Aleşii judeţeni au respins, în cadrul şedinţei de luni a Consiliului Judeţean (CJ) Sălaj, iniţiativa cetăţenească privind organizarea unui referendum pe tema regionalizării. Demersul a reuşit să strângă doar voturile celor şapte reprezentanţi pe care UDMR Sălaj îi are în CJ Sălaj, ceilalţi 22 de consilieri judeţeni prezenţi la şedinţă votând împotriva lui.
De altfel, iniţiativa în cauză, concretizată într-un proiect de hotărâre, a primit avizul negativ al secretarului judeţului, Cosmin Vlaicu, propunerea de respingere din partea Direcţiei juridice şi administraţie locală şi aviz nefavorabil din partea comisiei de specialitate din cadrul CJ Sălaj, cu trei voturi împotriva demersului şi doar unul pentru.
În susţinerea proiectului amintit, consilierul judeţean Szilagyi Robert, a precizat că „este foarte clar că prin înfiinţarea regiunilor administrative, atribuţiile consiliilor judeţene şi ale consiliilor locale vor fi diminuate şi transferate la nivel de regiune. Credem că astfel de modificări nu sunt în beneficiul cetăţenilor, pentru că vom ajunge ca în câţiva ani să nu mai fie nevoie nici de Consiliul Judeţean, nici de judeţul Sălaj. Noi şi iniţiatorii acestui demers nu suntem de acord cu acest lucru”. Szilagyi a mai spus că o organizare în regiuni mai mici ar fi mult mai eficientă, iar includerea Sălajului într-o regiune cu judeţele Bihor şi Satu Mare ar fi benefică, întrucât ne leagă elemente culturale, istorice, geografice şi economice. În aceste condiţii, consilierul UDMR i-a invitat pe colegii „care cred că judeţul Sălaj trebuie să existe şi că regiunile de dezvoltare trebuie regândite” să voteze pentru proiectul de hotărâre.
Demersul a fost susţinut şi de către vicepreşedintele CJ Sălaj, Csoka Tiberiu, care a declarat că vorbim despre „un proiect unic în istoria Consiliului Judeţean”. În opinia lui Csoka, propunerea vizează organizarea unui referendum pentru consultarea cetăţenilor, nu pentru înfiinţarea, cu efect de lege, a unor regiuni, astfel încât „să avem un răspuns când se va pune problema regionalizării, pentru ca să nu fie o decizie politică, la nivel înalt”.
La rândul său, preşedintele administraţiei judeţene, Tiberiu Marc, a opinat că iniţiativa cetăţenească este „un demers prematur şi inoportun. Este prematur pentru că dacă se dorea consultarea populaţiei cu privire la reorganizarea ţării, trebuia să se aştepte modificarea Constituţiei. Este inoportun pentru cu propune înfiinţarea unei structuri – regiune de dezvoltare economică – care nu există şi nici nu este definită”.
Secretarului judeţului, Cosmin Vlaicu, a explicat care au fost motivele care au stat la baza avizului negativ pe care l-a dat, explicând că potrivit Legii nr. 3/2000, un astfel de referendum poate fi organizat numai la propunerea preşedintelui consiliului judeţean sau a unei treimi din numărul consilierilor judeţeni.
În replică, Csoka Tiberiu a menţionat că „în România, cetăţenii nu pot avea iniţiativa organizării unui referendum. Am atras şi atenţia parlamentarilor că există un vid legislativ între Legea 2152001 şi Legea 3/2000”. În condiţiile în care legislaţia nu se modifică, „este periculos pentru democraţia din România”, a adăugat vicepreşedintele CJ Sălaj.
Reamintim că în vederea organizării unui referendum la nivel judeţean privind înfiinţarea unei regiuni care să cuprindă judeţele Sălaj, Satu Mare şi Bihor, democraţii maghiari au strâns 13.557 de semnături din 55 de localităţi ale judeţului.
pana cand va exista diktatul Bucurestiului in Romania, Ardealul nu se va dezvolta la cat exista posibilitati in afaceri!
Foarte bine au facut .Era o cheltuiala inutila.In ce priveste regionalizarea se va face candva intr-un viitor indepartat.Anul viitor este an electoral ,poate in 2015 vor face ceva in directia asta daca va mai fi usl atunci.