sesizat în urmă cu o lună organele de poliţie că fiul său, de 10 luni, fusese vândut de către concubinul său unei familii din Iaşi, pentru 5.000 de lei. Mama le-a comunicat oamenilor legii că minorul se afla la Pensiunea „La Vasile” din Zalău, împreună cu familia cumpărătorului.
Reprezentanţi ai Poliţiei Municipiului Zalău, împreună cu ofiţeri din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Sălaj s-au deplasat la faţa locului, unde i-au găsit atât copilul, predat ulterior mamei sale, cât şi pe mai mulţi membri ai familiei inculpatului M.N.S.
„Din cercetările efectuate s-a stabilit că în luna iulie 2013, inculpatul Z.Z.Ş. s-a eliberat din penitenciar unde executase o pedeapsă privativă de libertate, după care a racolat-o pe O.C. şi a obligat-o, folosind violenţa, să practice cerşetoria în diferite intersecţii din Zalău, împreună cu copilul său de 10 luni. Sumele de bani obţinute din practicarea cerşetoriei erau cheltuite de către inculpatul Z.Z.Ş. pentru practicarea jocurilor de noroc şi consumul de băuturi alcoolice”, a precizat Buduşan.
Negocieri pe preţul bebeluşului
Procurorul-şef a mai spus că la începutul lunii octombrie a anului în curs, în timp ce partea vătămată cerşea în zona Astralis cu fiul său în braţe, a fost contactată de către învinuita R.S., în vârstă de 51 de ani, însoţită de soţul său, M.N.S., care i-a propus să-i vândă copilul pentru 10.000 de lei: „Învinuita i-a spus părţii vătămate că locuieşte împreună cu soţul ei în zona municipiului Iaşi, că au o stare materială foarte bună şi afaceri pe raza municipiului Zalău. I-a mai spus că a încercat să rămână însărcinată, fără succes, însă, şi, prin urmare, vrea să-i cumpere copilul”.
Concubinul zălăuancei, care se afla în apropiere pentru a o supraveghea, i-a contactat pe cei doi soţi, comunicându-le că este de acord cu propunerea lor şi că în următoarele zile o va convinge pe femeie să-şi vândă pruncul. Cele două părţi au bătut palma pentru duma de 5.000 de lei.
Tranzacţie „parafată” la Starea Civilă
După câteva zile, ieşenii s-au deplasat la locuinţa lui Z.Z.Ş. din Zalău, şi i-au propus, din nou, părţii vătămate să-şi vândă copilul. Şi de această dată, mama a refuzat. Cu toate acestea, bărbatul din Iaşi a luat din nou legătura cu Z.Z.Ş., în 23 octombrie, când acesta din urmă se afla cu partea vătămată şi cu minorul în centrului Zalăului, la cerşit. După cum susţine Buduşan, cu acest prilej, „M.N.S. i-a propus lui Z.Z.Ş. să se deplaseze cu mama şi fiul la Serviciul de Stare Civilă din cadrul Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor Sălaj, pentru ca să declare în fals că ieşeanul este tatăl minorului, ocazie cu care va fi eliberat un nou certificat de naştere. Într-o primă fază mama nu a fost de acord, însă a cedat, după ce concubinul său i-a aplicat mai multe corecţii fizice”.
Înainte de a se deplasa la Starea Civilă, fiica ieşeanului a plătit o primă tranşă, în valoare de 500 de lei, urmând ca diferenţa să fie predată după eliberarea noului certificat de naştere. Ofiţerii de stare civilă le-au atras atenţia părţii vătămate O.C. şi inculpatului M.N.S. că declararea în fals a părinţilor minorului constituie infracţiune. Ca urmare, mama minorului a refuzat să declare că bărbatul din Iaşi este tatăl fiului său, însă după ce concubinul a ameninţat-o şi a lovit-o din nou, femeia s-a conformat.
În 25 octombrie, M.N.S. şi fiica sa au achiziţionat mai multe bunuri pentru cel mic, după care i-au oferit zălăuanului 500 de lei. În acelaşi context, acesta din urmă a obligat-o pe mamă să-i predea ieşeanului copilul, care a fost transportat cu un autoturism la Pensiunea „La Vasile”. În aceeaşi zi, inculpatul Z.Z.Ş. a cheltuit cei 500 de lei în diferite localuri, consumând băuturi alcoolice. În jurul orei trei dimineaţa, profitând de faptul că acesta a adormit, partea vătămată s-a deplasat la ofiţerul de serviciu din cadrul Poliţiei Zalău, anunţându-l de proaspăta tranzacţie.
Reţinut de procurori, eliberat de instanţă
În urma analizelor genetice privind probele biologice de referinţă recoltate de la inculpatul M.N.S. şi de la copilul de 10 luni s-a stabilit că bărbatul nu este tatăl biologic al minorului. De asemenea, precizează procurorul-şef al DIICOT Sălaj, „în cursul cercetărilor penale, respectiv în 22 noiembrie, inculpatul Z.Z.Ş. a agresat-o fizic pe partea vătămată O.C., cauzându-i vătămări ce necesită şapte-opt zile de îngrijiri medicale, aplicându-i lovituri atât femeii, cât şi copilul său”.
În 25 noiembrie, în baza mandatului de aducere emis pe numele lui Z.Z.Ş., lucrătorii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi „Menumorut Voievod” Sălaj l-au prezentat pe acesta la sediul DIICOT Sălaj, fiind citat şi inculpatul M.N.S. În urma activităţilor de urmărire penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de minori, procurorul a emis ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore pe numele celor doi inculpaţi, fiind prezentaţi Tribunalului Sălaj cu propunere de arestare preventivă pe o durată de 29 de zile. În cursul zilei de miercuri, instanţa a respins propunerea. Împotriva acestei hotărâri, DIICOT Sălaj a declarat recurs, ce va fi soluţionat de către Curtea de Apel Cluj.
Inculpaţi cu trecut pătat
„Considerăm că au fost încălcate drepturi fundamentale ale minorului, respectiv dreptul de a-şi păstra indentitatea, cetăţenia şi relaţiile de familie şi dreptul de a-şi cunoaşte părinţii şi de a fi îngrijit de aceştia”, a menţionat Dan Buduşan. În opinia sa, situaţia este cu atât mai gravă cu cât ambii inculpaţi au fost implicaţi şi în alte fapte penale. „Inculpatul Z.Z.Ş. a comis faptele în stare de recidivă postcondamnatorie, având cinci condamnări anterioare la diferite pedepse cu închisoare, începând cu anul 2002, ultima pedeapsă fiind de trei ani şi trei luni de închisoare pentru furt calificat, fiind arestat în 2 septembrie 2011 şi eliberat în 10 iunie 2013”, a mai spus procurorul-şef. În ceea ce-l priveşte pe ieşean, acesta a fost condamnat de către Tribunalul Vaslui, în iunie 2013, la pedeapsa rezultantă de cinci ani de închisoare, cu executare în regim de detenţie, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, evaziune fiscală şi spălare de bani, hotărârea nefiind, însă, definitivă. De asemenea, el este cercetat într-un dosar al DIICOT Iaşi, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani, în care a fost arestat preventiv pe şase luni.
„Mi se pare inuman să vinzi un copil ca pe un câine. Ba mai mult, pentru a se da o tentă de legalizare acestei tranzacţii, cei implicaţi au apelat la Serviciul de Stare Civilă. E ca şi cum ai vinde o maşină, iar apoi mergi să o înmatriculezi”, consideră Buduşan. Situaţia a fost posibilă întrucât dispoziţiile legale sunt foarte permisive: „Nu există norme legale care să împiedice ceea ce s-a întâmplat la Starea Civilă. Probabil este o lacună a legislaţiei. Cât durează o adopţie? Ani! Păi nu mai bine mergi la Starea Civilă?”
Pentru trafic de minori, legislaţia în vigoare prevede o pedeapsă cuprinsă între 10 şi 20 de ani.
Cazul, în atenţia Protecţiei Copilului
Femeia, împreună cu fiul său se aflăm în prezent la familia tatălui natural al copilului, după ce a refuzat să mai beneficieze de serviciile Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sălaj. Potrivit Violetei Milaş, directorul instituţiei amintite, tânăra are doi copii în sistemul de protecţie, însă a refuzat să renunţe la al treilea. „În perioada în care a fost audiată a stat într-unul din centrele noastre, în regim de urgenţă, însă apoi nu a mai dorit să beneficieze de serviciile noastre. Noi nu am avut informaţii că femeia cerşeşte împreună cu minorul, prin urmare nu putem prelua copilul”, a precizat oficialul DGASPC Sălaj. Milaş a ţinut să precizeze că acest caz este luat în evaluare şi că în perioada următoare instituţia va derula o anchetă la locuinţa femeii, pentru a vedea dacă sunt condiţii propice creşterii unui copil, iar dacă situaţia o impune, micuţul ar putea fi luat în grija statului.